Το Σαρόκο ενωμένο τώρα με τη νέα πόλη της Κέρκυρας δεν θυμίζει τίποτε από το άλλοτε ξεχωριστό πτωχό προάστιο με τα ξύλινα παραπήγματα.
Το τοπωνύμιο Σαρόκο καθιερώθηκε από τη λατινική εκκλησία του San Rocco (Άγιος Χαράλαμπος), που υπήρχε ανάμεσα από τα προάστια Γαρίτσα και Μαντούκι και βρισκόταν περίπου στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.
Στο Σαρόκο σήμερα θα βρείτε την κεντρική στάση των αστικών λεωφορείων που οδηγούν σε προορισμούς όπως η Δασιά και τα Γουβιά, καταστήματα τραπεζών, ATMs, διάφορα εμπορικά καταστήματα καθώς και πολλές επιλογές για καφέ και φαγητό.
Σαρόκο, η ιστορία
Την εκκλησία, που έδωσε και το όνομα στην περιοχή, κατεδάφισαν οι Βενετοί μαζί με ένα μεγάλο μέρος των οικιών του ομώνυμου προαστίου, όταν έγινε η κατασκευή των τειχών και οχυρωματικών έργων της πόλης (1577-1588). Η εικόνα του Αγίου από το ναό που κατεδάφισαν σώζεται ακόμη και σήμερα στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου στην οδό Νικηφόρου Θεοτόκη 97 και είναι αναρτημένη σ’ ένα από τα πέντε αλτάρια της εκκλησίας. Είναι έργο άγνωστου ζωγράφου και χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα.
Στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, κατασκευάστηκε μετά οχυρό που ονομάστηκε του Αγίου Ρόκκου, το οποίο βρισκόταν μεταξύ των φρουρίων, Αβράμη και Σωτήρος και επικοινωνούσε μ’ αυτά με υπόγειες σήραγγες.
Στην πλατεία Σαρόκο εκεί που τελειώνει η οδός Γεωργίου Θεοτόκη και στην προέκταση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας βρίσκεται τοποθετημένο επάνω σε μια ξύλινη βάση ένα παλιό βενετσιάνικο πυροβόλο όπλο. Πρόκειται για ένα είδος κανονιού που εξακόντιζε σφαιρικά βλήματα κι ονομάζεται μπομπάρδα από το ιταλικό bombarda, από το οποίο πήραν και οι πυροβολητές την εποχή εκείνη την ονομασία μπομπαρδιέρηδες.
Οι κάτοικοι λόγω συντομίας ονόμασαν το πυροβόλο αυτό «Μπόμπα», λέξη που καθιερώθηκε και ως τοπωνύμιο στη γνωστή αυτή θέση. Η λέξη μπόμπα (ιταλικά bomba) έχει και την έννοια του βλήματος μ’ εκρηκτική ύλη.
Στην εξωτερική είσοδο του Παλαιού Φρουρίου υπάρχουν δεξιά και αριστερά δύο όμοιες μπομπάρδες οι οποίες είναι ίδιες μ’ αυτήν και φέρουν την ίδια χρονολογία, 1684.
Πηγή
ΣΟΥΡΤΖΙΝΟΣ, Γιώργος Χ. (2008). “Τοπωνύμια: γλωσσικές μαρτυρίες στην ιστορική διαδρομή της Κέρκυρας“, Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Κέρκυρας, σελ. 141, 192
Σχόλια