Ο Άγιος Γόρδιος ή για τους ντόπιου Αη Γόρδης  είναι ένα αριστούργημα για τη περιοχή και η πρόσβαση σας γίνεται εύκολα επιλέγοντάς τον κατηφορικό δρόμο από το παραδοσιακό χωριουδάκι του Κάτω Γαρουνα, είναι πλήρως οργανωμένη και διαθέτει πολλά αξιόλογα καταλύματα και ταβέρνες.

Απέχει 4 χλμ από το χωριό Πεντατι απ’ όπου μπορείτε να δείτε μια διαφορετική εκδοχή του τοπίου «από ψηλά».

Με απόσταση ενός χιλιομέτρου από το Πεντάτι υπάρχουν και άλλες μικρές παραλίες όπως η Φιερούλα προικισμένη με υπέροχα βότσαλα και βραχάκια.

Όπως συμβαίνει πολύ συχνά έτσι και αυτή η παραλία έχει το προστάτη της τον Άγιο της στο κέντρο της παραλίας βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γόρδιου του χάρισε το όνομα της και στη περιοχή.

Ανήκει δικαιωματικά στις πιο δημοφιλείς παραλίες στη Κέρκυρα με τον μαγευτικό συνδυασμό του επιβλητικού βουνού με το πράσινο της φύσης τα ελαιόδεντρα, τα σκαλιστά βράχια και φυσικά τα γαλαζοπράσινα νερά που σκάνε στην αμμουδιά.

Ο Άη Γόρδης ως πηγή έμπνευσης

Η μαγεία που προσφέρει το τοπίο στάθηκε πηγή έμπνευσης και για τον Ιάκωβο Πολυλά που μέσα από το διήγημα του εξυμνεί την ομορφιά του αναδυόμενου γυμνού βράχου που μπορείτε και εσείς να θαυμάσετε στην εξόρμηση σας στον Άγιο Γόρδιο.

Ο βράχος Ορθολίθι

Ο βράχος αυτός στη νότια πλευρά της παραλίας ονομάζεται Ορθολίθι ή αλλιώς Μεγάλο Θολέτο ενώ η μικρή νησίδα ακριβώς διπλά του ονομάζεται Μικρό Θολέτο.

Από τη παραλία σας δίνεται η δυνατότητα να φτάσετε στο Ορθολίθι με σκάφος η θαλάσσιο ποδήλατο, για να δείτε από κοντά τον παράξενο αυτό βράχο και να κάνετε τις βουτιές σας στον ιδιαίτερο βυθό του.

«Από ψηλά» κυριολεκτικά μπορείτε ακόμα και να τολμήσετε μια πτήση, για τους λάτρεις του αθλήματος. Η κορυφή του βουνού με ύψος 370 μέτρων είναι ιδανική ιδιαίτερα όταν πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι (μαΐστρος). Ξεκινώντας από το σημείο εκκίνησης μετά τη πλατεία του Κάτω Γαρούνα  η εμπειρία σας θα ολοκληρωθεί καταλήγοντας  στη παραλία του Άη Γόρδη.

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μάκρη
Φωτογραφικό Υλικό: Θωμάς Κατσαρός
Φωτογραφικό Υλικό: shutterstock
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe