Βορειοανατολικά της Κέρκυρας σε απόσταση αναπνοής, τρία μόλις ναυτικά μίλια, από την γειτονική Αλβανία βρίσκεται η σημερινή περιοχή των Σινιών. Σήμερα όταν λέμε Σινιές αναφερόμαστε στην πρώην κοινότητα Σινιών, η οποία αρχίζει μετά την περιοχή της Κουλούρας και συνεχίζει μέχρι περίπου την αρχή της Κασσιόπης. Στο δρόμο προς Κασσιόπη λοιπόν, τριάντα τρία χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας συναντάμε την Ελαιουργία, όπου πρόκειται ουσιαστικά για το κεντρικό σημείο των σημερινών Σινιών.

Μικροί και μεγάλοι οικισμοί της περιοχής Σινιές είναι οι: Κερασιά, Άγιος Στέφανος, Αυλάκι, Αγριλιάς, Λιοντάρι, Καμμένα Αλόνια, Βίγγλα, Σκατζιολάτικα, Ελαιουργία, Ρου, Εξερία, Μέγκουλας, Τσίκουρος, Σάντα, Πόρτα, Τρίτσι, Κόκκινη, Κοκκοκίλας, Λιθιασμένος, Αγνίτσινι, Κρέμυθας, Καρυώτικο.

Οι Σινιές είναι μια σύνθετη περιοχή που περιλαμβάνει πολλά μικρά αγαπημένα για τους επισκέπτες θέρετρα ορεινά αλλά και παραθαλάσσια που γενικά είναι προσβάσιμα με οχήματα αλλά και με πλωτά μέσα. Η περιοχή Σινιές ουσιαστικά συνδυάζει με λίγα λόγια βουνό και θάλασσα.

Παραθαλάσσια περιοχή

Όσον αφορά το παραθαλάσσιο κομμάτι – Κερασιά, Άγιος Στέφανος, Αυλάκι -συναντάμε διάσπαρτους μικρούς κολπίσκους με πεντακάθαρα νερά και πετρώδεις παραλίες με βότσαλο.

Η Κερασιά είναι μια μεγάλη παραλία που πλαισιώνεται από δέντρα και διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες καθώς και διάφορα μικρά μπαρ και ταβέρνες.

Ο Άγιος Στέφανος αποτελεί ένα από τα πιο εξελιγμένα θέρετρα της περιοχής, με πολυτελείς βίλες με θέα σε όλο το μήκος αυτής της ακτογραμμής κτισμένες πάνω στην ακτή, αλλά και στις κατάφυτες με ελιές πλαγιές. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ψαράδικο χωριό που διαθέτει και λιμανάκι με ταβέρνες με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, μπαράκια, μίνι μάρκετ και τουριστικά καταστήματα.

Μια ήρεμη πρόταση για μπάνιο και αρκετά οργανωμένη για θαλασσιά σπορ, είναι η παραλία Αυλάκι. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μικρό καταπράσινο όρμο και παραλία με το κλασικό βότσαλο της ευρύτερης περιοχής και παρέχεται η δυνατότητα ενοικίασης βάρκας, σερφ, κανό ή θαλάσσιου ποδήλατου για την εξερεύνηση της γύρω περιοχής.

Ανάμεσα από τον Άγιο Στέφανο και τη παραλία Αυλάκι βρίσκονται δύο σημαντικά οικοσυστήματα η λίμνη Άκολη και η Βρωμόλιμνη, οι οποίες συνδέονται με ένα δίκτυο μονοπατιών που οδηγούν σε μερικές από τις πιο όμορφες και απομονωμένες παραλίες του νησιού στην περιοχή του Ερημίτη.

Ορεινή περιοχή

Το ορεινό κομμάτι στις Σινιές απαρτίζεται από διάσπαρτα χωριά και οικισμούς στις πλαγιές του όρους του Παντοκράτορα.

Υψόμετρο, κατάφυτες περιοχές, θέα στο απέραντο γαλάζιο χαρίζουν σε αυτούς που το επιθυμούν ηρεμία και απομόνωση. Οικισμοί όπως το Ρου διαθέτουν ανακαινισμένα σπίτια και βίλες για τουρίστες σε ένα περιβάλλον άγριας φύσης με ανεπανάληπτη θέα. Άλλοι οικισμοί εντελώς αλώβητοι της τουριστικής ανάπτυξης προσφέρονται σαν επιλογή εναλλακτικού τουρισμού, ιδανικοί για πεζοπορίες σε μοναδικά μονοπάτια ανάμεσα στη φύση οδηγώντας ακόμη και σε ερειπωμένα χωριά των Παλιών Σινιών.

Στο δρόμο για την εξερεύνηση της περιοχής των Σινιών αξίζει να επισκεφθείτε επίσης την Cava Tzorzatos για να δοκιμάσετε επι τόπου τοπικά κρασιά και λικέρ κουμ κουάτ.

Ιστορία και ονομασία

Στην ανατολική πλευρά της υψηλότερης κορυφής του όρους της Ιστώνης, του σημερινού όρους του Παντοκράτορα (υψόμετρο 914 μέτρα) της Βόρειας Κέρκυρας, κάτω από την Ιερή Μονή του Υψηλού Παντοκράτορα και σε υψόμετρο 475 μέτρων βρίσκονται ημιερειπωμένες  σήμερα οι Παλιές Σινιές, το Παλιό Χωριό όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής.

Χτίστηκε από τους προγόνους των Σινιωτών σε δύσκολες εποχές, όταν κατά τον Μεσαίωνα οι παντός είδους πειρατές και επιδρομείς ερήμωναν τις απροστάτευτες τότε νήσους κι αφού εγκατέλειψαν τις τοποθεσίες Καρυά (υψ. 340 μέτρα) και Παλιόσπιτα (υψ. 312 μέτρα), όπου οι επιδρομείς κατέφθαναν μέχρι εκεί κοντά αιχμαλώτισαν έναν από αυτούς, εξ’ ου και το τοπωνύμιο «Στου Σκλάβου». Για την ασφάλεια τους μάλιστα σε ορισμένα σημεία, τα οποία ονομάζονταν «Βίγλαι» ή «Βιγλατούρια» τοποτετούσαν «ημεροσκόπους» οι οποίοι επόπτευαν τη θάλασσα για την επισήμανση πειρατικών πλοίων για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους αναβαίνοντας στην τοποθεσία «Φανός» (υψ. 550 μέτρα) πάνω από το χωριό που ξαγναντάει στην Περίθεια απ’ όπου προειδοποιούσαν με φωτεινά σήματα (σινιάλα) για τον ερχομό των επιδρομέων από τον Ιόνιον Πόντον.

Βρείτε στο mykerkyrashop

Αποκτήστε τώρα το λαογραφικό – ποιητικό έργο – βιβλίο “Σινιάδα”. Η αχαλίνωτη νοσταλγία για τις Σινιές που γεννήθηκαν και πρωτοαντίκρισαν την πρώτη ηλιαχτίδα να παίζει στις φανέστρες και στις μπερτουέλες των Σινιώτικων σπιτιών και η μεγάλη αγάπη και ο βαθύς σεβασμός για τους γεννήτορες και όλους τους αγνούς και απλούς Σινιώτες συγχωριανούς τους που μέσα από τον απλό τρόπο ζωής τους και το ψυχικό ξεχείλισμα της αγάπης τους, οδήγησαν τους κ. Γαρνέλη Νικόλαο & κ. Ζούλη Αντώνη στην συγγραφή του Λαογραφικού – Ποιητικού έργου “ΣΙΝΙΑΔΑ” με μοναδικό σκοπό τη διάσωση της Σινιώτικης ντοπιολαλιάς των ηθών και των εθίμων του τόπου που τείνουν να εκλείψουν.

Βρείτε αυτό και άλλα βιβλία για το νησί και όχι μόνο στο https://mykerkyrashop.com/.

Πάρτε την Κέρκυρα μαζί σας!

Πηγή

ΓΑΡΝΕΛΗΣ, Νίκος (2004). “Παλιές Σινιές: ο χαμένος παράδεισος”, σελ. 13-14

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Θωμάς Κατσαρός
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe