Το είδος λιβελούλα anax imperator είναι ένα έντομο που ανήκει στην τάξη των οδοντόγναων και στην υποτάξη των ανισόπτερων.

Τα θηλυκά έντομα γεννούν τα αυγά τους στο νερό. Μετά την εκκόλαψή των αυγών, οι λιβελούλες περνούν την περισσότερη ζωή τους σαν νύμφες κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η τροφή τους αποτελείται από άλλα ασπόνδυλα όπως γυρίνοι και ψάρια. Αναπνέουν με βράγχια και μπορούν να προωθηθούν γρήγορα εκπέμποντας νερό από τον πρωκτό τους.

Σε πολλά μέρη της Κέρκυρας η λιβελούλα ονομάζεται «κλώστης».

Το συγκεκριμένο είδος εντόμου είναι μία εύρωστη λιβελούλα καθώς το μήκος του σώματος του κυμαίνεται από 66 έως 84 mm και το άνοιγμα των φτερών από 90 έως 104 mm.

Ο θώρακας έχει πράσινο χρώμα, στα αρσενικά η περιοχή μεταξύ κοιλιάς και θώρακα είναι μπλε με μαύρη ραχιαία γραμμή, ενώ στα θηλυκά και ανώριμα άτομα μπορεί να είναι πρασινωπή.

Για το νησί της Κέρκυρας θεωρείται ένα κοινό είδος λιβελούλας που πετά από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο  πάνω από υγροτόπους με ήρεμα και λιμνάζοντα νερά που διαθέτουν αρκετή υδρόβια και υδροχαρή βλάστηση όπως είναι το έλος Κουνουφάδι στην βορειοανατολική Κέρκυρα, οι Αλυκές Λευκίμμης και η λιμνοδεξαμενή Μοσχόπουλου στα νότια του νησιού.

Δείτε επίσης:

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

eMUSEUM OF NATURAL HISTORY OF CORFU

eMUSEO DI STORIA NATURALE DI CORFU

https://www.corfunature.gr

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Ευτυχία Τζαφέστα
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Ευτυχία Τζαφέστα
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe