Η επιστημονική του ονομασία είναι «Lithophaga lithophaga».  Ο πετροσωλήνας είναι γονοχωριστικό είδος, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά άτομα, όπως συμβαίνει και με τον άνθρωπο. Μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια, ακόμα και περισσότερα από 50. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα περνά προσκολλημένος στα βράχια, ενώ μεγαλώνοντας σκάβει τρύπες στο εσωτερικό των βράχων. Μεγαλώνει με αργούς ρυθμούς και μπορεί να χρειαστεί 15-35 χρόνια για να φτάσει σε μήκος 5 εκατοστών. Συνηθίζουν να φιλτράρουν το νερό και να τρέφονται με τα διάφορα αιωρήματα τροφής που υπάρχουν, κυρίως φύκη και πλανγκτόν.

Αν και θεωρείται ένα εύγεστο έδεσμα, τα τελευταία χρόνια έχει απαγορευτεί η κατανάλωσή του καθώς θεωρείται απειλούμενο είδος.

Ο πετροσωλήνας αναπαράγεται πρώτη φορά σε ηλικία δύο ετών ή και παραπάνω, και παραμένει αναπαραγωγικά δραστήριος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το όστρακο του πολλές φορές αποτελεί μέρος εγκατάστασης άλλων οργανισμών, τόσο του ίδιου είδους όσο και άλλων, όπως σφουγγαριών και πολύχαιτων.

Η αλιεία και εμπορία πετροσωλήνων απαγορεύεται από το νόμο. Ωστόσο πολλοί δύτες και αλιείς σπάνε τα βράχια με αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση του πληθυσμού αυτών αλλά και την καταστροφή του συγκεκριμένου οικοσυστήματος.

Παρ’ όλο που απαγορεύεται, το είδος αυτό συνεχίζει να διατίθεται παράνομα σε τοπικά εστιατόρια και ταβέρνες. Το δυσάρεστο είναι ότι λόγω του αργού ρυθμού αύξησης του ο πληθυσμός του είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκατασταθεί πλήρως.

Επισκεφθείτε επίσης:

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

eMUSEUM OF NATURAL HISTORY OF CORFU

eMUSEO DI STORIA NATURALE DI CORFU

https://www.corfunature.gr

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Ευτυχία Τζαφέστα, Υδροβιολόγος
Φωτογραφικό Υλικό: Ευτυχία Τζαφέστα
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe