25 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας συναντά κανείς τον Άγιο Ματθαίο, με την πλούσια ιστορία του αλλά και τον θρύλο να θέλει το ομώνυμο βουνό, πάνω στο οποίο είναι χτισμένος ο οικισμός αμφιθεατρικά, να έχει φιλοξενήσει τον γάμο του Βασιλιά Αλκίνοου. Έτσι πολλοί από τους κατοίκους το ονομάζουν και «Βουνό του Γάμου».

Ο Άγιος Ματθαίος είναι ένας οικισμός με περίπου 1500 κατοίκους, με κύρια ενασχόληση τους την καλλιέργεια της γης. Εξέχουσα σημασία όμως έχουν και οι παραδόσεις αλλά και η Φιλαρμονική Εταιρεία Αγίου Ματθαίου “Λορέντζος Μαβίλης” με έτος ίδρυσης το 1965, που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του οικισμού.

Ιστορία

Πίσω στο χρόνο, στην περιοχή που βρίσκεται το σημερινό χωριό του Αγίου Ματθαίου, έμελλε να αφήσουν το δικό τους σημάδι οι πειρατές. Ο Μπαρμπαρόσα και οι πειρατές του κατέστρεψαν και λεηλάτησαν το πρώτο χωριό που ονομάζονταν Ζυγωνός. Έτσι οι εναπομείναντες κάτοικοι αναζήτησαν ασφάλεια χτίζοντας το νέο χωριό αμφιθεατρικά, στο ορεινό τμήμα της περιοχής.

Αξιοθέατα

Ο οικισμός χτισμένος τον 16ο αιώνα χαρακτηρίζεται από τα ιδιαίτερα γραφικά σοκάκια τους, την θέα στο καταπράσινο τοπίο που το περιβάλει, αρκετά πετρόχτιστα σπίτια που βρίσκει κανείς ενδιάμεσα από τα νεότερα κτίσματα του οικισμού, αλλά και μια ενδιαφέρουσα σπηλιά στην κορυφή του βουνού του Αγίου Ματθαίου, που ονομάζεται η ”Τρύπα του Πελάου” η οποία κατά τους κατοίκους του νησιού επικοινωνεί με τη θάλασσα.

Φιλαρμονική Εταιρεία Αγίου Ματθαίου “Λορέντζος Μαβίλης”

Ιδρύθηκε το 1965 και έκτοτε έχει λειτουργήσει υποδειγματικά σαν μουσικό σχολείο για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μελιτειέων παρέχοντας δωρεάν μουσική παιδεία.

Η Μπάντα αποτελείται από 65 περίπου μέλη, ενώ έχουν διατελέσει πάρα πολλοί νέοι ως μουσικοί. Αρκετοί έχουν ασχοληθεί και επαγγελματικά με την μουσική, ενώ άλλοι φοιτούν και στο τμήμα Μουσικών Σπουδων του Ιονίου Πανεπιστημίου. Λειτουργεί επίσης Μπαντίνα αποτελούμενη από 20 νέους μαθητές και Μουσικό Σύνολο Ελαφράς Μουσικής αποτελούμενο από 15 μουσικούς, ενώ η φιλαρμονική συμμετέχει σε όλες τις πολιτιστικές , αθλητικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις του Δήμου Μελιτειέων με συμμετοχές και σε εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Γυναικών Αγίου Ματθαίου «Ειρήνη»

Δημιουργήθηκε το 2007 από μια ομάδα γυναικών που έχει ως σκοπό τη φιλανθρωπία αλλά και να διασώσει και να διαδώσει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Κύριο μέλημα του συλλόγου είναι η αποταμίευση χρημάτων με σκοπό την προσφορά τους σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και μέσω τροφίμων, φαρμάκων, ρουχισμού. Ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Γυναικών έχει κατορθώσει έως τώρα μέσα από τις δράσεις του να καλύψει ανάγκες οικογενειών και διαφόρων ιδρυμάτων και μέσα από συνεργασίες με αρκετούς φορείς που προσφέρουν βοήθεια επιτεύχθηκαν αρκετοί πρωταρχικοί στόχοι του συλλόγου. Στόχος και σκοπός των 27 πλέον μελών του είναι η συνέχιση των δράσεων αλλά και η δημιουργία συνεταιρισμού για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

Ο.Φ.Α.Μ Ομιλος Φιλαθλων Αγιου Ματθαιου

Η αθλητική ομάδα Ο.Φ.Α.Μ ιδρύθηκε το 1972 με έδρα  δραστηριοποίησης το γήπεδο Αγίου Ματθαίου μέγιστης χωρητικότητας 400 ατόμων. Στο ιστορικό του μετρά 6 πρωταθλήματα Κέρκυρας και 5 κύπελλα. Αγωνίστηκε στη Δ΄Εθνική για πρώτη φορά το 1995 και παρέμεινε στη κατηγορία μέχρι το 1998. Το 2002-2003 και 2006-2007 συμμετείχε ξανά στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Ο Ο.Φ.Α.Μ. έπαιξε αντίπαλος με πληθώρα ιστορικών ομάδων όπως ΑΟ Κέρκυρα, ΠΑΣ Λαμία, Παναιτωλικό, Ναυπακτιακό Αστέρα, Αναγέννηση Άρτας, Τηλυκράτη Λευκάδας και ΠΑΣ Πρέβεζα κ.α. Από τον σύλλογο ξεκίνησαν την καριέρα τους και αρκετοί παίκτες που αγωνίστηκαν ή αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Ορέστη Καρνέζη (πολλές φορές διεθνής ), ενώ στα 48 χρόνια λειτουργίας της ομάδας δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ στη δεύτερη κατηγορία του τοπικού.

Δραστηριότητες

Περιπλανώμενος κανείς στα σοκάκια του Αγίου Ματθαίου, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την διαδρομή που οδηγεί στην κορυφή του ομώνυμου βουνού που βρίσκεται η μονή του Παντοκράτορος Χριστού του 16ου αιώνα.

Η θέα στην Αδριατική μαγεύει όλους τους επισκέπτες του και η Μονή αν και δεν είναι πλέον σε λειτουργία, σύμφωνα με την παράδοση γιορτάζει στις 6 Αυγούστου όπου και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου για την καθιερωμένη λειτουργία και το παραδοσιακό πανηγύρι.

Ευρύτερα γνωστές είναι και οι εξορμήσεις πολλών επισκεπτών για μέρη όπως το Βυζαντινό Κάστρο Γαρδικίου , που χρονολογείται κατά τον 13ο αιώνα στην εποχή του ηπειρώτικου Δεσποτάτου με το ιδιαίτερο οχτάγωνο σχήμα του και τις τρείς πύλες του, εξέχουσας ιστορικής σημασίας αλλα και οι παραλίες του.

Μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού βρίσκονται πολύ κοντά στον οικισμό, με τον Παραμόνα να απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα και την λιμνοθάλασσα του Χαλικούνα με τη Λίμνη Κορισσίων στα μόλις 7χλμ.

Πηγή

Video: Agios Mathaios Corfu Greece by drone 4K  Christos Servos

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: shutterstock
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe