Τα Κρητικά είναι ένα χωριουδάκι στη νότια Κέρκυρα γνωστό ως πέρασμα για μερικές από τις πιο αγαπημένες αμμουδιές για όσους αναζητούν ηρεμία και αγαπούν τη φύση.

Κοντά στο χωριουδάκι Κρητικών θα βρείτε παραλίες και σημεία του νησιού με απαράμιλλή ομορφιά. Ξεκινώντας από τη περιοχή Μεγάλη Λάκκα πίσω από τους λόφους των Κρητικών συναντά κανείς την παραλία με τη χρυσή αμμουδιά που την ονομάζουν Μικρό Νησί και βρίσκεται κοντά στο διάσημο εντυπωσιακό ακρωτήρι της Νότιας Κέρκυρας, τον Αρκουδίλα.

Λέγεται πως οι πρώτοι οικιστές του χωριού Κρητικά, ήταν μετανάστες με καταγωγή τον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο Κρήτης.

Η ιστορία και η ονομασία του χωριού Κρητικά

Η ιστορία του χωριού συνδέεται με τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως και μαρτυρούν την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής από την προϊστορική εποχή με Πυρολιθικά εργαλεία που βρέθηκαν στη περιοχή.

Την ονομασία του χωριού ως Κρητικά την φέρουν έγραφα του 1350, μετέπειτά το 1450 είναι καταχωρημένο ως Κρητικά Νεοχωρίου, ενώ επιπρόσθετο ενδιαφέρον στοιχείο για το χωριό βρίσκουμε το 1753 όπου το χωριό απαντάται ως τμήμα της Βαρονίας Δαρμέρ.

Το χωρίο Κρητικά μας προϊδεάζει, βάση του ονόματος τους, για την συσχέτιση του με τους Κρήτες μετανάστες που από ότι λέγεται ήρθαν στο νησί κατά τον 16ο αιώνα, με τα μεταναστευτικά κινήματα του τότε, τα χρόνια της κατάληψης της Κρήτης από τους Σαρακινούς. Έτσι οι πρώτοι οικιστές του σημερινού χωριού Κρητικά της Κέρκυρας, σύμφωνα με τα παραπάνω, ήταν μετανάστες με καταγωγή τον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο Κρήτης. Ενώ, μια άλλη εκδοχή της δημιουργίας του οικισμού, θέλει να χτίστηκε το 1540 από Ενετούς στρατιώτες.

Μερικά από τα πιο παλαιά επώνυμα των οικογενειών του οικισμού που συναντά κανείς συχνά στα Κρητικά είναι το Βλάσσης, Γράντος, Πασχοτάς, Δοκανάρης, Βογδάνος, Πάργας, Μουζάκης, κ.α.

Το χωρίο Κρητικά είναι γνωστό όμως και για μια ξεχωριστή του παράδοση, που περνά από γενιά σε γενιά και εντυπωσιάζει κάθε χρόνο. Το έθιμο ονομάζεται Καρναβαλίτικος (ή ιερός)  Γάμος που πραγματοποιείται και στα χωρία Μαραθιάς, Χλωμός και Γιαννάδες, την Κυριακή της Τυροφάγου όπως την ονομάζουν κατά την περίοδο της αποκριάς.

Ακόμη μπορείτε να επισκεφθείτε τον ΙΝ Αγίου Σπυρίδωνα Κρητικών στον οποίο λαμβάνουν χώρα πολλές από τις παραδόσεις των κατοίκων που φροντίζουν τον ναό και συγκεντρώνονται συχνά για τους εορτασμούς και τα έθιμα που είθισται να ακολουθούν οι κάτοικοι πολλών χωρίων της Κέρκυρας σε διάσπαρτες ημερομηνίες εντός του χρόνου.

Το χωρίο Κρητικά είναι γνωστό όμως και για το έθιμο που ονομάζεται Καρναβαλίτικος (ή ιερός) Γάμος και πραγματοποιείται και στα χωρία Μαραθιάς, Χλωμός και Γιαννάδες

Σαν βρεθείτε στον οικισμό Κρητικά, επιλέξτε τα μονοπάτια του για να το εξερευνήσετε και μη παραλείψετε να επισκεφθείτε τις κοντινές πανέμορφες παραλίες του όπως το Μικρό νησί, τη παραλία Γαρδένος, τον Αι Γόρδη Νότου , και λίγο πιο μακριά να θαυμάσετε από ψηλά το Ακρωτήρι του Αρκουδίλα.

Πηγή

Κρητικά Κέρκυρας https://el.wikipedia.org/wiki/

Φωτογραφικό υλικό : kritikalefkimmis

ΙΝ Αγίου Σπυρίδωνα Κρητικών

 

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe