Από πότε μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει χορό; Τι είναι η μουσικοκινητική αγωγή;

Ο άνθρωπος από την στιγμή που αρχίζει να περπατάει αρχίζει να ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ακουστικά ερεθίσματα [μουσική ,παλαμάκια κ.τ.λ] και αρχίζει σιγά σιγά να ανακαλύπτει το σώμα του χορεύοντας.
Η έναρξη αυτής της πρώτης μορφής χορού στα μικρά παιδιά αποτελεί και ένα δείγμα υγιούς ψυχοσυναισθηματικης ανάπτυξης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα παιδί σε αυτή την φάση είναι έτοιμο να ενταχθεί σε μια τάξη χορού.

Από τα 3.5 -4 έτη ένα παιδί είναι έτοιμο να ενταχθεί σε ένα μάθημα μουσικοκινητικής αγωγής που θα το προετοιμάσει τόσο σωματικά όσο και ψυχοσυναισθηματικα για το μάθημα χορού χωρίς να αποκλείουμε του παιδιού που επιθυμεί να θέλει να ξεκινήσει αργότερα ή ακόμα και του ενήλικα.

"Η μουσικοκινητική αγωγή είναι μια πρώτη γνωριμία των παιδιών με τις βασικές τους κινητικές δεξιότητες και την αίσθηση του ρυθμού."

Στις εποχές που ζούμε τα παιδιά δεν έχουν ούτε χώρο, ούτε χρόνο, ούτε την ελευθερία που υπήρχε παλιά ώστε να τρέξουν ,να παίξουν ,να στροβιλιστούν, να αναπηδήσουν , να ισορροπήσουν κ.τ.λ. πάνω σε αυτές τις πρωταρχικές αρχές κίνησης βασίζεται όλος ο χορός τα ρυθμικά παιχνίδια εξοικειώνουν τα παιδιά με τον ρυθμό και δίνουν ποικιλία στο μάθημα.

Συνήθως μέσα σε αυτά τα μαθήματα εντάσσουμε και ασκήσεις ενδυνάμωσης κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών όπως και βασικούς κανόνες λειτουργίας της τάξης [ π.χ χορεύουμε σε κύκλο , σε ζευγάρια , σε γραμμές , σε 2 ομάδες κτλ.]. όλη αυτή η γνώση προετοιμάζει, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα παιδιά για ένα κανονικό μάθημα χορού την επόμενη χρονιά.

Τι αποκομίζει ένα παιδί μέσα από τα μαθήματα χορού;

Μεταξύ άλλων οι άνθρωποι [παιδιά και ενήλικες ] που ασχολούνται με τον χορό αποκομίζουν τα εξής οφέλη:

1.Γυμνάζουν το σώμα τους.

Ο χορός ,αντίθετα με την άποψη πολλών, θεωρείται μια ολοκληρωμένη και εξαιρετικά δύσκολη σωματική δραστηριότητα. το σώμα καλείται να αναπτύξει δύναμη, ευλυγισία, ιδιοδεκτικότητα και ισορροπία. χαρακτηριστικά που δεν απαντώνται εύκολα μαζί σε άλλα αθλήματα.

2.Εκφράζουν τα συναισθήματα τους.

Ο χορός είναι τέχνη! ως τέχνη λοιπόν έχει ως απαραίτητο στοιχείο την έκφραση συναισθημάτων.
Αν αναλογιστεί κανείς τον φόρτο μαθημάτων των παιδιών και την έλλειψη επαφής τους με πράγματα που τα ξεκουράζουν, τα διασκεδάζουν και τα βοηθούν να εκφραστούν, τότε αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικές είναι οι τέχνες στην ζωή μας.
Πολλές φορές ο τρόπος διδασκαλίας των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία δεν παίρνει την απαιτούμενη προσοχή, μιας και οι μαθητές είναι πολλοί και τα καλλιτεχνικά μαθήματα, δυστυχώς θεωρούνται πολλές φορές λανθασμένα ως δευτερεύουσας σημασίας, έτσι καταλαβαίνουμε την ανάγκη για μαθήματα εκτός της υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θα θέτουν τις σωστές βάσεις στο παιδί για να αναπτύξει τις δεξιότητες του.
Άν το προσεγγίσουμε δε και επιστημονικά θα δούμε ότι οι τέχνες έχουν θετική επίδραση και στην ανάπτυξη και την ψυχική υγεία του ανθρώπου.
Όταν οι άνθρωποι χορεύουν ακούγοντας μουσική οι ορμόνες της ευτυχίας, οι ενδοκρινές [σεροτονινη, ντοπαμινη, ωκυτοκινη] διοχετεύονται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό μας, σκεφτείτε ότι τα τελευταία χρόνια κρατικά ταμεία υγείας στην Ευρώπη συστήνουν μαθήματα χορού σε ασθενείς με χρόνια κλινική κατάθλιψη.

3. Αναπτύσσουν προσωπική πειθαρχία – συγκέντρωση.

Ό χορός είναι συνυφασμένος στην συνείδηση όλων με την αυστηρή πειθαρχία.
Αυτό είναι γεγονός. αυτό όμως που πρέπει να διευκρινιστεί στο σημείο αυτό είναι πως αυτή η πειθαρχία ,στις μέρες μας, δεν νοείται να προκύπτει μέσα από τιμωρίες και εξευτελισμούς αλλά μέσα από μια εσωτερική διαδικασία που χτίζεται από την παιδική ηλικία ως την ενήλικη ζωή μέσα από πολύ δημιουργικούς και παιδαγωγικούς δρόμους. τα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτές τις διαδικασίες ,όταν εγκαθιδρυθούν στην συνείδηση των χορευτών ,τους συνοδεύουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. ακόμα και το γεγονός ότι οι χορευτές καλούνται να φορούν συγκεκριμένα ρούχα μέσα στο μάθημα τους και να χτενίζουν τα μαλλιά τους με συγκεκριμένο τρόπο τους οδηγεί στην εδραίωση αυτής της πειθαρχίας, της συγκέντρωσης και της ευθύνης που προαναφέρθηκε.

4.Συμμετέχουν σε μια ομαδική και ταυτόχρονα ατομική δραστηριότητα.

οι χορευτές καλούνται να είναι σολίστες [να χορεύουν κάποιον ρόλο μόνοι τους] η μέλη ενός συνόλου ανά πάσα στιγμή. από μόνη της αυτή η ιδιαιτερότητα βοηθά να αναπτυχθεί μια ισορροπημένη προσωπικότητα . καλούνται να είναι λειτουργικοί μέσα στην ομάδα δηλαδή να συνεργάζονται, μοιράζονται, βοηθούν, βάζουν την ομάδα και το κοινό καλό πάνω από όλα , ενώ παράλληλα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν και μόνοι εξίσου υπεύθυνα και αποτελεσματικά. από μονή της αυτή η συνθήκη βοηθά σημαντικά ,εκτός όλων των άλλων, και στην διαχείριση του ατομικού άγχους και στην εγκαθίδρυση της προσωπικής πειθαρχίας.

5.Μαθαίνουν να επιμένουν σε έναν στόχο.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι για να ‘ανέβει’ μια παράσταση χορού διάρκειας δυο ωρών χρειάζονται κατά μέσον ορό 500 ώρες πρόβας καταλαβαίνει εύκολα πόση επιμονή, υπομονή και προσήλωση στον στόχο προϋποθέτει από όλους αυτό το εγχείρημα.
Όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι λίγο πολύ γνωστά, ακόμα και αν κάποιος δεν έχει παρακολουθήσει συστηματικά μαθήματα χορού, σίγουρα θυμάται πως ένιωσε κάθε φορά που χόρεψε για κάποιο λόγο.
Η ευφορία, η ευεξία και το αίσθημα χαράς που νιώθουμε μετά δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα, η έκφραση ‘χόρεψα με την ψυχή μου’ δεν υπάρχει τυχαία.

Πως μπορεί ο γονέας να διακρίνει αν το παιδί του έχει ταλέντο στον χορό;

Ο γονέας επί της ουσίας ίσως να μην μπορεί εύκολα να το διακρίνει, ειδικά στην παιδική ηλικία, για τον λόγο αυτό πρέπει να επιλεχθεί ένας δάσκαλος με γνώση, εμπειρία και επαγγελματικό ήθος που να εμπνέει εμπιστοσύνη στους γονείς.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να συντρέχουν όχι μόνο για να είναι οι γονείς σίγουροι ότι ο καθηγητής δεν λέει σε όλους τους γονείς αυτά που θέλουν να ακούσουν για να διατηρεί το πελατολόγιο του αλλά και για να μπορέσει να διαχειριστεί σωστά ένα ταλαντούχο παιδί.
Η ευθύνη του καθηγητή είναι ούτως η άλλως μεγάλη ακόμα και αν μιλάμε για ένα παιδί με μέσο ταλέντο. Ποσό μάλλον όταν μιλάμε για ένα ταλαντούχο παιδί.
Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει κανείς να επιλέγει προσεκτικά έναν δάσκαλο χορού, με γνώμονα την επαγγελματική του εμπειρία, τις σπουδές του και το κύρος του και όχι με γνώμονα την θέση της σχολής σε σχέση με το σπίτι σας ή που πάνε οι κολλητές μας ή ακόμα ακόμα σύμφωνα με τις μικρές οικονομικές διαφοροποιήσεις που μπορεί να έχουν οι σχολές μεταξύ τους.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και εσάς αλλά και όλους τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται και μας επιλέγουν εδώ και χρόνια.

Ευχαριστούμε και εμείς Νίκη για όλες τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ευχόμαστε καλή συνέχεια και πολλές επιτυχίες.

Σχολή Χορού Νίκη Γιαννου Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2661 031600

Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe