Το νησί της Κέρκυρας, λόγω των συχνών βροχοπτώσεων, διαθέτει πλήθος μικρών υγροτόπων που φιλοξενούν πολλούς οργανισμούς, τόσο ασπόνδυλων όσο και σπονδυλωτών.

Ο βάτραχος είναι ένα από τα γνωστότερα αμφίβια των Κερκυραϊκών υγροτόπων.

Ο όρος «αμφίβια» αναφέρεται σε εκείνα τα ζώα  που  μπορούν και ζουν διαδοχικά σε δύο διαφορετικά οικοσυστήματα, προσαρμοσμένα με την κατάλληλη μορφολογία και φυσιολογία.

Την πρώτη φάση της ζωής τους οι βάτραχοι την περνάνε μέσα στο νερό όπου αναπνέουν το διαλυμένο οξυγόνο με τα βράγχια τους. Σε αυτό το στάδιο ονομάζονται «γυρίνοι» και διαθέτουν ευκίνητη ουρά με την βοήθεια της οποίας μετακινούνται στο υγρό στοιχείο.

Στην δεύτερη φάση της ζωής τους μεταμορφώνονται στα γνωστά βατράχια, αποκτούν τέσσερα άκρα για να μπορούν να μετακινούνται και στην ξηρά  και αναπνέουν το οξυγόνο της ατμόσφαιρας με τα πνευμόνια τους.

Το σώμα του βατράχου χωρίζεται σε δύο μέρη: στο κεφάλι και τον κορμό. Το κεφάλι έχει σχήμα τριγωνικό και μπροστά υπάρχει το στόμα, που φτάνει μέχρι τ’ αυτιά. Τα μάτια του βατράχου, αντίθετα από του ανθρώπου, έχουν αναπτυγμένο το κάτω βλέφαρο. Τα πίσω πόδια του βατράχου είναι μεγαλύτερα και πιο αναπτυγμένα από τα μπροστινά, και ανάμεσα στα δάχτυλα έχουν μεμβράνη. Έτσι ο βάτραχος μπορεί να κολυμπάει πολύ καλά, όταν βρίσκεται στο νερό και να μετακινείται με πηδήματα, όταν είναι στην ξηρά.

Δείτε όσα πρέπει να ξέρετε για τη βιοποικιλότητα του νησιού εδώ:

https://mykerkyra.com/corfiot-biodiversity/viopoikilotita/

 

Τα πίσω πόδια του βατράχου αποτελούν νόστιμο έδεσμα για ορισμένες περιοχές της κεντρικής Κέρκυρας, γύρω από την περιοχή των Πουλάδων και του Σκριπερού, όπου βρίσκονται οι πολλές μικρές λίμνες και λιμνοπούλες, με κυρίαρχη την λίμνη Γαϊδαράνα.

Το χρώμα του σώματος των βατράχων είναι από ανοιχτό μέχρι και σκούρο καστανό. Ο βάτραχος όμως μπορεί να αλλάζει χρώμα και να προσαρμόζεται καλύτερα στο περιβάλλον του, και έτσι να αποφεύγει τους εχθρούς του. Το δέρμα του είναι λείο και καλυμμένο με βλέννα.

Οι βάτραχοι κοάζουν, όταν είναι σε περίοδο αναπαραγωγής, αλλά και σ’ όλες τις εποχές του χρόνου, κυρίως το βράδυ, όταν η ατμόσφαιρα είναι υγρή. Η αναπαραγωγή των βατράχων γίνεται κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Tρέφονται κυρίως με σκουλήκια και έντομα, που τα πιάνουν με τη βοήθεια της γλώσσας τους.

Τα πιο συνηθισμένα είδη βατράχου στην Κέρκυρα είναι ο βάτραχος ο πράσινος και ο βάτραχος ο κοινός.

Επισκεφθείτε το

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

eMUSEUM OF NATURAL HISTORY OF CORFU

eMUSEO DI STORIA NATURALE DI CORFU

https://www.corfunature.gr/

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Σταμάτης Γκίνης, Υδροβιολόγος
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Σταμάτης Γκίνης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe