Το όρος Παντοκράτορας είναι το ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας με υψόμετρο που φτάνει τα 917 μέτρα και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας, που είναι το μεγαλύτερο, εφόσον εκεί το νησί πλαταίνει σημαντικά. Δεύτερη υψηλότερη κορυφή είναι το Στραβοσκιάδι με υψόμετρο 849 μέτρα. Η κορυφή του προσφέρει μοναδική θέα σε όλο το νησί, σε μεγάλο τμήμα των κοντινών Αλβανικών ακτών, στα Διαπόντια νησιά, ακόμα και στους Παξούς, όταν ο καιρός είναι καθαρός. Στις πλαγιές του θα συναντήσετε πολλά ορεινά γνωστά παραδοσιακά χωριά όπως η Παλιά Περίθεια και οι ερειπωμένες Παλιές Σινιές.

Η θέση του βουνού χωρίζει το κομμάτι αυτό του νησιού σε δύο περιοχές. Την περιοχή του Όρους, αυτή δηλαδή, που βρίσκεται στα ανατολικά και την καταλαμβάνει το βουνό και την περιοχή Γύρου ή Αγύρου. Την περιοχή δηλαδή, που βρίσκεται στα δυτικά και ονομάζεται έτσι, είτε επειδή η διέλευση από τα χωριά της περιοχής αποτελεί γύρο, είτε επειδή η θέση των χωριών αυτών σχηματίζει γύρο, δηλαδή κύκλο.

Στην αρχαιότητα ο Παντοκράτορας ονομαζόταν Ιστώνη. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στην ομώνυμη Μονή που χτίστηκε σχεδόν στην κορυφή του το 1689, με τη συνδρομή των κατοίκων των γύρω περιοχών, σε αντικατάσταση μοναστηριού που υπήρχε εκεί από την εποχή των Ανδηγαυών που καταστράφηκε τον 16ο αιώνα.

Μια πανέμορφη διαδρομή για να ανακαλύψετε τις φυσικές ομορφιές του βουνού, το εκπληκτικό γεωγραφικό τοπίο, αλλά και γραφικά χωριά που δεν τα έχει επηρεάσει ο μαζικός τουρισμός είναι να ακολουθήσετε την παραλιακή διαδρομή από την πόλη της Κέρκυρας προς βορρά. Μετά τον Ύψο, στρίβετε αριστερά για το χωριό Σπαρτύλας απ’ όπου ξεκινά η ανηφορική διαδρομή. Περνάτε τα χωριά Στρινύλα και Πετάλεια και από εκεί φτάνετε στην κορυφή του βουνού. Στον Παντοκράτορα υπάρχουν δεκάδες ακόμα όμορφα χωριά, όπως η Επίσκεψη, ο Σταυρός, αλλά και από την άλλη πλευρά η Παλιά Περίθεια, και τα χωριά των Σινιών που είναι χτισμένα στις ανατολικές πλαγιές του όπως το Ρου και η Πόρτα.

Στην κορυφή του βουνού και έξω από την Μονή του Παντοκράτορα υπάρχει ένα μικρό ταβερνάκι αλλά και σε όλα τα χωριά τα οποία θα προσπεράσετε στη διαδρομή υπάρχουν ταβέρνες και εστιατόρια όπου μπορείτε να απολαύσετε μεζεδάκια και κερκυραϊκά παραδοσιακά πιάτα.

Η περιοχή του Παντοκράτορα ενδείκνυται για όσους ενδιαφέρονται για πεζοπορία. Η διαδρομή κινείται κυρίως σε καθαρά μονοπάτια αλλά υπάρχουν και δύσβατα κομμάτια. Το τοπίο στην διαδρομή όπως και η θέα στην κορυφή αποζημιώνει τον πεζοπόρο καθώς έχει στο “πιάτο” όλη την Κέρκυρα.

Ο Παντοκράτορας είναι ένα βουνό εξαιρετικής ομορφιάς και μια περιοχή που φημίζεται για τις όμορφες περιπατητικές διαδρομές της. Κάποιες περιοχές επίσης συστήνονται και για ποδηλασία, mountain bike, ενώ θεωρείται και εξαιρετικά όμορφη off road διαδρομή εάν διαθέτετε τζιπ ή αν είστε λάτρεις του enduro.

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Έντυ Κασταμονίτης
Φωτογραφικό Υλικό: Saulius Adamsas από το Pixabay
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe