Η ξεχωριστή και φημισμένη Παλαιοκαστρίτσα αποτελεί έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους προορισμούς όχι μόνο της Κέρκυρας αλλά και των υπόλοιπων Ιονίων Νήσων. Οι κατάφυτοι βραχώδεις λόφοι που βουτάνε μέσα στις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά μαγνητίζουν τον επισκέπτη. Οφείλει το όνομά της στο κάστρο που βρίσκονταν στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα η Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας.
Απέχει περίπου είκοσι λεπτά από την πόλη της Κέρκυρας (25 χλμ.) και βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Αποτελείται από δύο καταπράσινες χερσονήσους με διάφορες παραλίες και όρμους γύρω τους.
Ιστορία – Μυθολογία
Παλαιοκαστρίτσα, από τον Οδυσσέα στο σήμερα
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού των Φαιάκων, που όπως περιγράφει ο Όμηρος στην Οδύσσεια, όταν βασίλευε ο Αλκίνοος, η Ναυσικά συνάντησε τον Οδυσσέα.
Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού σύμφωνα με την παράδοση των ντόπιων ήταν Λακεδαιμόνιοι ταξιδιώτες που στον δρόμο τους για την Μεγάλη Ελλάδα έπεσαν σε τρικυμία, προσάραξαν στην περιοχή και έμειναν μόνιμα. Οι συχνές επιθέσεις των πειρατών και οι λεηλασίες ανάγκασαν αργότερα τους κατοίκους να μετακινηθούν στα ορεινά στο σημερινό γειτονικό χωριό Λάκωνες.
Παραλίες
Η κεντρική παραλία της περιοχής βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι της Παναγιάς της Παλαιοκαστρίτισσας και παρουσιάζει πολλές τουριστικές υποδομές επειδή είναι και η μεγαλύτερη
Πιο απομονωμένοι και μικρότεροι όρμοι για κολύμπι είναι οι: Αλίπα, Αγία Τριάδα, Άγιος Πέτρος, Αμπελάκι και Πλατάκια -όλοι σε μικρή απόσταση μεταξύ τους-. Στην Αλίπα βρίσκεται και ένα λιμανάκι από το οποίο αναχωρούν και σκάφη για εξερεύνηση κρυφών παραλιών που βρίσκονται αρκετά πιο νότια.
Μπορείτε να ενοικιάσετε ομπρέλες και ξαπλώστρες στο μεγαλύτερο μέρος από τις παραλίες και στην κύρια υπάρχουν και ντουζιέρες.
Υπάρχει επίσης η παραλία La Grotta, στο Ανατολικό άκρο, απέναντι από την παραλία των Λιαπάδων, περίπου 2 χιλιόμετρα πιο ανατολικά.
Γύρω από την Παλαιοκαστρίτσα και ιδιαίτερα προς τα νότια υπάρχουν πολλές μοναδικής ομορφιάς παραλίες, οι περισσότερες δύσκολα προσβάσιμες ή και απομονωμένες. Κρυφές παραλίες με ψιλά βότσαλα και λίγη άμμο με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα καθαρά νερά, χωρίς τουριστική ανάπτυξη που προσδίδουν στην Κέρκυρα ένα ακόμη γνώρισμα, την εξωτική ομορφιά.
Σε αυτές λοιπόν μπορείτε να φθάσετε μόνο μέσω θαλάσσης ενοικιάζοντας βάρκες και έτσι μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε και τα σπήλαια κατά μήκος αυτού του τμήματος της ακτής.
Τα νερά στην Παλαιοκαστρίτσα και γενικά σε εκείνη την πλευρά του νησιού είναι συνήθως χαρακτηριστικά κρύα.
Υπάρχει επίσης κέντρο για καταδύσεις και γενικά η περιοχή ενδείκνυται για snorkeling (δραστηριότητα κατά την οποία χρησιμοποιώντας μάσκα, αναπνευστήρα, πέδιλα και προαιρετικά στολή κολυμπάμε στην επιφάνεια της θάλασσας, θαυμάζοντας τον υποβρύχιο κόσμο χωρίς να κάνουμε κατάδυση).
Ιερά Μονή Παναγίας Παλαιοκαστρίτσας
Ίσως το πιο πολυσύχναστο λόγω της εκπληκτικής τοποθεσίας του το μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου, επίσης γνωστό ως Μονή Παλαιοκαστρίτσας, είναι ένα από τα πιο παλιά στην Κέρκυρα, χρονολογημένο το 1225. Τοποθετημένο στην κορυφή ενός από τα δύο ακρωτήρια της περιοχής, η θέα που προσφέρει είναι εντυπωσιακά ανεπιτήδευτη και απερίγραπτα όμορφη. Μπροστά από τη μονή στέκουν τα νησάκια Ορθόλιθος, Κολόβρι και Σκελούδι.
Αγγελόκαστρο
Το Αγγελόκαστρο είναι το Βυζαντινό κάστρο στο οποίο οφείλει το όνομά της η Παλαιοκαστρίτσα. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Βυζαντινά κάστρα της Ελλάδας. Επίσης, είναι από τα πιο παλιά, δεδομένου ότι η θέση ήταν οχυρωμένη από τον 7ο αιώνα τουλάχιστον. Βρίσκεται στην κορυφή της υψηλότερης αιχμής της ακτής του νησιού στη βορειοδυτική ακτή, κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα, πάνω στην άκρη της κορυφής της απότομης πλαγιάς και περιβάλλεται και από τις τρεις πλευρές από την θάλασσα. Όταν ο καιρός είναι καλός, μπορεί να δει κανείς ολόκληρο το νησί από την κορυφή.
Βαρκαρόλα
Η Παλαιοκαστρίτσα χαρακτηρίζεται επίσης από το έθιμο της Βαρκαρόλας, μια χοροθεατρική παράσταση που εξελίσσεται στη θάλασσα κάθε καλοκαίρι στην κεντρική παραλία της. Πρόκειται για ένα έθιμο που συνδέει αρχαιότητα και νεότερη ιστορία εξιστορώντας τις περιπέτειες του Οδυσσέα και καταλήγοντας στη σωτηρία του νησιού από τον Άγιο Σπυρίδωνα κατά τη διάρκεια της πολιορκίας από τους Οθωμανούς το 1716.
Γειτονικές περιοχές
Εξερευνώντας τις τριγύρω περιοχές αξίζει να επισκεφθείτε καταρχάς το χωριό Λάκωνες που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την περιοχή όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το παγωτό σας με θέα όχι μόνο προς την Παλαιοκαστρίτσα αλλά και προς ολόκληρο το λιβάδι του Ρόπα μέχρι και την πόλη της Κέρκυρας.
Ακόμη, μπορείτε να επισκεφθείτε τα χωριά Κρήνη, Δουκάδες και Μακράδες και λίγο πιο νότια το χωριό των Λιαπάδων, ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα της Κέρκυρας που φημίζεται επίσης για τις ξεχωριστές παραλίες του.
Καταστήματα – Διασκέδαση – Διαμονή
Υπάρχουν διάφορα καταστήματα κατά μήκος του δρόμου προς την θάλασσα ανάμεσα στα οποία μίνι μάρκετ, φούρνοι, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, ταξιδιωτικά γραφεία και μαγαζιά με σουβενίρ.
Ενδείκνυται πιο πολύ για διασκέδαση κατά την διάρκεια της ημέρας όπου μπορείτε να κάνετε καταδύσεις, εκδρομές με βάρκα (Corfu Explore Boats) ή snorkelling.
Μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης και το γνωστό στην περιοχή ενυδρείο Corfu Aquarium το οποίο εκτός από αρκετά είδη ψαριών φιλοξενεί και μερικά άκρως ενδιαφέροντα ερπετά, πολλά φίδια, οστρακοειδή και μαλάκια.
Η Παλαιοκαστρίτσα είναι ένα χωριό μεσαίων διαστάσεων με πλούσια τουριστική υποδομή επειδή προσφέρει θαυμάσιο πανόραμα και από τα πιο όμορφα νερά του νησιού, για αυτό τον λόγο προσφέρει διάφορες λύσεις καταλυμάτων όπως ξενοδοχεία (σε αξιοσημείωτο νούμερο), διαμερίσματα και γκαρσονιέρες.
Πηγή
“Η σαγηνευτική Παλαιοκαστρίτσα”, https://faiakonnisos.blogspot.com/2019/08/i-sagineytiki-palaiokastritsa.html
COOK, Adelia (2019). “Monasteries of Corfu”, www.mykerkyra.com
ΚΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ: Κάστρα της Ελλάδας. “Αγγελόκαστρο”, https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=angelokastro
Σχόλια