Τα βασικά χαρακτηριστικά του τραυλισμού είναι:

  • Επαναλήψεις μεμονωμένων φθόγγων, συλλαβών και λέξεων (παραδείγματος χάριν: “ε-ε-ε-ε”, “πα-πα-πα”, “πάρε- πάρε”)
  • Μπλοκαρίσματα ή παύσεις (όπως: “ φέρε μου………νέρο”)
  • Ατελείς φράσεις (όπως: “σήμερα στο σχολείο…”)
  • Aνέβασμα της έντασης και του τόνου της φωνής
  • Αναθεωρήσεις
  • Αρρυθμία στον λόγο

Τα συμπτώματα του τραυλισμού σε ένα παιδί συνήθως εμφανίζονται μεταξύ του 2ου και του 5ου έτους της ηλικίας, χωρίς φυσικά να αποκλείεται το ενδεχόμενο να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή της παιδικής ηλικίας. Η αναλογία εμφάνισης μεταξύ αγορίων και κοριτσιών είναι 4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Επίσης, είναι 3 φορές συχνότερος σε οικογένειες με ανάλογο περιστατικό.

Ο τραυλισμός μπορεί να έχει πολλαπλές αιτιολογίες. Συχνά ευθύνεται σε ψυχολογικά αίτια (ψυχογενής τραυλισμός), σε νευρολογικά και σε κληρονομικά. Οι επιπτώσεις του τραυλισμού στην γενικότερη ψυχολογική κατάσταση, στην αυτοεκτίμηση, στις διαπροσωπικές σχέσεις στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον αλλά  και στη γενικότερη λειτουργικότητα του παιδιού, καταδεικνύουν την σημαντικότητα της έγκαιρης παρέμβασης από ειδικό.

Ο λογοθεραπευτής θα αξιολογήσει το είδος του τραυλισμού και θα οργανώσει το κατάλληλο πρόγραμμα σχεδιασμένο στο κάθε παιδί ξεχωριστά. Σπουδαίο ρόλο στην θεραπευτική διαδικασία έχει και η οικογένεια για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθηθούν οι οδηγίες που θα δώσει ο ειδικός στο σπίτι αλλά και στο σχολείο.

Κωνστάντη Σπ. Αναστασία Λογοθεραπεύτρια -Φωνοθεραπεύτρια Δ/νση: Σπύρου Γαρδικιώτη 13, Νεό Λιμάνι Κέρκυρα Τηλ: 26610 43003/6987247127 konstanti_anastasia@yahoo.gr
Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Unsplash
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe