Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη θα βρεθεί κανείς σε μια περιοχή που φαίνεται να διατηρεί τα παραδοσιακά της στοιχεία στο πέρασμα του χρόνου.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη του νησιού, η Λευκίμμη είναι μια πεδινή περιοχή με αιωνόβιες ελιές, εύφορα αμπέλια που χαρίζουν το δικό τους γνωστό κρασί και το ποτάμι της που εκβάλει στην παραλία Μπούκα.
Η Λευκίμμη, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης των χωριών Ριγγλάδες, Αναπλάδες, Άγιοι Θεόδωροι, Μελίκια και Ποτάμι.
Είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη και το κέντρο από το νότιο τμήμα του νησιού και αν κάτι την χαρακτηρίζει είναι οι αξιοσημείωτες ιστορίες που έχει να διηγηθεί γύρω από το όνομα της, άλλοτε γνωστές και άλλοτε άγνωστες για να τις χωρέσει μια και μόνο περιήγηση.
Η ονομασία Λευκίμμη
Πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν το συνθετικό «Λευκ» με το νησί Λευκ-άδα την Λευκ-ίμμη και την Λεύκ-α Leuca της Ιταλίας, σαν μια ένωση της Σικελία με τη Δύση.
Από τις επιρροές των Βενετσιάνικων καιρών, χωρισμένη τότε σε βαϊλίκια, balie δηλαδή σε τέσσερα μεγάλα τμήματα, πήρε την ονομασία Αλεύχιμου, ονομασία που χάρισε στην περιοχή το εναλλακτικό τοπωνύμιο «Αλεύκι». Πολλές είναι και οι αναφορές της ονομασίας «Alechimmo» με την οποία ήταν γνωστή η περιοχή κατά τον μεσαίωνα.
Ιστορικά στοιχεία για την Λευκίμμη
Ιδιαίτερα σημαντική ιστορική στιγμή σχετικά με την Λευκίμμη είναι η περίφημη ναυμαχία μεταξύ των Κορινθίων και Αθηναίων στο στενό της Λευκίμμης που είχε διεξαχθεί κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.
Αν παρατηρήσει κανείς τον τρόπο που είναι χτισμένα τα χωριά της Λευκίμμης θα αντιληφθεί πως απέχουν αρκετά από την θάλασσα.
Ο φόβος των επιδρομών των πειρατών αλλά και οι μετακινήσεις των κατοίκων που πραγματοποιήθηκαν σε περιόδους που η πανούκλα αποδεκάτισε ακόμα και ολόκληρα χωριά, όπως αυτό του Μαραθιά, διαμόρφωσαν τις περιοχές όπως τις αντικρίζει κανείς πλέον όντας περιηγητής στην Λευκίμμη. Οι κάτοικοι του Χλωμού και των Ρουμανάδων ήταν ακόμα ένα παράδειγμα μετακινήσεων από την αρχική τοποθεσία που βρίσκονταν.
Σχεδόν όλα τα χωριά της περιοχής έχουν και μια ιστορία. Τα περισσότερα σχετίζονταν με εύπορες οικογένειες που κατοικούσαν εκεί και από τις οποίες ονομάστηκαν και μερικά από αυτά όπως το χωριό Κρητικά εικάζεται πως κατοικούνταν από Κρητικούς που κατά τον 18ο αιώνα είχαν μετοικίσει εκεί και επηρέασαν την ονομασία του χωριού.
Το χωριό Ριγγλάδες πήρε το όνομα του κατά τον μεσαίωνα, από την οικογένεια Ρίγγλη που έζησε εκει, ενώ ακολούθως και το χωρίο Μελίκια με την σειρά του πήρε την ονομασία του από την οικογένεια Μελίκη που κατοικούσε εκεί τον 15ο αιώνα.
Ακόμα μια πολύ σημαντική αναφορά με την ευρύτερη περιοχή μας οδηγεί στο χωριό Χλωμός όπου μετά την κατάληψη της Πελοποννήσου από τους Τούρκους έζησε ο Θωμάς Παλαιολόγος, αδελφός του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα και Δεσπότης της Ηπείρου.
Μουσική παιδεία και παράδοση
Η Λευκίμμη διατηρεί μια παράδοση χρόνων σχετικά με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, τις εκδηλώσεις αλλά και την μουσική της παράδοση με την Φιλαρμονική Λευκίμμης, την χορωδία και το Δημοτικό Ωδείο.
Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκίμμης, ιδρύθηκε το 1911 και σήμερα απαριθμεί πάνω από 100 μέλη, ενώ αρχικά ονομαζόταν Mουσικός Σύλλογος “Aπόλλων”.
Αξιοθέατα και Δραστηριότητες
Για τους λάτρεις της φύσης ολόκληρη η Λευκίμμη έχει πολλά και διάσπαρτα σημεία σπουδαίας σημασίας, όμως υπάρχει και ένας σταθμός με εξέχουσα περιβαλλοντική αξία που δεν πρέπει να παραλείψετε, οι Αλυκές Λευκίμμης. Ένας μαγευτικός υγρότοπος, που κάποτε χρησιμοποιούταν για την παρασκευή αλατιού.
Η παράκτια αυτή περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας Natura 2000 και στην περίπου 2000 στρέμματα έκταση της υπάρχει σπουδαία βιοποικιλότητα.
Η Λευκίμμη αποτελεί πόλο έλξης και για χιλιάδες προσκυνητές καθώς διαθέτει πολλές Βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος.
Επιβλητική δεσπόζει και η μονή της «Κυράς των Αγγέλων» χτισμένη το 1698, από τους γιούς του Καποδίστρια, ως εκπλήρωση του τάματος που είχαν κάνει στην Παναγία.
Στο λόφο του Αρκουδίλα υπάρχει η Μονή της Παναγιάς της Ελεούσας χτισμένη από τους Ενετούς στην οποία βρίσκονταν το πυροβολείο των Ελλήνων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο χωρίο Μελίκια, στον Άγιο Ίσαυρο θα βρει κανείς σπάνιες τοιχογραφίες και εικόνες που χρονολογούνται στον 16ο αιώνα, ενώ στο ναό Αγίου Αρσενίου φυλάσσονται σε αργυρή λάρνακα τα λείψανα του ομώνυμου Αγίου.
Κατά την παραμονή σας στη Λευκίμμη αξίζει να επισκεφθείτε τα χωρία Αναπλάδες, Ποταμοί, Μελίκια, Ριγκλάδες, Άγιοι Θεόδωροι για να θαυμάσετε και να φωτογραφήσετε τις γραφικές γειτονιές τους και τα παλιά βενετσιάνικα αρχοντικά σπίτια.
Στη Λευκίμμη θα βρείτε πολλές παραλίες για τις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις, όπως την Μπούκα και την παραλία του Μώλου, ενώ εάν περιπλανηθείτε στο νοτιότερο άκρο της περιοχής θα βρείτε την περιοχή Κάβος με τις ρηχές παραλίες και την έντονη νυχτερινή ζωή.
Σχόλια