Ανάμεσα στα τόσο παράξενα της θάλασσας υπάρχουν κάποια ζώα που ξεχωρίζουν για τον περίεργο τρόπο που μετακινούνται. Πρόκειται για τα καβούρια τα οποία κινούνται στα πλάγια! Το χαρακτηριστικό αυτό περπάτημα των καβουριών γίνεται σε κάθε είδους υπόστρωμα και οικοσύστημα (πάνω στα βράχια, στην άμμο, ανάμεσα στα φύκια, μέσα και έξω από το νερό).

Πρόκειται για μια χαριτωμένη κίνηση, πολύ διαφορετική από τα υπόλοιπα καρκινοειδή. Είναι το μοναδικό θαλάσσιο πλάσμα το οποίο κινείται κατά αυτό το τρόπο και αυτό κάνει πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο.

Ο τρόπος με τον οποίον κινείται το καβούρι, έχει αναφερθεί σε πολλά τραγούδια, ποιήματα και θεατρικά έργα ενώ αποτελεί πηγή σατιρικών σχολίων.

Τα καβούρια είναι καρκινοειδή, της τάξης των Δεκαπόδων. Το σώμα τους καλύπτεται γενικά από ένα σκληρό εξωσκελετό, το οποίο από είδος σε είδος διαφέρει σε σχήμα και σε χρώμα. Κάποιες φορές έχει σχήμα πολυγωνικό και άλλες φορές έχει σχήμα στρογγυλό. Το κεφάλι  τους δεν ξεχωρίζει από τον θώρακα και διαθέτει δύο κοντές κεραίες, που αποτελούνται από αισθητήρια όργανα. 

Είναι εξοπλισμένα με ένα ζευγάρι δαγκάνες για να πιάνουν και να τεμαχίζουν τη τροφή τους την οποία αναζητούν κυρίως τη νύχτα αφού την μέρα παραμένουν κρυμμένα ανάμεσα στους βράχους, στις πέτρες ή μέσα στην άμμο. 

Το ζευγάρωμα γίνεται την περίοδο που το θηλυκό καβούρι αλλάζει όστρακο. 

Σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τα καβούρια αποτελούν μέρος της διατροφής των κατοίκων καθώς θεωρούνται γευστικά εδέσματα και πρώτη ύλη για υπέροχες σάλτσες!  

Επισκεφθείτε το

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

eMUSEUM OF NATURAL HISTORY OF CORFU

eMUSEO DI STORIA NATURALE DI CORFU

https://www.corfunature.gr/

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Σαβίνα Γκιώνη
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Σαβίνα Γκιώνη
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe