Στην βόρεια ακτή της Κέρκυρας, 38,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας, η Ρόδα, ένα από τα παλαιότερα χωριά της Κέρκυρας αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά οικογενειακά θέρετρα καθώς συνδυάζει αρμονικά παράδοση και άνεση σύγχρονης ζωής.
Υπάρχουν δύο παραλίες, μια μικρή η οποία βρίσκεται δυτικά, κοντά στο μικρό επίσης λιμανάκι της περιοχής το οποίο εξυπηρετεί εκδρομείς και αλιευτικά και τη μεγάλη (3 χιλιόμετρα) που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής παράλληλα με τα σπίτια. Πρόκειται ουσιαστικά για την συνέχεια της παραλίας της διπλανής περιοχής της Αχαράβης και εκείνη με τη σειρά της συνδέει την παραλίας της Ρόδας με αυτή του Αλμυρού. Έχει βραβευθεί με Γαλάζια Σημαία και αποτελείται από χαρακτηριστική χρυσή άμμο και καθαρά, ρηχά νερά κάτι που την καθιστά κατάλληλη ειδικά για παιδιά. Είναι οργανωμένη, διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες και υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων σπορ.
Στην περιοχή υπάρχει επίσης Water Park καθώς και γήπεδα beach volley και μπάσκετ. Υπάρχουν επίσης γραμμές λεωφορείων αλλά και η δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου, jeep, μηχανής, ποδηλάτου ή βάρκας για εξερεύνηση γειτονικών περιοχών ή παραλιών (Κασσιόπη, Αχαράβη, Αλμυρός, Σιδάρι, Παλαιοκαστρίτσα). Επίσης, συνίσταται η πεζοπορία και η ιππασία. Μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης τα Σφακερά, το παλιό χωριό στις πλαγιές του λόφου, το αποτελεί τη μόνιμη κατοικία πολλών κατοίκων της Ρόδας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εξορμήσεις στην ενδοχώρα, μπορούν να οδηγήσουν επίσης σε πολλά μικρά και μεγάλα παραδοσιακά χωριά, όπως οι Καρουσάδες και οι Νυμφές.
Ως προς το φαγητό, τη διασκέδαση και τα ψώνια, θα βρείτε πληθώρα από ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ ανοικτά όλη μέρα αλλά και νυχτερινή διασκέδαση καθώς και σούπερ μάρκετ και διάφορα καταστήματα με σουβενίρ.
Διατίθενται επίσης διάφορες επιλογές καταλυμάτων όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και γκαρσονιέρες.
Δωρικός Ναός στη Ροδα
Ρόδα, αρχαιολογικό ενδιαφέρον
Μετά από ανασκαφές στη Ρόδα έχουν ανακαλυφθεί ίχνη από έναν αρχαίο ναό. Βρίσκεται εντός του οικισμού της Ρόδας, πολύ κοντά στην ακτή. Ανασκάφηκε τη δεκαετία του ‘60. Ο ναός έχει μήκος 21,40 μέτρα και πλάτος 11,65 μέτρα και χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ. Είναι κατασκευασμένος από ντόπιο λίθο, ο οποίος έχει υποστεί σημαντική διάβρωση από τα λιμνάζοντα ύδατα. Ο κυρίως ναός διαιρείται σε δύο μέρη, τον πρόδομο (προθάλαμος) και το σηκό, δηλαδή το χώρο όπου στεγαζόταν το λατρευτικό άγαλμα και τα αφιερώματα.
Από το ναό σώζονται μόνο τα θεμέλια, όμως γνωρίζουμε ότι διέθετε κιονοστοιχία από έξι κίονες στις στενές πλευρές και από ένδεκα στις μακριές. Οι κίονες ήταν μονολιθικοί με ραβδώσεις. Η κιονοστοιχία στήριζε τη στέγη και προστάτευε τους πιστούς από τον ήλιο και τη βροχή. Έχουν σωθεί λίγα τμήματα από τον πήλινο και μαρμάρινο αρχιτεκτονικό διάκοσμο του ναού, καθώς και θραύσματα ειδωλίων και ανάγλυφων πλακιδίων. Κατά μήκος της πρόσοψης του ναού εκτείνεται ο βωμός του ναού, ο οποίος έχει διαστάσεις 2,30 x 12 μέτρα. Στο βωμό τελούνταν οι προσφορές και οι θυσίες. Ευρήματα από την ανασκαφή εκτίθενται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας.
Σχόλια