Ο Αχέροντας ποταμός πηγάζει από τα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων (απo το όρος Τάμαρος,σε υψόμετρο 1.600 μέτρων) και από το χωριό Γλυκή. Μετά από μια διαδρομή 64 χιλιομέτρων και αφού διασχίσει τους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, εκβάλει στην Αμμουδιά Πρεβέζης, στο Ιόνιο Πέλαγος.

ο Αχέροντας ποταμός στη μυθολογία

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Αχέροντας ποταμός είχε θεϊκή καταγωγή αλλά προκάλεσε την οργή του Δία όταν, κατά την Τιτανομαχία, έδωσε νερό στους Τιτάνες για να ξεδιψάσουν. Γι’ αυτή του την πράξη, ο Δίας τον καταδίκασε να μένει να μείνει αιώνια κάτω από την Γη ενώ μαύρισε και πίκρανε τα νερά του, γι’αυτό το λόγο ονομάζεται και Μαυροπόταμος.
Πίστευαν επίσης, ότι στον ποταμό Αχέροντα βρίσκονταν οι πύλες του Κάτω Κόσμου. Εδώ οδηγούσε τις ψυχές ο Έρμης , τις οποίες στη συνέχεια παραλάμβανε ο Χάροντας γαία να τις περάσει απέναντι στην Αχαρούσια Λίμνη, στα έγκατα της οποίας βρίσκονταν το υποχθόνιο βασίλειο του Πλούτωνα.
Η σημαντικότητα του Αχέροντα ήταν πολύ μεγάλη κατά την αρχαιότητα, οπότε και ιδρύθηκε στη βορειοανατολική όχθη της Αχεσούσιας το Νεκρομαντείο, ο σημαντικότερος τόπος επικοινωνίας με τους νεκρούς και λατρείας των θεών του Κάτω Κόσμου.

Διασχίζοντας την κοιλάδα που σχηματίζεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ηπείρου, ο Αχέροντας ποταμός διέρχεται από ένα στενό φαράγγι μεταξύ των βουνών Παραμυθίας και Σουλίου το οποίο ονομάζεται “Στενά του Αχέροντα”.

Όπως διαφαίνεται και στο εκπληκτικό βίντεο του epirustravel

Στις βραχώδεις πλαγιές των Στενών του Αχέροντα φωλιάζουν πολλά είδη αρπακτικών πουλιών, όπως γερακίνες,ξεφτέρια, βραχοκίνεζα, ασπροπάρηδες, φιδαετοί, ενώ στην ευρήτερη περιοχή συχνάζουν όρνια, πετρίτες, σπιζαετοί και χρυσαετοί. Θηλαστικά, όπως οι λύκοι και τα αγριογούρουνα αναζητούν τροφή και καταφύγιο στις δασωμένες πλαγιές του φαραγγιού μαζί με την αλεπού, τον ασβό , το κουνάβι, τη νυφίτσα, την αγριόγατα, τον δασιποντικό, κ.α.

Στα νερά του ποταμού ζει η Βίδρα, ένα σπάνιο υδρόβιο θηλυκό , ενώ αναπαράγονται περισσότερα από εννέα είδη ψαριών, ένα από τα οποία είναι ενδημικό είδος του Αχέροντα.
Το έντονο ανάγλυφο της περιοχής των Στενών του Αχέροντα, η τραχύτητα των γύρο βουνών, η πλούσια πανίδα και χλωρίδα καθώς και τα καθαρά και ορμητικά νερά του ποταμού συνθέτουν ένα τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς. Για τον λόγο αυτό ο ποταμός Αχέροντας και οι γύρο περιοχές του αποτελούν ένα μοναδικό οικοσύστημα που προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.

Δραστηριότητες

Στη μοναδικής ομορφιάς αυτή η περιοχή μπορεί κανείς να αποπλεύσει περιπάτους,σπορ,εκδρομές Καγιάκ ,Κανό, Ιπασία ,Πεζοπορία κ.τ.λ.π.

Πρόσβαση

Η προσβαση στις Πηγές του Αχέροντα είναι εξαιρετικά εύκολη. Φτάνοντας ο επισκέπτης στο χωριό Γλυκή Θεσπρωτίας μετά την γέφυρα, υπάρχουν ταμπέλες που οδηγούν παρόχθια στις πηγές του ποταμού.

Πηγή

Video : Epirustravel.eu Αχέροντας ποταμός : Οι πύλες του Άδη  http://epirustravel.eu/

My Kerkyra magazine www.mykerkyra.com

Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe