Στις όχθες των ποταμών στα ρυάκια, γύρω από τις λιμνοθάλασσες, στους υγροτόπους, στους τράφους, όπου υπάρχει νερό σε όλη την Κέρκυρα συναντάμε τον όμορφο θάμνο τις Λυγαριάς.

Η λυγαριά αναπτύσσεται σε χαμηλά υψόμετρα και παραθαλάσσιες περιοχές. Αγαπάει το νερό και ανθίζει από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι το Νοέμβριο. Συχνά καλλιεργείται και σαν φυτό σε κήπους και γλάστρες. Η πλούσια βλάστηση της και ο τρόπος που κινείται με τον αέρα δίνουν μια πολύ “ζωντανή” εικόνα στο τοπίο η οποία συμπληρώνεται από τα όμορφα και πολυάριθμα λουλούδια της. Είναι ένας θάμνος πολύ διαδεδομένος στην Κέρκυρα και σε όλη την Ελληνική ύπαιθρο.

Το όνομα της οφείλεται στα ευλύγιστα κλαδιά της που χρησιμεύουν για να κατασκευαστούν καλάθια. Η λυγαριά μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τριάντα μέτρα. Συνήθως οι θάμνοι αυτοί, σχηματίζουν συστάδες που “αγκαλιάζουν” δέντρα ή “μπλέκονται” με άλλους δημιουργώντας ευφάνταστα ζωντανά μωσαϊκά. Τα λουλούδια της αναπτύσσονται στις κορυφές των μίσχων διαμορφώνοντας κώνους που επισκέπτονται συχνά μέλισσες και άλλα έντομα για το νέκταρ τους. Έχουν χρώμα συνήθως μωβ, αλλά και λευκό.

Τα φύλλα της Λυγαριάς είναι λογχοειδή και ενωμένα ανά πέντε με τον κεντρικό βλαστό. Από την λυγαριά αναδεύεται ένα ευχάριστο και διακριτικό άρωμα χαρακτηριστικό της μεσογειακής βλάστησης.

Ήταν το φυτό της θεάς Ήρας καθώς σύμφωνα με τη μυθολογία η Ήρα εμφανίστηκε στη γη μέσα από έναν τέτοιο θάμνο.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το φυτό "καθησυχάζει" τη libido. Οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν εκχύλισμα από τα φύλλα και τα άνθη του για να κατασκευάσουν - όπως λέγεται- τις γενετήσιες επιθυμίες τους (agnus-castus).

Πρόσφατα, επιστήμονες ανακοινώνουν ότι το εκχύλισμα της Λυγαριάς, γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητες στους αρχαίους Έλληνες, μπορεί να βοηθήσει τις πάσχουσες από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, των οποίων τα συμπτώματα δεν σχετίζονται με κάποια άλλη ασθένεια.

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαγδαληνή Τσίρκα
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Μαγδαληνή Τσίρκα
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe