Με την ονομασία θαλάσσια ανεμώνη ονομάζονται διάφορα κοιλεντερωτά πολύποδα, που το σχήμα τους μοιάζει με λουλούδι. Υπάγονται στο φύλο κοιλεντερωτά, στην ομοταξία ανθόζωα, και στην οικογένεια ακτινίδες.

Για πολλούς αιώνες οι θαλάσσιες ανεμώνες προβλημάτιζαν τους επιστήμονες που δεν ήταν σίγουροι εάν επρόκειτο για φυτά, για ζώα ή κάτι ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Μόνο όταν τις μελέτησαν διεξοδικά και παρατήρησαν τον τρόπο με τον οποίο κινούνται και τρέφονται, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανήκουν στο βασίλειο των ζώων.

Η θαλάσσια ανεμώνη είναι θαλασσινό ζώο που ζει κοντά στις Κερκυραϊκές ακτές. Λίγα είδη ζουν σε πιο βαθιά νερά και πάρα πολύ λίγα σε ανοιχτά νερά.

Είναι πολύ λαίμαργα ζώα τα οποία, επειδή καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής, μεγαλώνουν πολύ γρήγορα.

Το σώμα της θαλάσσιας ανεμώνης διαιρείται σε διαχωρίσματα, με τα οποία επικοινωνεί ο οισοφάγος διαμέσου μιας κεντρικής κοιλότητας επιτρέποντας την είσοδο και την έξοδο ρευμάτων νερού, που κάνουν τη δουλειά της αναπνοής και της απέκκρισης.

Το σώμα της είναι κάπως κυλινδρικό, κολλημένο με τη βάση του πάνω σε άλλο στερεό σώμα, ενώ στην αντίθετη ελεύθερη άκρη του σώματος της φέρει δίσκο στον οποίο βρίσκεται η στοματική σχισμή. Το στόμα της θαλάσσιας ανεμώνης φέρει γύρω του κοίλα πλοκάμια που ο αριθμός τους διαφέρει από το ένα ζώο στο άλλο.

Η θαλάσσια ανεμώνη είναι σαρκοφάγο ζώο, αλλά επειδή δεν μπορεί να μετακινείται εύκολα, εξαρτάται από την τροφή που θα μπλεχτεί στα εκτεταμένα πλοκάμια της ή το περιστόμιό της. Το θύμα που πιάνεται ναρκώνεται πρώτα με την ενέργεια των κνιδοφόρων κύστεών τους και μετά προωθείται μέσα το στόμα και στη γαστρική κοιλότητα για πέψη. Το τμήμα της τροφής που δεν χωνεύεται αποβάλλεται από το στόμα.
Οι περισσότερες θαλάσσιες ανεμώνες ζουν μοναχές και πολύ λίγες κατά αποικίες. Κατά κανόνα οι ανεμώνες ζουν κολλημένες πάνω σε βράχια. Μερικά είδη ζουν στην άμμο ή τη λάσπη, άλλα κολλούν σε κοχύλια από διάφορα οστρακώδη, ενώ άλλα ζουν παρασιτικά πάνω σε μέδουσες.

Επισκεφθείτε το
ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
eMUSEUM OF NATURAL HISTORY OF CORFU
eMUSEO DI STORIA NATURALE DI CORFU

https://www.corfunature.gr/

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Σαβίνα Γκιώνη, Υδροβιολόγος
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Σαβίνα Γκιώνη
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe