Το ορεινό χωριό των Αυλιωτών δημιουργήθηκε στο τέλος της Παλαιολιθικής περιόδου στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού της Κέρκυρας. Βρίσκεται σε ένα κατάφυτο λόφο, νοτιοδυτικά της περιοχής των Περουλάδων, τρία χιλιόμετρα πάνω από την μοναδική παραλία του Άγιου Στέφανου και περίπου σαράντα χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Χαρακτηριστικό στοιχείο του χωριού αποτελούν οι δύο κορυφές του, στην καθεμία από τις οποίες είναι τοποθετημένες δύο εκκλησίες, στην μία οι Άγιοι Ταξιάρχες και στην άλλη η Παναγία η Οδηγήτρια. Από αυτά τα σημεία προσφέρεται επίσης απέραντη θέα προς τη θάλασσα και τα Διαπόντια νησιά, Ερείκουσα, Οθωνοί και Μαθράκι.

Παράδοση

Αυλιώτες, η παράδοση

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού είναι η παράδοση. Είναι πολύ γνωστό στους ντόπιους και όχι μόνο για τα σπουδαία πανηγύρια που οργανώνονται εκεί με ορχήστρες που εκτελούν κερκυραϊκά παραδοσιακά τραγούδια και με την συμμετοχή επαγγελματιών χορευτών με παραδοσιακές στολές. Στην περιοχή υπάρχει επίσης Χορωδία, Φιλαρμονική και το 1998 μια ομάδα κατοίκων παίρνει την πρωτοβουλία και ιδρύει τη Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών η οποία στα χρόνια της λειτουργίας της συγκέντρωσε περίπου 10.000 τόμους με ποικίλο περιεχόμενο και λειτουργεί στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Αυλιωτών. Στους σκοπούς της βιβλιοθήκης είναι η διάδοση και η μελέτη του βιβλίου, η διατήρηση και ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας της κερκυραϊκής υπαίθρου και η γενικότερη ανάπτυξη του πολιτισμού στην περιοχή.

Καρναβάλι στους Αυλιώτες

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της εποχής των Αποκριών όπου στην περιοχή υπάρχει Καρναβάλι το οποίο ξεχωρίζει λόγω του συνδυασμού παγανιστικών στοιχείων με βενετσιάνικο πνεύμα.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τον τουρισμό στα γύρω παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό που ασχολείται με την αγροτική παραγωγή και την αλιεία.

Πηγή

ΖΟΥΜΠΟΣ, Γιώργος (2019). “Δημ. Ζυμάρης: Οι Αυλιώτες στο πέρασμα του χρόνου”, https://www.corfuhistory.eu/?p=15678

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Shutterstock
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe