Ο Άγιος Νικόλαος, ένα μικρό χωριουδάκι της νότιας Κέρκυρας με τα παραδοσιακά του λουτρουβιά, τα καφενεία και την κεντρική του πλατεία, περιτριγυρισμένο με το χαρακτηριστικό πράσινο της φύσης και θέα τα υπέροχα μπλε νερά στον ορίζοντα.

Η ονομασία του χωριού Άγιος Νικόλαος.

Το χωριουδάκι Άγιος Νικόλαος έχει καταγραφεί με τρία ονόματα μέχρι και το σήμερα, με πρώτο εκείνο του Αγνός, σύμφωνα με νοταριακές πράξεις του 16ου και 17ου αιώνα. Η ονομασία Αγνός προκύπτει από την σύνδεση του χωριού με το φυτό που ευδοκιμούσε στη περιοχή το οποίο είναι ένα είδος λυγαριάς.
Μια ακόμα ονομασία του χωριού ήταν και το Κολοκύθι, που πιθανολογείται πως συνδέεται με την καλλιέργεια των κολοκυθιών, ενώ υπάρχουν και εικασίες για τη σύνδεσή του με κάποιο σχετικό επώνυμο.
Το χωρίο Άγιος Νικόλαος που στα ψηλότερα σημεία του θαυμάζει κανείς τη θέα στο μπλε της θάλασσας, όπως μπορεί κανείς να υποθέσει είναι άρρητα συνδεδεμένο με τον Άγιο και προστάτη των ναυτικών κατά την Ορθόδοξη εκκλησία, Άγιο Νικόλαο, ο οποίος σύμφωνα με τη παράδoση, κατά το 1940 έσωσε τους κατοίκους του χωριού από την επιδημία της πανώλης που είχε προσβάλει σε μεγάλο βαθμό το γειτονικό χωριό Μαραθιάς.

Στην Κερκυραϊκή διάλεκτο το καλάθι λέγεται «Κανίστρι» έτσι μέχρι και τις μέρες μας οι κάτοικοι του χωριού ονομάζονται και “Kανιστράδες”.

Το παρατσούκλι των κατοίκων του Αγίου Νικολάου

Μια από τις ασχολίες των κατοίκων αυτού του όμορφου χωριού στο νότιο τμήμα του νησιού, ήταν η καλαθοπλεκτική. Η ασχολία αυτή ήταν σε πλήρη άνθιση έως και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.
Στην Κερκυραϊκή διάλεκτο το καλάθι λέγεται «Κανίστρι» έτσι μέχρι και τις μέρες μας οι κάτοικοι του χωριού ονομάζονται και “Kανιστράδες”.

Σαν βρεθείτε στο χωριό Άγιο Νικόλαος μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την πανέμορφη εκκλησία του
Αγίου Νικολάου και τα γειτονικά γραφικά χωριά Πετριτής και Κορακάδες. Για τις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις είναι ιδανικός προορισμός μετά τις βουτιές σας στην αμμώδη παραλία Μαραθία ή Αγίου Γεωργίου Αργυράδων, για ένα καφεδάκι στα παραδοσιακά καφενεία της πλατείας και περιπάτους ανάμεσα από τα παραδοσιακά παλιά σπίτια του χωριού.

Πηγή

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Γιώργος Β. https://www.youtube.com/watch?v=z3pLDshj-Xs

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: Γεώργιος Διαμαντής
Συγγραφή Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe