Ο Άγιος Γόρδιος / Άγιος Γόρδιος ή για τους ντόπιου Άη Γόρδης είναι ένα ακόμη αριστούργημα του νησιού, για το φυσικό του κάλλος, τη παραλία αλλά και την σύνδεση του με τη μυθολογία.

Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται εύκολα επιλέγοντάς τον κατηφορικό δρόμο από το παραδοσιακό χωριουδάκι του Κάτω Γαρουνα.

Η παραλία Άγιος Γόρδιος είναι πλήρως οργανωμένη και διαθέτει πολλά αξιόλογα καταλύματα και ταβέρνες.

Απέχει 4 χλμ από το χωριό Πεντάτι απ’ όπου μπορείτε να δείτε μια διαφορετική εκδοχή του τοπίου «από ψηλά». Με απόσταση ενός χιλιομέτρου από το Πεντάτι υπάρχουν και άλλες μικρές παραλίες όπως η Φιερούλα προικισμένη με υπέροχα βότσαλα και βραχάκια.

Όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, έτσι και στην προκειμένη η παραλία Άγιος Γόρδιος έχει προστάτη της τον Άγιο από τον οποίο πήρε το όνομα της και στο κέντρο της βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία του Αγίου Γόρδιου.

Ανήκει δικαιωματικά στις πιο δημοφιλείς παραλίες στη Κέρκυρα με τον μαγευτικό συνδυασμό του επιβλητικού βουνού και του πράσινου της φύσης να συνυπάρχουν πλάι στα ελαιόδεντρα, τα σκαλιστά βράχια και φυσικά τα γαλαζοπράσινα νερά που αγκαλιάζουν την αμμουδιά του.

Ο Άγιος Γόρδιος ως πηγή έμπνευσης

Το ξεχωριστό τοπίο της παραλίας Άγιος Γόρδιος στάθηκε πηγή έμπνευσης και για τον Ιάκωβο Πολυλά, που μέσα από το διήγημα του εξυμνεί την ομορφιά του αναδυόμενου γυμνού βράχου που μπορείτε και εσείς να θαυμάσετε στην εξόρμηση σας στην περιοχή από διάφορα σημεία.

Ο βράχος Ορθολίθι

Ο βράχος αυτός στη νότια πλευρά της παραλίας Άγιος Γόρδιος, ονομάζεται Ορθολίθι ή αλλιώς Μεγάλο Θολέτο ενώ η μικρή νησίδα ακριβώς διπλά του ονομάζεται Μικρό Θολέτο.

Από τη παραλία σας δίνεται η δυνατότητα να φτάσετε στο Ορθολίθι με σκάφος ή θαλάσσιο ποδήλατο, για να δείτε από κοντά τον παράξενο αυτό βράχο και να κάνετε τις βουτιές σας στον ιδιαίτερο βυθό του.

«Από ψηλά» κυριολεκτικά μπορείτε ακόμα και να τολμήσετε μια πτήση, για τους λάτρεις των extreme sports.

Η κορυφή του βουνού με ύψος 370 μέτρων είναι ιδανική ιδιαίτερα όταν πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι (μαΐστρος). Ξεκινώντας από το σημείο εκκίνησης μετά τη πλατεία του Κάτω Γαρούνα η εμπειρία σας θα ολοκληρωθεί καταλήγοντας  στη παραλία Άγιος Γόρδιος.

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Μαρίλια Μάκρη
Φωτογραφικό Υλικό: Θωμάς Κατσαρός
Φωτογραφικό Υλικό: shutterstock
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe