Το Ποντικονήσι, το βραχώδες νησάκι στην είσοδο του αρχαίου Υλλαϊκού λιμανιού εκεί που βρίσκεται η σημερινή Λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλο είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες του νησιού, καθώς τα αεροπλάνα προσγειώνονται σε απόσταση αναπνοής από το γειτονικό αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Η προέλευση του ονόματος " Ποντικονήσι "

Ο βράχος αυτός με την πλούσια βλάστηση, τα ψηλά κυπαρίσσια και το ιδιαίτερο του σχήμα λένε πως πήρε το όνομα του από το γεγονός ότι από ψηλά φαίνεται να σχηματίζει ένα ποντίκι. Βέβαια υπάρχουν και οι αναφορές που θέλουν να πήρε το όνομα του από τους μοναχούς Ποντιακής καταγωγής των οποίων η παρουσία είναι καταγεγραμμένη κατά τον 10 αιώνα μ.χ.

Το Ποντικονήσι και ο μύθος του

Αυτό που ίσως να μη γνωρίζει ο μέσος επισκέπτης της Κέρκυρας για το Ποντικονήσι, είναι πως εκτός από την μοναδικότητα του σχήματος του, το όνομα αλλά και το παρεκκλήσι, αποτελεί είναι ακόμα ένα σημείο του νησιού άρρητα συνδεδεμένο με την μυθολογία.

Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο, το Ποντικονήσι ήταν το πλοίο του Οδυσσέα, το οποίο μετέφερε τον θρυλικό βασιλιά της Ιθάκης και ήρωα του επικού ποιήματος του Ομήρου, στο νησί των Φαιάκων.
Εν συνεχεία, σύμφωνα με τον μύθο, σε μια φοβερή καταιγίδα το σκάφος ξεβράστηκε στις ακτές του νησιού και ο θεός Ποσειδώνας το μετέτρεψε στον καταπράσινο αυτό βράχο, δίνοντάς του το όνομά του.

Το Ποντικονήσι ως πηγή έμπνευσης

Όπως και πολλά σημεία του νησιού, έτσι και το ξακουστό Ποντικονήσι εικάζεται πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ένα πολύ γνωστό πίνακα. Ο πίνακας του Ελβετού ζωγράφου Arnold Böcklin, ένα από τα μεγαλύτερα έργα του, που υπάρχει σε αρκετές εκδοχές, φαίνεται να είναι η πιο πιθανή εικόνα για το κεντρικό θέμα του πίνακα.

Το παρεκκλήσι του Παντοκράτορα στο Ποντικονήσι

Το νησάκι είναι πιο γνωστό για το μοναδικό βυζαντινό παρεκκλήσι του Παντοκράτορα, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι ανοιχτό μόνο στους επισκέπτες κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου.

Δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες της Κέρκυρας βέβαια που δεν αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο για να μάθουν περισσότερα για το όμορφο Ποντικονήσι, και πολλές φορές το συγχέουν ή το μπερδεύουν με την Μονή Βλαχερνών.

Πάραυτα το μικροσκοπικό αυτό βραχώδες νησάκι, σίγουρα αξίζει την επίσκεψη σας. Επιλέξτε την διαδρομή με μία από τις βάρκες που θα βρείτε στην περιοχή Κανόνι και ζήστε τον δικό σας μύθο μέσα από την σύντομη διαδρομή προς το Ποντικονήσι.

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: Έντυ Κασταμονίτης
Φωτογραφικό Υλικό: pixabay
Συγγραφή Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe