Ένας παραδοσιακής αρχιτεκτονικής οικισμός στη βορειοδυτική πλευρά της Κέρκυρας με πανέμορφα αρχοντικά κτήρια και χρυσοπράσινους ελαιώνες.

Πολλοί είναι οι επισκέπτες του νησιού που το γνωρίζουν χάρις την τοποθεσία του στο χάρτη μιας και αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για εξερεύνηση ενός τόσο σημαντικού οικισμού μεγάλης ιστορικής σημασίας, στο δρόμο σας για τις περιοχές ΡόδαΣιδάρι.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το διάσημο Canal D’amour, «το κανάλι της αγάπης» όπως είναι ευρέως γνωστό, έτσι μπορεί κανείς να συνδυάσει τα πιο ορεινά τοπία του νησιού, με τη θάλασσα.

Περιβάλλεται από ελαιώνες και κυπαρίσσια και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός του ότι έχει ζωή όλο το χρόνο.

Στο παρελθόν, ως μεγαλοχώρι αποτελούσε και το μεγάλο διοικητικό κέντρο, την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Οι Καρουσάδες θα σας μαγέψουν για τα παλιά αρχοντικά σπίτια, τα οποία κρύβουν τις δικές τους μικρές ή μεγάλες ιστορίες.

Το 1453, η οικογένεια Θεοτόκη εγκαθίσταται στους Καρουσάδες, σε ένα αρχοντικό χτισμένο το 1500, το οποίο διατηρείται έως και τις μέρες μας και θα το βρείτε με την ονομασία Πύργος των Θεοτόκηδων ή Πύργος των Καρουσάδων.

Σε αυτό το αρχοντικό έζησε μέρος της ζωής του και ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, γεννημένος στη Κέρκυρα το 1872. Ο “πατέρας του κερκυραϊκού μυθιστορήματος” όπως πέρασε στην ιστορία του νησιού, ο οποίος σ ‘ένα από τα συγγραφικά έργα του, το “Κορφιάτικες ιστορίες”, αποδίδει την κερκυραϊκή ζωή της εποχής.

Πήρε το όνομα του από τους πρόσφυγές που ήρθαν από την Καρούσα, την ελληνική πόλη του Εύξεινου Πόντου.

Μια από τις εκδοχές της ετυμολογίας του ονόματος των Καρουσάδων θέλει να λεγόταν παλαιότερα “Κρασάδες” λόγω του ότι στον οικισμό δημιουργούσαν πάρα πολύ καλό κρασί. Στο σήμερα μπορεί κανείς να βρει στους Καρουσάδες, κρασί δικής τους παραγωγής σε διάφορα σημεία του χωριού και σε παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής.

Η επικρατέστερη όμως ετυμολογία του ονόματος του οικισμού, προκύπτει από τους πρόσφυγές που ήρθαν στο νησί από την Καρούσα, την ελληνική πόλη του Εύξεινου Πόντου, η οποία καταστράφηκε. Από τον Πόντο ήρθαν και άλλοι πρόσφυγες στο νησί της Κέρκυρας την ίδια χρονική περίοδο γύρω στο 20 π.Χ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρουσάδων, ιδρύθηκε το 1982 και από τότε συμμετέχει στην προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς αναβιώνοντας ήθη και έθιμα της περιοχής. Το σωματείο δραστηριοποιείται με ενημερωτικές ημερίδες που αφορούν το περιβάλλον, την υγεία και την καθημερινότητα. Προβολή ταινιών, διατήρηση Τράπεζας Αίματος, εορταστικές και χορευτικές εκδηλώσεις, παραδοσιακά πανηγύρια. Διοργανώνει κάθε χρόνο, τα παραδοσιακά πλέον, “Καρουσαδίτικα Πετέγολα” και το “Καρουσαδίτικο Καρναβάλι”. Διατηρεί τμήματα παραδοσιακών χορών και τμήματα απασχόλησης παιδιών, με στόχο τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και νέων του τόπου μας. Το χορευτικό τμήμα ιδρύθηκε το 1996 και έκτοτε συμμετέχει σε εκδηλώσεις του Σωματείου και άλλων φορέων.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Καρουσάδων Κέρκυρας ιδρύθηκε το 1980 και αποτελεί κοινοτική Φιλαρμονική με περίπου 65 μουσικούς και άλλους 50 μαθητές που διδάσκονται δωρεάν θεωρητικά, πνευστά και κρουστά όργανα. Στο ενεργητικό της μέχρι σήμερα περιλαμβάνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες τόσο στην Κοινότητα Καρουσάδων, στην πόλη της Κέρκυρας, στις γύρω Κοινότητες και Δήμους όσο και εκτός Νομού.

Στο πέρασμα σας απο τον οικισμό Καρουσάδες μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ιδιαίτερο μνημείο θρησκευτικής αρχιτεκτονικής, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Ενώ στους Καρουσάδες θα βρείτε και ταβέρνες με παραδοσιακό φαγητό που αξίζει να δοκιμάσετε και είναι γνωστά στέκια των ντόπιων και πρώτη επιλογή για τους επισκέπτες που επισκέπτονται τη περιοχή κάθε χρόνο.

Πηγή

Πολιτιστικός Σύλλογος Καρουσάδων https://syllogoi.com/

Καρουσάδες el.wikipedia.org

Φιλαρμονική Ορχήστρα Καρουσάδων Κέρκυρας  https://www.youthbandfestival.gr/

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: shutterstock
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe