Ο νομός της Κέρκυρας βρίσκεται στα ΒΔ της Ελλάδας και αποτελείται από ένα σύνολο 20 νησιών και νησίδων. Το μικρότερο μέρος νησί στο νομό βρέχεται από το Ιονίου, ενώ τα μικρά νησιά στα βόρια του νομού (Μαραθάκι, Ερεικούσα και Οθωνοί) βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή που το Ιόνιο Πέλαγος συναντά την Αδριατική θάλασσα και σχηματίζεται μια ιδιαίτερη μεταβατική ζώνη σύνδεσης των δύο θαλάσσιων οικοσυστημάτων, πέραν της οποίας ξεκινά η νότιος Αδριατική.

Η δυτική θαλάσσια πλευρά του νομού.

Χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα βάθη και τις απότομες κλίσεις του βυθού της λόγω της τάφρου του Ιονίου που φθάνει το βάθος των 1200 μέτρων. Λόγω του μεγάλου βάθους και της έκτασης του, το δυτικό Ιόνιο μοιάζει με ένα μικρό ωκεανό, όπου φιλοξενεί μεγάλα κήτη (δελφίνια και φάλαινες).

Η ανατολική θαλάσσια πλευρά του νομού είναι πολύ πιο αβαθής, με ομαλές κλίσεις και αισθητή την ανθρώπινη παρουσία (μεγάλα αστικά κέντρα, έντονη τουριστική ανάπτυξη, σημαντική αλιευτική δραστηριότητα και σπουδαίο μεταφορικό μέσο για προϊόντα και ανθρώπους).

Ο Κερκυραϊκός κόλπος αποτελεί ένα ιδιαίτερο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Τα μικρά του βάθρα (έως 60 μέτρα), η συνεχής τροφοδοσία του με μεγάλους όγκους γλυκού νερού. που προέρχονται από τα ποτάμια που εκβάλουν σε αυτόν, την ύπαρξη των Ποσειδωνίων Λιβαδιών και η παρουσία τουλάχιστον 7 λιμνοθαλάσσιων οικοσυστημάτων στις ακτές του, το καθιστούν ένα «φυσικό ιχθυοτροφείο», σπουδαίο για την αναπαραγωγή και τη διατροφή πολλών θαλάσσιων οργανισμών.

Ο νομός των Κερκυραίων έχει 115.000 κατοίκους. Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που διαρκεί περίπου 6 μήνες ο αριθμός των κατοίκων (μονίμων και προσωρινών) σχεδόν τριπλασιάζεται.
Την περίοδο αυτή οι επισκέπτες του νομού καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρώτων νωπών αλιευτικών προϊόντων, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από τις Κερκυραϊκές θάλασσες.

Ο αλιευτικός στόλος του νομού της Κέρκυρας αριθμεί 600 περίπου σκάφη όλων των κατηγοριών (μικρά και μεγάλα σκάφη εφοδιασμένα με διαφορετικά αλιευτικά εργαλεία). Η ετήσια αλιευτική δυναμικότητα το νομού ανέρχεται σε 5.000 τόνους περίπου.

Τα αλιεύματα πωλούνται είτε λιανικά είτε χονδρικά (Λαϊκή Αγορά, ψαροταβέρνες, εστιατόρια, ψαροταβέρνες στα σημεία που αγκυροβολεί το αλιευτικό σκάφος, στα χωριά από πλανόδιους αλιείς) και εκτός της περιοχής (π.χ. στην αγορά της Θεσσαλονίκης).
Τα κυριότερα ψάρια που ψαρεύονται στα Κερκυραϊκά νερά είναι: γαύρος, σαρδέλα, μαρίδα,γόπες,μπακαλιάροι,σαργοί, κέφαλοι, σκορπιοί, φαγκριά, τσιπούρες, μελανούρια, κουτσομούρες,μπαρμπούνια, λυθρίνια, παλαμίδες, γοφάρια, κολιοί, τονάκια, ξιφίες,συναγρίδες,ροφιοί,αστακοί, σουπιές, καλαμάρια και χταπόδια.

Πηγή

Mykerkyra magazine: The real Corfu, “Κερκυραϊκές θάλασσες και αλιεύματα” τεύχος 5 – Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2009, σελίδα 30-31

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Σταμάτης Γκίνης
Φωτογραφικό Υλικό: pexels
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe