Βορειανατολικά της Κεφαλονιάς, ένας μικρός παράδεισος περιμένει καρτερικά, όλους εσάς τους εξερευνητές που θα θελήσετε να το εξερευνήσετε και να κολυμπήσετε στις μαγευτικές ακρογιαλιές του.

Η Ιθάκη των μύθων

Η Ιθάκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως το νησί της αιώνιας αγάπης, μιας και στη μυθολογία αποτέλεσε τον πολυπόθητο τελικό προορισμό του Οδυσσέα με τις διαρκής αναφορές στην αγάπη του για την Πηνελόπη που ανέμενε την επιστροφή του.

Η Ιθάκη μέσα από την ποίηση

Εκτός από την μυθολογία, οι ομορφιές του νησιού εκθειάζονται διαρκώς και στη ποίηση με πιο χαρακτηριστική αναφορά μέσα από το γνωστό ποίημα του μεγάλου μας Έλληνα ποιητή Κ.Π. Καβάφη “Ιθάκη” που έμελλε να χαραχθεί στη μνήμη όλων μας κάθε φορά που στο νου μας έρχεται η Ιθάκη.

“Σὰ βγεῖς στὸν πηγαιμὸ γιὰ τὴν Ἰθάκη,

νὰ εὔχεσαι νἆναι μακρὺς ὁ δρόμος,

γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.”

“Ἡ Ἰθάκη σ᾿ ἔδωσε τ᾿ ὡραῖο ταξίδι.

Χωρὶς αὐτὴν δὲν θἄβγαινες στὸν δρόμο.

Ἄλλα δὲν ἔχει νὰ σὲ δώσει πιά.

Κι ἂν πτωχικὴ τὴν βρῇς, ἡ Ἰθάκη δὲν σὲ γέλασε.

Ἔτσι σοφὸς ποὺ ἔγινες, μὲ τόση πείρα,

ἤδη θὰ τὸ κατάλαβες ᾑ Ἰθάκες τί σημαίνουν.”

Παραλίες

Φιαλιατρό

Η πιο γνωστή παραλία της Ιθάκης για τα πράσινα διάφανα νερά της, τα πολλά δέντρα που προσφέρουν απλόχερα την σκιά τους για τις πιο ζεστές ημέρες και το μικρό βότσαλο σε όλη την ακτή.

Γιδάκι

Είτε με ένα από τα καΐκια που ακολουθούν την διαδρομή σε αυτή αλλά και πολλές ακόμη παραλίες της Ιθάκης, είτε έχετε επιλέξει να νοικιάσετε σκάφος είτε επιλέξετε το μονοπάτι προς την παραλία η θέα θα σας ανταμείψει.

Βότσαλα, λευκή άμμος και βαθιά πεντακάθαρα νερά θα σας κάνουν να αγαπήσετε αυτή την παραλία και να επιστρέφετε ακόμα και αν επιλέξατε το δύσβατο μονοπάτι προς αυτή.

Ακόμη στις αγαπημένες επιλογές του κόσμου είναι και η παραλίες : Ασφαλές : στην βορειοδυτική πλευρά της Ιθάκης αλλά και ο Άγιος Ιωάννης, τα Καμίνια, ο Πίσω Αέτος, τα Δέξα αλλά και πολλές ακόμη που μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς πολύ κόσμος , νοικιάζοντας ένα σκάφος.

Things to do :

Επισκεφθείτε το :

Κιόνι… ένας λιλιπούτιος παραδοσιακός οικισμός που δε μπορείς να μην φωτογραφήσεις!

Τα ιδιαίτερα καφέ και τα εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα, πλαισιωμένα με τα πετρόχτιστα σπίτια με κάθε λογής χρώματα από λουλούδια στις όμορφες αυλές τους, θυμίζουν σκηνικό από ταινία εποχής!

Επισκεφθείτε την Μονή της Παναγίας των Καθαρών  οπού θα απολαύσετε και την ανεμπόδιστη θέα προς το Βάθυ και την νότια πλευρά της Ιθάκης.

Πιείτε νερό από την πηγή τρεχούμενου νερού στον Κάλαμο.

Σαν βρεθείτε στην κορυφή του Όρους Νίρητο θα έχετε την ευκαιρία να τραβήξετε τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες σας, μιας και εκεί είναι το πιο ψηλό σημείο της Ιθάκης και η θέα είναι μοναδική.

Επιπρόσθετες πληροφορίες

Δοκιμάστε τοπικά γλυκά το Ροβανί και την τρούφα του Χάνου!

Περπατήστε στην Πλατεία στο Βάθυ και στα γραφικά σοκάκια του, όπου μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας, τον καφέ η το φαγητό σας.

Στην Ιθακη θα βρείτε και το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης αλλα και την Μητρόπολη που την κοσμεί ένα ιδιαίτερο και περίτεχνο καμπαναριό.

Χαρακτηριστικό που δεν περνά απαρατήρητο για κάθε επισκέπτη της Ιθάκης είναι φυσικά και το άγαλμα του Οδυσσέα που σίγουρα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας σαν βρεθείτε στην θέα του.

και αν δεν χορτάσατε Ιθάκη… Λίγες ακόμη πληροφορίες για το μικρό και αγαπημένο αυτό νησί σύμφωνα με το Wikιpedia…

Το νησί πήρε το όνομά του από τον Ίθακο,πρώτο κάτοικο του νησιού (γιος του Πτερέλαου και αδελφός του Πολύκτορα και του Νήριτου) ή κατά τη μυθολογία ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιμέλης. Σύμφωνα με άλλη υπόθεση το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ιθή (=εύθυμος) ή από τη λέξη Ιθύς (=απότομος).

Πρωτεύουσα  της Ιθάκης είναι το Βάθυ που αποτελεί και έδρα της περιφερειακης ενότητας της Ιθάκης.  Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 1.920 κατοίκους.

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Zhang Yu flickr.com
Φωτογραφικό Υλικό: Vangelis Skaperdas flickr.com
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe