Μια από τις αξιοπρόσεκτες και όμορφες διαδρομές που δεν απέχουν πολύ από τη πόλη της Κέρκυρας είναι αυτή που οδηγεί στο χωριό Γαστούρι, και απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα.

Το παραδοσιακό αυτό χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 120 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Αγίων Δέκα. Η σύνδεση του με την αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ, τις συνήθειες της, την έπαυλη της, το Αχίλλειο και όσα αγάπησε στη περιοχή αυτή είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους λόγους που θα θελήσετε και εσείς να το εξερευνήσετε.

Αφού περιηγηθείτε στο χωριό Γαστούρι, θαυμάσετε τα παλιά αρχοντικά του σπίτια και τα δέντρα και τα φυτά που το πλαισιώνουν, είναι βέβαιο πως θα εντυπωσιαστείτε από τα δύο τεράστια πλατάνια δίπλα στη πηγή της Αυτοκράτειρας.

Η πηγή της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ

Η πηγή της Αυτοκράτειρας της Αυστρίας- Ουγγαρίας Ελισάβετ, είχε χτιστεί για να καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης του χωριού και αρχικά ονομάζονταν “Πηγή Πλάτανου” καθώς εκεί βρίσκονται ως και σήμερα πλατάνια που χρονολογούνται περίπου στα χίλια χρόνια.

Όμως οι κάτοικοι θέλησαν να τιμήσουν την αυτοκράτειρα δίνοντας στη πηγή το όνομα της, τοποθετώντας μάλιστα πλάκα από Πεντελικό Μάρμαρο στο πάνω μέρος της πηγής. Λέγεται πως η ίδια για να ανταποδώσει τη τιμή που της έκαναν οι κάτοικοι, χάρισε στη Μητρόπολη Γαστουρίου, ένα χρυσοΰφαντο Βυζαντινό λάβαρο με το αρχικό του ονόματος της και το Αυστριακό στέμμα, ενώ οι δύο πλευρές του έφεραν τις μορφές του Αγίου Γεωργίου και της Θεοτόκου.

Ένα παλιό ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί στον λόφο της Αγίας Κυριακής, μια διαδρομή αγαπημένη για όλους τους λάτρεις των περιπάτων με μια εκπληκτικής ομορφιάς θέα να απλώνεται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του λόφου.

Το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής ήταν ένα ακόμη σημείο οπού η αυτοκράτειρα Ελισάβετ ή «Θλιμμένη Αυτοκράτειρα» όπως έχει περάσει στην ιστορία, επέλεγε ως τόπο προσευχής και γαλήνης. Μια χαραγμένη επιγραφή μιλά για εκείνη “ΕΝ ΤΩ ΝΑΙΔΡΙΟ ΤΟΥΤΩ Η ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΝΗ ΕΠΑΝΕΥΡΕ ΤΗ ΓΑΛΗΝΗΝ”, άλλωστε και η ίδια είχε δηλώσει ερχόμενη στο νησί της Κέρκυρας, πως ευφραινόταν η ψυχή της κάθε φορά που αγνάντευε τη θάλασσά, έτσι η βαθιά της πίστη την έκανε να επισκέπτεται το σημείο συχνά.

Η ίδια είχε δηλώσει, πως ευφραινόταν η ψυχή της κάθε φορά που αγνάντευε τη θάλασσά...

Η θέα από το λόφο που βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής είναι μαγευτική και μπορεί κανείς να δει από εκεί τα σημαντικότερα αξιοθέατα, το Ποντικονήσι, τη Μονή Βλαχερνών στο Κανόνι, ακόμη και το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, ενώ ξεχωρίζουν στη μια πλευρά και τα χωριά της Νότιας Κέρκυρας, όπως ο Άγιος Ματθαίος και η Στρογγυλή.

Το εκκλησάκι είναι ανοιχτό κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου στον εορτασμό της Αγίας Κυριακής και σε ορισμένες ημερομηνίες που τελείται η Θεία Λειτουργία.

Για την διαμονή σας συστήνουμε τη βίλα Sole di Corfu, ιδανική επιλογή για να χαλαρώσετε μέσα στο παραδοσιακό κλίμα της περιοχής και να απολαύσετε τη μοναδική θέα. 

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Έντυ Κασταμονίτης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe