Ένα από τα ξεχωριστά μέρη που κρύβει η Κέρκυρα είναι η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, ανάμεσα στις παραλίες του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αλμυρού. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία και αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό υγροβιότοπο, ιδιαίτερα σημαντικό για την οικολογική ισορροπία και γι αυτόν ακριβώς το λόγο είναι ενταγμένη στο δίκτυο «Natura 2000».

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη καταλαμβάνει συνολική έκταση 400 περίπου στρεμμάτων και αποτελείται από το έλος Κουνουφάδι και την κυρίως λιμνοθάλασσα.

Στην επιφάνειά της πλέουν πολύχρωμες ορχιδέες και κρίνοι, γι’ αυτό ονομάζεται και λίμνη των ορχιδέων ή λίμνη των κρίνων.

Η περιοχή βρίθει αγριολούλουδων και καλαμιώνων καθώς και υδρόβιων φυτών που είναι μοναδικά.  Η βιοποικιλότητα αυτού του τόπου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ύπαρξης μιας μοναδικής ορνιθοπανίδας η οποία περιλαμβάνει, πέραν των απειλούμενων υδρόβιων και παρυδάτιων, και αρπακτικά είδη.

Περισσότερα από 90 είδη ενδημικών και αποδημητικών πουλιών έχουν καταγράψει οι επιστήμονες στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, μεταξύ των οποίων ερωδιούς και κορμοράνους.

Το πιο σπάνιο είδος που συναντά κανείς στην περιοχή είναι η βίδρα ή σβίδρα που ζει σε μεγάλους πληθυσμούς μέσα στη Λιμνοθάλασσα και θεωρείται από τα σπανιότερα και απειλούμενα θηλαστικά της Ευρώπης.

Οι τελματοχελώνες της λιμνοθάλασσας ανήκουν στις οικογένειες Emys orbicularis και Mauremys caspica και είναι σημαντικά πανιδικά στοιχεία, των υγροτόπων της Μεσογείου.

Στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη μπορεί να βρει κανείς δεκαέξι διαφορετικά είδη ορχιδέας όπως είναι οι Opphrys, Orchis και Serapias. Η λιμνοθάλασσα φημίζεται επίσης για το μεγάλο της ιχθυοτροφείο, στο οποίο χρησιμοποιούνται παραδοσιακοί μέθοδοι αλιείας, Τα είδη ψαριών που αλιεύονται στη λίμνη είναι κυρίως χέλια, κέφαλοι, και λαβράκια.

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη συνδέεται με τη θάλασσα με δύο στόμια (μπούκες), ενώ στα νοτιοανατολικά της λίμνης, υπάρχουν πηγές γλυκού νερού.

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη προσελκύει τους τουρίστες, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες καθώς προσφέρει εξαιρετικό τοπίο για περιήγηση. Στο παρελθόν αποτελούσε το αγαπημένο μέρος της γνωστής βρετανικής οικογένειας Ντάρελς. Εκεί περνούσε τα καλοκαίρια του ο νεαρός τότε Τζέρι Ντάρελ, μανιώδης φιλόζωος και φυσιολάτρης για να γίνει αργότερα ένας από τους πιο σημαντικούς μελετητές και ένθερμος υποστηρικτής των άγριων ζώων, ιδρύοντας το Κέντρο Προστασίας Άγριας Ζωής στο Τζέρσεϊ.

Επισκεφθείτε το

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

eMUSEUM OF NATURAL HISTORY OF CORFU

eMUSEO DI STORIA NATURALE DI CORFU

https://www.corfunature.gr/

Πηγή

real.gr (2018). “Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, η λίμνη των ορχιδέων, των κρίνων και της βίδρας“, https://www.real.gr/planet/arthro/limnothalassa_antinioti_h_limni_ton_orxideon_ton_krinon_kai_tis_bidras-507796/” (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Σταμάτης Γκίνης
Φωτογραφικό Υλικό: Shutterstock
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe