Η παλιά πόλη της Κέρκυρας και ιδιαίτερα η περιοχή Καμπιέλο είναι ένα υπερθέαμα χρωμάτων ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες που απλώνονται οι “διάσημες” μπουγάδες της.

Ο όρος Μπουγάδα η (bugada) έχει τις ρίζες του στην Βενετία και φυσικά σημαίνει το πλύσιμο ρούχων ή τα πλυμένα ρούχα.

Πίσω στον χρόνο Ι:

Το πλύσιμο βέβαια κάποτε γίνονταν εντός σπιτιού η στις αυλές όπως θα σας πουν και οι παλιότεροι με πολλές ιστορίες που θα έχουν να μοιραστούν μαζί σας σχετικά με τις διαδικασίες αλλά και τα σαπούνια και τα μυστικά τους τότε, που σίγουρα θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον σας.

Για να καθαρίζουν καλύτερα τα ρούχα, χρησιμοποιούσαν πέτρες, ξύλα, βούρτσες κ.ά. με τα οποία τα έτριβαν αλλά και την αλισίβα η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Η αλισίβα:

Είναι ένα αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμένα ξύλα ,το οποίο έχει καθαριστικές ιδιότητες λόγω του ανθρακικού καλίου που προσλαμβάνει από τη στάχτη, το οποίο έχει την ικανότητα να διαλύει τα έλαια και τα λίπη γενικά.

Με την αλισίβα γινόταν η «μπουγάδα». Όταν τα ασπρόρουχα πλενόντουσαν καλά, τοποθετούνταν σε ένα ψηλό καλάθι, στο «μπουγαδοκόφινο», το οποίο όμως καλυπτόταν προηγουμένως εσωτερικά με μια μεγάλη άσπρη χοντρή μαντήλα ή ύφασμα, το λεγόμενο «σταχτόπανο», και που τα άκρα της έβγαιναν έξω από το κοφίνι. Στη συνέχεια τα πλυμένα ασπρόρουχα διπλώνονταν και στοιβάζονταν μέσα στο μπουγαδοκόφινο, και στο τέλος σκεπάζονταν από τις άκρες του σταχτόπανου. Πάνω από το σταχτόπανο άρχιζαν και έριχναν αργά αργά και κατά διαστήματα την αλισίβα. Το υγρό αυτό διάλυμα σιγά σιγά διαπερνούσε τα ρούχα και εξερχόταν από το κάτω μέρος του κοφινιού, παρασύροντας τα υπολείμματα από τους λεκέδες που υπήρχαν στα ρούχα. Όταν η αλισίβα ήταν καλή, τότε τα ασπρόρουχα έπαιρναν ένα κρινόλευκο χρώμα.

Για τους ταξιδιώτες της παρέας μας… εντός Ελλάδας θα βρεθούν σε παρόμοιο θέαμα και στα υπέροχα νησιά του Ιονίου άλλα θα αντικρίσουν φυσικά παρόμοιες εικόνες και στην γειτονική μας Ιταλία.

Πίσω στον χρόνο ΙΙ:

Κατά το 1907 εφευρέθηκε το πλυντήριο στις ΗΠΑ το 1907, το πλύσιμο των ρούχων άρχισε σταδιακά να γίνεται αυτόματα, με ανάδευση ρούχων, νερού και απορρυπαντικού, η οποία προκαλείται από την περιστροφή ενός μεταλλικού τυμπάνου.

Στο σήμερα… μπορείτε και εσείς να γίνετε παρατηρητές των μπουγάδων από καντούνι σε καντούνι και από στενό σε στενό στις βόλτες σας στην πόλη της Κέρκυρας και να φωτογραφήσετε αυτές τις μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες της πόλης!

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Αλέξανδρος Μελίδης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe