Στην ανατολική ακτή της Κέρκυρας και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πόλη βρίσκεται ένα χωριό με το όνομα Μπενίτσες.

Αποτελείται από πέντε οικισμούς, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 1000. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο, το πρώτο της Κέρκυρας, το οποίο παρά τη μεγάλη τουριστική του ανάπτυξη συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της φύσης.

70'-80' Οι Μπενίτσες ως προορισμός διασκέδασης

Οι πολλές και σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει στην περιοχή Μπενίτσες ανά τα χρόνια.  Μέσα σε αυτές μπορεί να άλλαξαν πολλά, αλλά οι Μπενίτσες κρατούν πάντα το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ανάμεσά τους, κάποιοι από αυτούς έχουν μνήμες μιας άλλης εποχής που νοσταλγούν.

Η περιοχή ήταν εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για την διασκέδαση ντόπιων και τουριστών,ανάμεσα τους και διάσημοι ηθοποιοί και τραγουδιστές από όλο τον κόσμο.

Από το 70′ και για δέκα περίπου χρόνια, νυχτερινά μαγαζιά όπως το “Spiros on the beach” έμειναν στην μνήμη πολλών ως τα μέρη που δημιούργησαν και εκείνοι τις δικές τους ανέμελες στιγμές στις Μπενίτσες που ήταν η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης στη Κέρκυρα.

Το λιμάνι

Άξιο αναφοράς είναι και το γραφικό λιμανάκι που θα τραβήξει το ενδιαφέρον σας από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείτε στις Μπενίτσες. Παλαιότερα, κυριότερη ασχολία των κατοίκων, πέρα από την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και την παραγωγή λαδιού, ήταν η αλιεία, σήμερα  η περιοχή συνεχίζει να διαθέτει σημαντικό αριθμό ψαράδων και αλιευτικών σκαφών.

Τα Ρωμαϊκά λουτρά και το πρώτο υδραγωγείο της Κέρκυρας

Σπουδαίο αξιοθέατο της περιοχής αποτελούν τα ερείπια μιας έπαυλης με Ρωμαϊκά λουτρά που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού, στο κτήμα Καψοκαβάδη.

Είναι σχετικά καλά διατηρημένα και ξεχωρίζουν χάρη στο δάπεδο της έπαυλης, το οποίο είναι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό με γεωμετρικά σχήματα.

Στη δυτική πλευρά των Μπενιτσών, στον οικισμό Βάσκα, υπάρχει ένα ρυάκι περιτριγυρισμένο από πλούσια βλάστηση.

Περνώντας από γεφυράκια και πέτρινα σκαλοπάτια μέσα στη φύση ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο τουριστικά μέρη του νησιού.

Το μονοπάτι οδηγεί στους καταρράκτες του παλιού υδραγωγείου. Το σημείο αυτό έχει τεράστια ιστορική σημασία για το νησί αφού εκεί βρίσκεται το πρώτο υδραγωγείο της Κέρκυρας, έργο του Άγγλου αρμοστή Frederick Adam.

Η Κέρκυρα αντιμετώπιζε τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας και το έργο του Άνταμ που τέθηκε σε λειτουργία στις 7 Αυγούστου του 1831 έδωσε μια ανάσα στους κατοίκους. Με το έργο του αυτό, αλλά και με πολλά άλλα, ο Άνταμ έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί.

Το 1837 χτίστηκε ο ανδριάντας του Άνταμ στη μέση μιας λιμνούλας μπροστά στα Ανάκτορα.

Η παρουσία της φύσης

Οι Μπενίτσες καταφέρνουν να συνδυάζουν ιστορικής σημασίας αξιοθέατα με υπέροχα μονοπάτια για πεζοπορία μέσα στη φύση.

Καταρράκτες, ποτάμια και μια θαλάσσια περιοχή μεγάλης σημασίας κάνουν το υγρό στοιχείο αναπόσπαστο κομμάτι του χωριού.

Στην περιήγηση σας προς τους καταρράκτες του παλιού υδραγωγείου, θα σας εντυπωσιάσουν τα αιωνόβια ελαιόδεντρα και τα κυπαρίσσια, ενώ θα συναντήσετε στην διαδρομή και τον μικρό Ναό του Αγίου Νικολάου της Πέτρας από όπου και θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τη θέα και να απολαύσετε τους ήχους της φύσης.

Η σπουδαίας σημασίας θαλάσσια περιοχή των Μπενιτσών

Η θαλάσσια περιοχή των Μπενιτσών προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000 χάρη στη μεγάλη παρουσία του θαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία (Posidonia oceanica).

Το φυτό αυτό είναι ο λόγος που η θαλάσσια αυτή περιοχή είναι τόσο σπουδαία.

Πολλές από τις παραλίες των Μπενιτσών έχουν μάλιστα βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με γαλάζια σημαία. Η Ποσειδωνία διατηρεί τη θάλασσα καθαρή αφού φιλτράρει το νερό και παρέχει το απαραίτητο οξυγόνο. Επιπλέον, οι πιο τολμηροί που θα φορέσουν τη μάσκα τους και θα θελήσουν να εξερευνήσουν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας θα συναντήσουν πολλά είδη ψαριών αλλά και άλλους οργανισμούς όπως γαρίδες, όστρακα και μαλάκια, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Ευτυχία Τζαφέστα
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Ευτυχία Τζαφέστα
Φωτογραφικό Υλικό: Έντυ Κασταμονίτης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe