Το Σκριπερό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 130 μέτρων, με εντυπωσιακή, πανοραμική θέα της γύρω περιοχής και φόντο τα βουνά Κράτσαλο και Κοράκι.

Οδικώς θα το συναντήσετε επιλέγοντας, είτε τη διαδρομή Κέρκυρα – Παλαιοκαστρίτσα, είτε τη διαδρομή Κέρκυρα – Σιδάρι, μόλις 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας

Το Σκριπερό ήταν και είναι γνωστό και ως “καρλακοχώρι” , δηλαδή χωριό των βατράχων καθώς στην κερκυραϊκή διάλεκτο κάρλακας είναι το βατράχι.

Κατά την παράδοση, οι κάτοικοι του χωριού συνήθιζαν να τρώνε βατράχια, κάτι που συνεχίζεται και στο σήμερα με μια από τις πιο σημαντικές γιορτές του χωριού να είναι η Γιορτή των Καρλάκων. Η γαστρονομική αυτή γιορτη διοργανώνεται κάθε χρόνο με τις ιδιαίτερες συνταγές να εντυπωσιάζουν τους λάτρεις του καλού φαγητού.

Όπως συναντάμε σε πολλά χωριά της Κέρκυρας, έτσι και στο Σκριπερό, οι κάτοικοι αγαπούν ιδιαίτερα την παράδοση και την μουσική, έτσι από το 1909 στο χωριό εδρεύει και έχει ενεργό δράση ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού

Στο Σκριπερό βρίσκεται και το Σχολικό Μουσείο Κέρκυρας το οποίο στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Σκριπερού, ενώ πρόσφατα, το 2019 έγινε μέρος των Μουσειακών Συλλογών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εντός του θα δείτε από κοντά αυθεντικά αντικείμενα και αρχειακό υλικό σχολείων της Κέρκυρας που είχε χρησιμοποιηθεί έως και το τέλος του 20ου αιώνα. 

Ακόμη, αξιοσημείωτες είναι και οι εκκλησίες και οι μονές του χωριού,όπως η Παναγία Λιβιώτισσα, ο Άγιος Στέφανος, ή Βλαχέρνα, ο Άγιος Σπυρίδων, η Αγία Βαρβάρα καθώς και τα ξωκλήσια Αγίου Ανδρέα, Αγίου Ονούφριου και Αγίου Νικολάου.

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe