Η Ελλάδα είναι γεμάτη κρυμμένους θησαυρούς ιστορίας, ένας εξ αυτών είναι το κάστρο του Γαρδικίου.

Το κάστρο Γαρδικίου μαζί με το Αγγελόκαστρο, το κάστρο Κασσιόπης και τα δύο ενετικά φρούρια της Κέρκυρας το Παλαιό και Νέο Φρούριο, θεωρούνται τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά λείψανα των Ιονίων Νήσων.

Το κάστρο Γαρδικίου  βρίσκεται κοντά στο χωριό Άγιος Ματθαίος στη νοτιοδυτική ακτή της Κέρκυρας.

Η κατασκευή του

Πιθανολογείται ότι κατασκευάστηκε από τον Μιχαήλ Α Άγγελο Κομνηνό κατά τον 13ο αιώνα και βρίσκεται τοποθετημένο σε ένα λόφο.

Τα απομεινάρια πλέον του κάστρου αυτού μπορεί να έχουν παραδοθεί στο χρόνο, όμως εξακολουθεί να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ιστορία του, αλλά και το σχήμα του.

Τα τείχη του σχηματίζουν ένα οκτάγωνο με οχτώ πύργους και τρεις πύλες.

Η σημαντική ιστορία του

Ιστορικά είναι ένας θησαυρός πληροφοριών, μιας και στα ερείπια του έχουν βρεθεί στοιχεία από τη παλαιολιθική εποχή με χρονολόγηση το 20,000 π.χ. αλλά και οστά ζώων και λίθινα εργαλεία που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό μουσείο Κέρκυρας.

Και όπως έχει συμβεί σε πολλούς αρχαίους ναούς, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ακόμα και σήμερα τα υλικά που αποτελούν αναφορά για την ύπαρξη αρχαίου ναού που μετέπειτα είχε μετατραπεί σε παρεκκλήσι, σύμφωνα και με τις τοιχογραφίες που βρέθηκαν σε αυτό.

Το κάστρο έχει χρησιμοποιηθεί από τους κάτοικους της Κέρκυρας ως καταφύγιο έναντι στους πειρατές και αποτέλεσε μαζί με το κάστρο της Κασσιώπης και το Αγγελόκαστρο θέση κλειδί για την αμυντική στάση των Κερκυραίων πριν από την έλευση της ενετοκρατίας.

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, κοντά στο κάστρο Γαρδικίου βρίσκονταν και το χωριό Ζυγωνό , το οποίο όμως καταστράφηκε από τον Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα. Μετά από αυτή την επιδρομή, κατά τον 16 αιώνα, χτίστηκε το χωριό Άγιος Ματθαίος που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το κάστρο.

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe