Στην καρδιά της πόλης της Κέρκυρας, στη συμβολή των οδών Ευγενίου Βουλγάρεως και Βραχλιώτη, χτίστηκε περίπου στα τέλη του 14ου αιώνα μια εντυπωσιακή εκκλησία, η Καθολική εκκλησία της Ανουτσιάτας, Λοντσιάδας ή Ευαγγελιστρίας όπως μεταφράζεται η κύρια ονομασία της.

Η εκκλησία αυτή ήταν αφιερωμένη στην Αγία Λουκία (Λότσια, που συνδέεται με το όνομα Λουκία, εκ του οποίου προκύπτει και το Λοτσιάδα) και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ενώ εικάζεται πως υπάρχει σύνδεση αυτού με την επέτειο της ίδρυσης της Βενετικής Δημοκρατίας που γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου.

Το χτίσιμο του ναού πραγματοποιήθηκε από τον οίκο Cepece, με καταγραφή αυτού σύμφωνα με έγραφα, στις 8 Νοεμβρίου του 1367.

Το καμπαναριό του κτηρίου, το οποίο κοσμούν παραστάσεις του νησιού, ξεχώριζε με το πυργωτό του σχήμα που μπορεί κανείς να θαυμάσει και στο σήμερα. Ο ναός είχε ιδιαίτερη αισθητική και στη πρόσοψη του δίπλα από την είσοδο υπήρχε μια κόκκινη μαρμάρινη σκάλα, υπήρχαν τρία στρογγυλά παράθυρα στην πρόσοψη και αρκετά γλυπτά, παραστάσεις και επιτύμβιες επιγραφές καθώς επίσης και το έμβλημα του νησιού που ολοκλήρωνε την εντυπωσιακή διακόσμηση του ναού.

Ο Miguel de Cervantes, ο μετέπειτα συγγραφέας του Δον Κιχώτη, υπήρξε υπαξιωματικός της γαλέρας Marquesa στην ναυμαχία της Ναυπάκτου και φιλοξενήθηκε λόγω σοβαρού τραυματισμού του σε μονάδα αποκατάστασής που ανήκε στον ναό της Ανουτσιάτα.

Ήταν το 1571, όταν η Ανουτσιάτα έμελλε να συνδεθεί με μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες της ιστορίας, τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Πολλοί από τους Λατίνους ευγενείς που έχασαν τη ζωή τους κατά τη ναυμαχία θάφτηκαν στην εκκλησία αυτή, τα οστά των οποίων αργότερα μεταφέρθηκαν στο καθολικό νεκροταφείο. Ανάμεσα τους θάφτηκαν και τα λείψανα των Κερκυραίων, Χριστιανών στρατιωτών όπως και του Πέτρου Μπούα, ο οποίος συνελήφθη και υπέστη βάναυσο βασανισμό από τους Τούρκους. Οι Κερκυραίοι αγωνιστές στην ναυμαχία τιμήθηκαν με την παραχώρηση της περιοχής Κοντόκαλη στον αγωνιστή Κοντόκαλη, και της λιμνοθάλασσας Χαλικιοπούλου, στον Χαλικιόπουλο, ονομασίες που παρέμειναν για τις περιοχές αυτές και απαντώνται και στις μέρες μας. Στα σημαντικά γεγονότα του συνδέονται με τον ναό της Ανουτσιάτα είναι και η φιλοξενία τραυματιών της ναυμαχίας σε κτήρια που ανήκαν στον ναό. Ανάμεσα τους και ο Miguel de Cervantes που ως συγγραφέας αργότερα δημιούργησε τον διάσημο σε όλους Δον Κιχώτη.

Το κτήριο που φιλοξενούσε τον ναό δέχθηκε πολλές επιθέσεις, αφενός οι Γερμανικοί βομβαρδισμοί του 1943 και αφετέρου το τελειωτικό «χτύπημα» που ήρθε το 1953 επι δημαρχίας Σταματίου Δεσύλα και χωρίς ιδιαίτερη αιτιολόγηση αυτού, το κτήριο κατεδαφίστηκε με τεχνητά μέσα.

Μνημεία σαν αυτό που επίσης χάθηκαν σε κατεδαφίσεις ήταν και η κύρια πύλη της πόλης της Κέρκυρας που ήταν γνωστή με την ονομασία «Πόρτα Ρεάλε» , Porta Reale, αλλά και το εντυπωσιακό κτήριο του ιστορικού παλαιού Δημοτικού Θέατρου της Κέρκυρας.

Στο σήμερα μπορεί κανείς να θαυμάσει το καμπαναριό της Ανουτσιάτας που αδιαμφησβήτητα αποτελεί ένα ξεχωριστό Μνημείο πανευρωπαϊκής σημασίας μιας και είναι συνδεδεμένο με γεγονότα που στιγμάτισαν την παγκόσμια ιστορία.

Τέλος, μπορεί τα χρόνια να πέρασαν όμως ένα τέτοιο μνημείο δε μπορεί παρά να τραβά τη προσοχή ντόπιων και επισκεπτών, έτσι η θετική έκβαση των πραγμάτων έχει οδηγήσει σε απόφαση αναστήλωσης και αναδιαμόρφωσης του χώρου που βρίσκεται το μνημείο και του καμπαναριού.

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe