Τα δελφίνια ανήκουν στα πιο ευφυή ζώα του πλανήτη. Στις ελληνικές θάλασσες ζουν εννέα διαφορετικά είδη δελφινιών.

Ο νομός της Κέρκυρας βρίσκεται στην ένωση δύο μεγάλων θαλασσών.  Του Ιονίου πελάγους και της Αδριατικής θάλασσας.

Στις Κερκυραϊκές θαλάσσιες εκτάσεις  τα πιο γνωστά είδη δελφινιών είναι το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus), το ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba) και  το κοινό δελφίνι (Delphinus delphis), τα οποία ζουν κοντά στις ακτές και τους αρέσει να ακολουθούν τα πλοία και να ταξιδεύουν μαζί τους.

Ιδιαίτερα την θερινή περίοδο, με τις συχνές μετακινήσεις των τουριστικών και ιστιοπλοϊκών σκαφών, τα δελφίνια εμφανίζονται μέχρι το κεντρικό λιμάνι της Κέρκυρας. Ακόμη και από τους παραλιακούς δρόμους της πόλης μπορεί κανείς να διακρίνει τις εκπληκτικές τους φιγούρες και τα μεγάλα άλματα έξω από το νερό.

Tα δελφίνια είναι πολύ δημοφιλή για την παιχνιδιάρικη και κοινωνική συμπεριφορά τους, καθώς είναι από τα λίγα θαλάσσια ζώα  που μπορούν να έρθουν σε στενή επαφή με το ανθρώπινο είδος.

Πολλές φορές τα ονομάζουμε «το χαμόγελο της θάλασσας» καθώς στο πρόσωπό τους σκιαγραφείται μόνιμα ένα «ανθρώπινο χαμόγελο» γεγονός που τα κάνει ακόμη πιο οικεία σε μας.

Τα δελφίνια εμφανίστηκαν πριν από εξήντα πέντε εκατομμύρια χρόνια περίπου. Στην αρχή ζούσαν στην στεριά και στην πορεία της εξέλιξής τους μετακινήθηκαν στην θάλασσα. Το όνομά τους προήλθε από την αρχαία Ελληνική λέξη «δελφίς» που σημαίνει «μήτρα». Αυτό δηλώνει ότι παρόλο που τα δελφίνια ζουν στην θάλασσα, ανήκουν στα θηλαστικά ζώα.

Ο τρόπος με τον οποίο αναπνέουν μοιάζει πολύ με αυτόν του ανθρώπου. Αναπνέουν σαν και εμάς με πνεύμονες και ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται  από  μία μικρή τρύπα που βρίσκεται στο πάνω μέρος  του κεφαλιού τους. Μπορούν να παραμείνουν περίπου μισή ώρα χωρίς να ανανεώσουν τον ατμοσφαιρικό αέρα τους.  Αυτό το γεγονός δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα τις ώρες που κοιμούνται, καθώς πρέπει να αναδύονται συχνά για να αναπνεύσουν.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύστημα ηχοεντοπισμού που έχουν στον εγκέφαλό τους. Με το σύστημα αυτό προσανατολίζονται για τα ταξίδια τους στη θάλασσα και επικοινωνούν μεταξύ τους. Τα δελφίνια έχουν αναπτύξει ένα ιδιαίτερο είδος επικοινωνίας και ανήκουν στα πιο ευφυή ζώα του πλανήτη. Επικοινωνούν με σφυρίγματα, κρότους και ήχους που παράγουν με τα σαγόνια τους. Οι ήχοι αυτοί μοιάζουν με μαγευτικά τραγούδια από παράξενα όργανα μουσικής.

Επισκεφθείτε το

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

eMUSEUM OF NATURAL HISTORY OF CORFU

eMUSEO DI STORIA NATURALE DI CORFU

https://www.corfunature.gr/

Πηγή

Αρχείο My Kerkyra magazine: the Real Corfu

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Σαβίνα Γκιώνη
Φωτογραφικό Υλικό: Σαβίνα Γκιώνη
Φωτογραφικό Υλικό: Έντυ Κασταμονίτης
Συγγραφή Κειμένου: Shutterstock
Άντα Κυριαζή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe