Το νησί της Κέρκυρας, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν διαθέτει πλήθος υγροτόπων που διατηρούν το γλυκό νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα ή  καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους.

Σε αυτά τα υγροτοπικά οικοσυστήματα φιλοξενούνται πολλά διαφορετικά είδη ζώων όπως ασπόνδυλα, ιχθύες, αμφίβια, ερπετά και πτηνά.

Μεταξύ των ασπόνδυλων, ξεχωρίζει η λιβελούλα και άλλα πτερωτά έντομα του νερού που κάνουν εμφανή την παρουσία τους με το χαρακτηριστικό πέταγμα και τα όμορφα χρώματα που διαθέτουν.

Από ζωολογική άποψη η τάξη των Οδοντόγναθων αποτελείται από δυο κύριες ανθυποτάξεις που περιλαμβάνουν διάφορα πτερωτά έντομα με την κοινή ονομασία «Λιβελούλες». Τα Ανισόπτερα (Anisoptera) και τα  Ζυγόπτερα (Zygoptera) .

Η παρουσία αυτών των εντόμων στους υγροτόπους θεωρείται ως θετικός οικολογικός δείκτης, συνώνυμος της καλής ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος. Επισημαίνεται το γεγονός ότι και οι προνύμφες των λιβελούλων τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με νύμφες κουνουπιών, ελαττώνοντας σημαντικά τον πληθυσμό τους.

Το 2015 εντοπίστηκε στην περιοχή του “Κομμένου” που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακρυά από την πόλη της Κέρκυρας, η σπάνια λιβελούλα “Brachytron pratense“, η οποία ανήκει στα Ανισόπτερα. Η λιβελούλα αυτή με μήκος σώματος  54-63 mm και άνοιγμα φτερών 70-75 mm   προτιμά τα στάσιμα νερά ή τα ρυάκια με ασθενή ρεύματα που διαθέτουν πλούσια υδροχαρή βλάστηση και παρόχθια δενδρώδη βλάστηση. Είναι από τις πρώτες λιβελούλες που εμφανίζονται την Άνοιξη πετώντας πάνω από τους υγροτόπους από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο.

Πηγή

ΓKINHΣ, Στ. (2017). “Brachytron pratense: μια σπάνια λιβελούλα στους κερκυραϊκούς υγροτόπους“. My Kerkyra Magazine: the Real Corfu, τευχ. 19, σ.56-57

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Σταμάτης Γκίνης, Βιολόγος
Συγγραφή Κειμένου: Σπύρος, Γκίνης, Ιχθυολόγος
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Σταμάτης Γκίνης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe