Ένα χωριό με πολλά ιστορικά στοιχεία και αναφορές που μαρτυρούν τη μακραίωνη ύπαρξη του.

Χτισμένο στις αρχές του 15ου αιώνα, κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς για την αγάπη των κατοίκων του για τη μουσική, μιας και σχεδόν όλοι τους ασχολούνται με την εξαίσια αυτή τέχνη.

Η γνωστή εντός και εκτός νησιού, Χορωδία Βαλανειού ονομάζεται “Κόρο” και έχει κατορθώσει να διαδώσει στοιχεία της παράδοσης μας, μέσα από τα τραγούδια που ταυτίζονται με το Ιόνιο και την Κερκυραϊκή παράδοση αλλά και με τα «αρέκια» τους, δηλαδή τα αυτοσχέδια τραγούδια τους που μοιάζουν ανάλογα της Κρητικής μαντινάδας.

Πίσω στο χρόνο, οι πρώτοι κάτοικοι εγκαθίστανται στη περιοχή κατά το 1390 μ.Χ..

Πολλές είναι οι οικογένειες που από γενιά σε γενιά είναι συνδεδεμένες με την ιστορία του χωριού, φέρουν το επώνυμο Βασιλάκης, Κρασάκης, Χαρτοφύλακας, Ράδος, Ανυφαντής και Καλόυδης και είναι από τις πιο παλιές, γνωστές οικογένειες στο Βαλανειό.

Η ονομασία του χωριού

Η ονομασία του χωριού πιθανότατα προέρχεται από την λέξη “Βαλάνειο” το οποίο ήταν χώρος που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για τα λουτρά.

Λέγεται πως η σημερινή μικρή λίμνη Μαυρολίμνη που βρίσκεται στη περιοχή ανάμεσα από το Βαλανειό και τους Κυπριανάδες κάποτε φιλοξενούσε στην όχθες της ένα από τα Ρωμαϊκά Λουτρά της εποχής.

Βέβαια, όπως πολύ συχνά παρατηρείται στους οικισμούς του νησιού, υπάρχουν και άλλες εκδοχές για τη προέλευση της ονομασίας του χωριού. Μια από αυτές θέλει το χωριό να πήρε το όνομα του από τις  βελανιδιές που υπήρχαν στη περιοχή πριν από τη δημιουργία του Κερκυραϊκού ελαιώνα με την καλλιέργεια της ελιάς στο νησί της Κέρκυρας

Ένας παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης και της εξερεύνησης.

Όπως και σε ολόκληρο το νησί της Κέρκυρας, έτσι και αυτή η περιοχή είναι ιδιαίτερα ευλογημένη, με τη πλούσια βλάστηση που τη περιβάλει και πολλές εκπλήξεις που θα βρείτε διάσπαρτες σε αρκετά σημεία.

Ανάλογα με τις δεξιότητες σας στην αναρρίχηση και την διάθεση σας για εξερεύνηση, μπορείτε να διαβείτε στα πιο εναλλακτικά μονοπάτια της περιοχής, να περπατήσετε στον χωματόδρομο που θα βρείτε στα αριστερά σας, πριν από τα πρώτα σπίτια του χωριού καθώς ανεβαίνετε από Κυπριανάδες.

Εκεί θα βρείτε τα “Βρυσούδια” μια περιοχή με τρεχούμενα νερά και πηγές, εκεί που οι γυναίκες του χωριού συνήθιζαν να πλένουν τα ρούχα τους κατά το παρελθόν.

Λίγο πιο πάνω, διαμέσου ενός μονοπατιού μπορεί κανείς να ανακαλύψει σπηλιές, μικρά φαράγγια και εντυπωσιακούς βράχους που χαρίζουν στο τοπίο κάτι από την άγρια ομορφιά τους.

Ένα δυσπρόσιτο μονοπάτι καταλήγει σε ένα άγνωστο για τους περισσότερους καταρράκτη στη περιοχή “Μπάνια” όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι.

Ένα χιλιόμετρο έξω από το χωρίο Βαλανειό συναντά κανείς τον “Ορθόλιθο”. Η περιοχή οφείλει το όνομα της στον περίπου 80 μέτρα ύψους βράχο που βρίσκεται εκεί, πάνω από την κοίτη του Τυφλού ποταμού, του μεγαλύτερου ποταμού του νησιού. Το ποτάμι που αντικρίζουμε, σύμφωνα με τον κύριο Ιάκωβο Βασιλάκη και τον Μετεωρολογικό σταθμό που ο ίδιος δημιούργησε στο Βαλανειό, κατεβαίνει ορμητικό κατά τους μήνες Οκτώβρη – Μάη και πιο “ήρεμο” τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που αντλήσαμε, υπάρχει και άλλο ένα μονοπάτι πιο δυσπρόσιτο που καταλήγει σε ένα άγνωστο για τους περισσότερους καταρράκτη.

Τοποθετημένο στη περιοχή “Μπάνια” όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, αυτός είναι και ο μοναδικός καταρράκτης του νησιού στον οποίο ρέει νερό όλο το χρόνο χάρις την μεγάλη πηγή που την ονομάζουν “γιατρικιά βρύση” η οποία αναβλύζει κυριολεκτικά μέσα από την κοίτη του ποταμού. Μόνο οι ντόπιοι μπορούν να σας καθοδηγήσουν για το πώς μπορείτε να φτάσετε εκεί.

Για τους περιπατητές από το χωριό Βαλανείο, μέσα από διαδρομές με πλούσια βλάστηση και δέντρα και φυτά που εντυπωσιάζουν με τα χρώματα τους και σας προκαλούν να τα φωτογραφήσετε, μπορείτε να οδηγηθείτε στα γειτονικά χωριά όπως το Σωκράκι, τον Ζυγό, την Κληματιά κ.α.

Εντυπωσιακό είναι ακόμη το ότι πολλοί ισχυρίζονται πως στις διαδρομές αυτές υπάρχουν και αρκετές αλεπούδες, βέβαια είναι κάπως απίθανο να τις συναντήσετε αλλά όχι ακατόρθωτο για όσους το επιθυμούν.

Πηγή

Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλανειό

Ιάκωβος Βασιλάκης, Μετεωρολογικός σταθμός Βαλανειό,  http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: Shutterstock
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe