Το γαϊτανούρι είναι ένα από τα πιο όμορφα ψάρια του τόπου μας, τόσο εντυπωσιακό που είναι πιο εύκολο να πιστέψει κανείς πως είναι ένα τροπικό είδος παρά ένα χαριτωμένο κοινό ψάρι της περιοχής μας.

Το επιστημονικό  του όνομα είναι Thalassoma pavo κι ανήκει στην πολυπληθή οικογένεια των Labridae. Δεν θα κουραστούμε καθόλου για να το συναντήσουμε, ζει σε ζεστά νερά, σε ύφαλους με βλάστηση και πολύ εύκολα θα το δούμε σε βραχώδη τμήματα του βυθού με Ποσειδώνια και φύκη. Το συναντάμε σε μικρά βάθη , πρακτικά από το μισό μέτρο έως και 100 μέτρα βάθος, συνήθως έως τα 20.

Γαϊτανούρι, μια έκρηξη χρωμάτων!

Στα Thalassoma για να μας … μπερδέψουν λίγο είναι διαφορετικά το αρσενικό από το θηλυκό. Τα θηλυκά έχουν 4-5 κάθετες πρασινογάλαζες λωρίδες, μπλε γραμμές στο κεφάλι κι όμορφο κιτρινοπορτοκαλί κορμό. Τα αρσενικά  έχουν εύρωστο πράσινο κορμό  με  κίτρινες και κόκκινες λεπτές λωρίδες, έντονο μπλε πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα στο πρόσωπο! Μια έκρηξη χρωμάτων λοιπόν!

Το αρσενικό Γαϊτανούρι διαθέτει … χαρέμι, ελέγχει από δύο έως και … 20 θηλυκά και περιπολεί την περιοχή του …υποχρεώσεις , πολλές υποχρεώσεις!

Απολαμβάνοντας το κολύμπι μας στις υπέροχες παραλίες της Κέρκυρας λοιπόν μπορούμε να πάρουμε τη μάσκα μας κι απλά να αφεθούμε στην αναζωογόνο παρατήρηση του θαλάσσιου κόσμου, χαλαρώνοντας.

Δείτε εδώ όσα πρέπει να ξέρετε για τη θαλάσσια ζωή της Κέρκυρας.

Να δούμε τα τόσο όμορφα Thalassoma, να τριγυρίζουν μαζί με τους χρωματιστούς και παιχνιδιάρικους Γύλους, γύρω από μικροσκοπικές φυκάδες να τσιμπολογάνε αόρατες γαριδούλες στήνοντας το πολύχρωμο και ενθουσιώδες πανηγύρι τους!

Μάσκα, αναπνευστήρα και πάμε… η εύθυμη υποθαλάσσια περιπέτεια ξεκινάει!

Επισκεφθείτε το

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

eMUSEUM OF NATURAL HISTORY OF CORFU

eMUSEO DI STORIA NATURALE DI CORFU

https://www.corfunature.gr/

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Σταμάτης Γκίνης
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Σπύρος Γκίνης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe