Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Μέσης Κέρκυρας βρίσκεται στο χωριό των Σιναράδων, το οποίο απέχει 13 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας.
Εμψυχωτής και πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Μέσης είναι ο συνταξιούχος δάσκαλος Νίκος Πακτίτης, ο οποίος ήδη από την δεκαετία του 1950 αρχίζει να ασχολείται με την λαογραφία.
O Νίκος Πακτίτης άρχισε μόνος του τη συγκέντρωση ιστορικού και λαογραφικού υλικού και εν συνεχεία με τη βοήθεια μερικών ακόμα φίλων της λαογραφίας ίδρυσε την Ιστορικολαογραφική Εταιρεία Μέσης Κέρκυρας.
Η εταιρεία εξέδωσε το βραχύβιο περιοδικό “Η Κερκυραία” και δύο χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε ως σωματείο με την ίδια επωνυμία. Από τότε άρχισε περισσότερη συστηματική προσπάθεια για την συγκρότηση ενός φορέα που αντιπροσωπεύει την παράδοση της κεντρικής Κερκυραϊκής υπαίθρου και ειδικότερα αυτήν της Μέσης όπως ξεκάθαρα φαίνεται απ’ την επωνυμία του σωματείου.
Το Λαογραφικό Μουσείο Σιναράδων μέχρι τον Οκτώβριο του 1987 στεγαζόταν στο ισόγειο μιας μονώροφης κατοικίας σε κεντρικό σημείο του χωριού. Το μέρος αυτό όμως δεν ήταν ευρύχωρο και ερχόταν σε αντίθεση με τον παραδοσιακό χαρακτήρα των εκθεμάτων. Έτσι λοιπόν μεταφέρθηκε σε ένα ωραίο παραδοσιακό σπίτι στην γειτονιά του Αϊ-Γιάννη των Σιναράδων.
Το Λαογραφικό Μουσείο Σιναράδων εκθέτει υλικό από την Μέση Κέρκυρα. Η εξωτερική σκάλα του μουσείου είναι φτιαγμένη από ντόπιο μάρμαρο και οδηγεί στον πάνω όροφο που αποτελείται από το πόρτιγο, την τραπεζαρία, την κουζίνα και την κρεβατοκάμαρα. Τα δωμάτια είναι επιπλωμένα όπως ήταν το μέσο επίπεδο ενός νοικοκυριού στα τέλη του περασμένου αιώνα. Επίσης, η εσωτερική σκάλα οδηγεί στον επόμενο όροφο όπου εκεί υπάρχει βιβλιοθήκη και το αρχείο του μουσείου. Εκτός από τα παραπάνω, σημαντική είναι η αναφορά και για τις συλλογές του μουσείου, όπως στα αγροτικά εργαλεία, της κερκυραϊκής φορεσιάς, στα Κερκυραϊκά κεραμικά, τα σπιτικά σκεύη και εκκλησιαστικά είδη, καθώς και στην οικοτεχνία, μαστορική, αλλά και αλιευτική.
Η Iστοριολαογραφική Εταιρεία Μέσης Κέρκυρας εκτός απ’ την ίδρυση του ομώνυμου μουσείου, προέβλεψε και την ενίσχυση κάθε συλλογικής προσπάθειας που θα αποσκοπούσε στην έρευνα, μελέτη και διάσωση ιστορικολαογραφικών στοιχείων σε οποιαδήποτε περιοχή της Κέρκυρας.
Το λαογραφικό μουσείο Σιναράδων αποτελεί τμήμα της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας. Όλα έργο ζωής και κληρονομιά του ακούραστου δασκάλου, ερευνητή και πρωτοπόρου λαογράφου της Κέρκυρας Νίκου Πακτίτη.
Λαογραφικό Μουσείο Σιναράδων:
http://laografikomouseiosinaradon.blogspot.com/p/blog-page_17.html
Σχόλια