Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Διαποντίων Νήσων και αποτελεί το δυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας. Απέχει από την Ιταλία 40 ναυτικά μίλια και όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός διακρίνεται το ιταλικό ακρωτήριο του Οτράντο, SantaMaria di Leuca.

Διαθέτει δύο κύριους οικισμούς, έναν παραθαλάσσιο με την ονομασία Άμμος, που αποτελεί και το λιμάνι του νησιού, και έναν ορεινότερο που ονομάζεται Χωριό, καθώς και μικρότερους όπως τα Κασιμάτικα και τα Δελετάτικα.

Το καράβι αφήνει τον επισκέπτη στον Άμμο, ένα μικρό όρμο, με ωραία παραλία και συγκεντρωμένα τα λιγοστά μαγαζιά του νησιού. Εκεί βρίσκεται και το αλιευτικό καταφύγιο «Αυλάκι». Στη μέση του νησιού βρίσκεται ο οικισμός Σταυρός, στις πλαγιές του “βουνού” Kαλοδίκι. Στην ανατολική ακτή του νησιού βρίσκεται το Ακρωτήρι Καστρί, όπου υπάρχουν ερείπια από κάποιο ενετικό κάστρο, αλλά και ο εντυπωσιακός Φάρος, που είναι χτισμένος σε υψόμετρο 100 μέτρα πάνω από την θάλασσα. Ο φάρος, που χτίστηκε το 1872, καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους, αλλά επιδιορθώθηκε και ανακατασκευάστηκε, παίρνοντας την πρότερη μορφή του.

Ένα άλλο αξιοθέατο του νησιού είναι ο λευκός σταυρός στην ομώνυμη περιοχή του νησιού, μνημείο της μεγάλης σφαγής κατοίκων από τον περιβόητο πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1537.

H επικοινωνία με το εσωτερικό γίνεται με μονοπάτια και χωματόδρομους γύρω από πλούσια βλάστηση κάτι που καθιστά το νησί παράδεισο για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Η βλάστηση στον προικισμένο αυτό τόπο οργιάζει. Το νησί βρίθει από κυπαρίσσια, καστανιές, πλατάνια, πουρνάρια, μυρτιές, αγριελιές, φυλλίκια, κοκκορεβυθιές, αλμυρίκια, σκίνα, λαδανιές, ρείκια, φασκόμηλα, θυμάρια, κάππαρες, εφέδρες, γαλατσίδες, ασπάλαθοι, αλλά και λίγα διάσπαρτα πεύκα. Στο νησί βρίσκονται πολλές τεράστιες ελιές που ξεπερνάνε τα 400 χρόνια ζωής. Μέχρι τώρα στους Οθωνούς έχουν βρεθεί περίπου 300 είδη φυτών. Αποτελεί επίσης σημαντικό σταθμό για πολλά μεταναστευτικά είδη πουλιών.

Η περιοχή χαρίζει απλόχερα γαλήνη και απομόνωση την οποία μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες καθώς μπορούν και να διαμείνουν στο ξενοδοχείο αλλά και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια που υπάρχουν στο νησί.

Εάν δεν διαθέτετε σκάφος, για το νησί εκτελούνται το καλοκαίρι συχνά δρομολόγια είτε από το λιμάνι της Κέρκυρας είτε από το λιμανάκι του Αγίου Στέφανου Αυλιωτών. Στην περιοχή των Διαποντίων πνέουν κάποιες φορές δυνατοί άνεμοι.

 

Πληθώρα αξιοθέατων και μαγευτικά τοπία και νερά συνθέτουν έναν αναπάντεχα θαυμάσιο τουριστικά τόπο, ιδανικό για ιστιοπλοϊκή περιήγηση αλλά και για ήσυχες διακοπές.

Οι παραλίες

Η φυσιογνωμία του νησιού Οθωνοί είναι παρόμοια με εκείνη της Κέρκυρας.

Οι Οθωνοί χαρακτηρίζονται από πλούσια βλάστηση η οποία όταν ενώνεται με την θάλασσα δημιουργεί πανέμορφες καταπράσινες παραλίες και ορμίσκους.

Η κεντρική παραλία είναι όπως προαναφέρθηκε στον Άμμο.

Οι περισσότερες ακτές του νησιού είναι απότομες και βραχώδεις. Δυτικά υπάρχει η πανέμορφη παραλία “Άσπρη Άμμος” με την σπηλιά της “Kαλυψούς”. Η Άσπρη Άμμος, όπως μαρτυρά και το όνομα της είναι μια αμμουδερή παραλία με ψιλή, λευκή άμμο, βότσαλα και πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά. Από πάνω της στέκεται ένας κατακόρυφος βράχος που ξαφνιάζει με το απότομο και λείο κόψιμο του.

Λίγο πιο πέρα από την παραλία βρίσκεται η Σπηλιά της Καλυψούς με τα σμαραγδένια νερά, όπου σύμφωνα με το θρύλο, η νύμφη Καλυψώ κράτησε αιχμάλωτο της γοητείας της για επτά χρόνια τον Οδυσσέα.

Βόρεια του νησιού η παραλία του όρμου “Φύκι” προσφέρεται για βουτιές, ενώ εκεί βρίσκεται βυθισμένο το ναυάγιο του πλοίου Σάρα.  Γύρω του υπάρχουν δεκάδες ύφαλοι και βραχονησίδες με σημαντικότερη το Κουκούλι.

Όπως αντιλαμβάνεστε αν δεν διαθέτετε σκάφος αναψυχής η ενοικίαση βάρκας είναι απαραίτητη για να ανακαλύψετε όλα αυτά τα μοναδικά μέρη που έχει να προσφέρει το νησί των Οθωνών, υπηρεσία που επίσης παρέχεται από την περιοχή.

Η ονομασία

Οι αναφορές σχετικά με την ονομασία του νησιού είναι ποικίλες. Για πρώτη φορά το νησί εμφανίζεται σε πηγές με την ονομασία «Ορθωνός», στην αναφορά του Ησύχιου τον 3ο αιώνα π.Χ., μετά τον Τρωϊκό Πόλεμο, όταν κατέφυγε στο νησί μετά την άλωση της Τροίας ο Ελεφήνωρ, βασιλιάς των Αβάντων στην Εύβοια, για να εξιλεωθεί, καθώς είχε σκοτώσει τον παππού του, Άβαντα.

Από τον Πλίνιο τον 1ο μ.Χ. αιώνα, το νησί αναγράφεται ως «Θορωνός» και εν συνεχεία τον 6ο αιώνα μ.Χ. αναφέρεται από τον ιστορικό Προκόπιο, με αφορμή την λεηλασία της Κέρκυρας από τους Οστρογότθους το 551 μ.Χ., ως «Οθονοί».

Δευτερεύουσες αναφορές σχετικές με την ονομασία του νησιού, προέρχονται κατά κόρον από έρευνες λαογραφικού περιεχομένου, οι οποίες δεν χαίρουν ιστορικής τεκμηρίωσης, ελλείψει ιστορικών πηγών, αποτελώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο απλές διαπιστώσεις βασισμένες στην προφορική παράδοση του τόπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η αναφορά του Χαρίλαου Κόλλα, όπου στηριζόμενος στην λαϊκή παράδοση του νησιού, αναφέρει ότι το τοπωνύμιο «Οθονοί» προέρχεται από την λέξη «οθόνη», που σημαίνει λευκό λινό πανί, που χρησιμοποιούσαν τα ιστιοφόρα πλοία.

Ιστορία – Μυθολογία

Σύμφωνα με την μυθολογία, οι Οθωνοί ήταν το νησί της Καλυψούς, η Ωγυγία, όπου πέρασε επτά χρόνια αιχμαλωσίας ο Οδυσσέας μέχρι να αποδράσει με σχεδία στη Κέρκυρα.

Κατά άλλους πρόκειται για την Σχερία, το νησί των Φαιάκων, κάτι που μαρτυρά και η παλαιά ονομασία «σκεριά» που δίνουν οι ντόπιοι στην αγριοσυκιά.

Το νησί των Οθωνών χαρακτηρίζεται από αξιόλογη ναυτική παράδοση, η οποία μαρτυρείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και κυρίως μετά την Ένωση των Επτανήσων με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος το 1864, όταν μπορούσε να δραστηριοποιηθεί στο ελεύθερο εμπόριο.

Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο τα Οθωνιώτικα πλοία διέσχιζαν τα νερά του Ιονίου, του Αιγαίου, της Αδριατικής, της Δυτικής και Ανατολικής Μεσογείου μέχρι και την Μαύρη Θάλασσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού κατείχε δικά της ιστιοφόρα πλοία, σκούνες και τραμπάκουλα, πολλά εκ των οποίων επιτάχθηκαν στη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Οι επισκευές των πλοίων πραγματοποιούνταν στα δύο καρνάγια της Κέρκυρας, στο Μαντούκι και στο Σιδάρι, αλλά και σε ξένα ναυπηγεία των δαλματικών και ιταλικών ακτών.

Βασικά προϊόντα μεταφοράς ήταν το ντόπιο λάδι αλλά και το κερκυραϊκό στα παράλια της Ηπείρου, Αλβανίας, Αυστρίας, Ιταλίας και Μάλτας. Από εκεί μετέφεραν γεωργικά προϊόντα ή βιομηχανικά είδη και επίσης εξυπηρετούσαν τις μεταφορικές ανάγκες του νησιού. Από την πόλη της Κέρκυρας προμηθεύονταν σκόρδα, κρεμμύδια, κάπαρη και μπακαλιάρους, μπαχαρικά και πανιά για τα ιστιοφόρα.

Πηγή

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Τμήμα Ιστορίας, ΚΑΡΔΑΚΑΡΗ, Δήμητρα-Χρυσούλα. (2001). “Το Αρχιπέλαγος των Διαποντίων. Οθωνοί, ένα Ακριτικό Νησί”, https://marehist.gr/gr/tributes/07.02.01

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Τμήμα Ιστορίας, ΚΑΡΔΑΚΑΡΗ, Δήμητρα-Χρυσούλα. (2003). “Οθωνοί, το Νησί των Ναυτικών”, https://marehist.gr/gr/tributes/07.02.03

Μηχανή του Χρόνου (2015). “Οι ‘χαμένοι’ παράδεισοι του Ιονίου όπου η Καλυψώ παγίδευσε τον Οδυσσέα”http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/mhxanh-toy-xronoy-oi-xamenoi-paradeisoi-toy-ionioy-opoy-h-kalypsw-pagideyse-ton-odyssea-kai-h-ereikousa-toy-tsipra.3599573.html 2015

Ortsa.gr: το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό για τη θάλασσα. (2017). “Διαπόντια Νησιά“, http://www.ortsa.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%AC/

IEFIMERIDA (2015). “Τα άγνωστα Διαπόντια Νησιά: το δυτικότερο σημείο της χώρας – κρυστάλλινα νερά, ατελείωτες αμμουδιές, τοπίο μαγεία“, (2015), http://www.iefimerida.gr/news/209356/ta-agnosta-diapontia-nisia-dytikotero-simeio-tis-horas-krystallina-nera-ateleiotes

Naturagraeca: ένας οδηγός για την άγρια φύση της Ελλάδας. “Νησιά: Οθωνοί”, https://www.naturagraeca.com/ws/131,193,228,1,1,%CE%9F%CE%B8%CF%89%CE%BD%CE%BF%CE%AF

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Katehis Video Art
Φωτογραφικό Υλικό: Shutterstock
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe