Χτισμένο κατά τον 13ο αιώνα, περιστοιχίζοντας την κεντρική πλατεία του, αποτελεί ένα από τα πρώτα κατοικημένα χωριά της Κέρκυρας με πλούσια ιστορία και πολλές εικασίες για την προέλευση των ονομασιών του είναι ο  Χλωμός ή Χλομός.

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, 31 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας, τοποθετημένο στην ανατολική πλευρά του βουνού Μοροβίγλι σε ύψος 270-320 μ.

Η κατά κύριο λόγο βενετσιάνικη αρχιτεκτονική του και τα αρμονικά χρώματα των σπιτιών το ξεχωρίζουν από όλα τα υπόλοιπα χωριά του νησιού και το καθιστούν ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας.

Κατά την επίσκεψη σας είναι βέβαιο πως θα θελήσετε να περιπλανηθείτε στα λιθόστρωτα δρομάκια του και να ανακαλύψετε  τα σπίτια που κατοίκησαν σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Θωμάς Παλαιολόγος και ο αδελφού του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Ενώ η θέα της Λίμνης Κορισσίων στην διαδρομή σας από και προς το χωριό, είναι άξια αναφοράς και σίγουρα θα σας ανταμείψει..

Η ονομασία του

Πολλοί είναι οι κάτοικοι του χωριού που είχαν έρθει από την Λίμνη Κορισσίων, πίσω στο χρόνο την περιοχή μάστιζε η ελονοσία και οι άνθρωποι αυτοί είχαν χλομό πρόσωπο. Μια ακόμα εκδοχή υποστηρίζει πως η ονομασία προκύπτει από το «Σπλόνος», φυτό που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους για να πιάνουν τα ψάρια, ενώ πολλές είναι και οι εκδοχές που το συγχέουν με ονομασίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως το «Χλεμούτσι», ένα κάστρο που βρίσκεται στην Πελοπόννησο.

Ιστορία και αξιοθέατα

Ο χλωμός είναι ένα ιδιαίτερο χωριό με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.

Είναι ένα από τα πρώτα χωριά του νησιού με πολλά στοιχεία να μαρτυρούν το γεγονός ότι κατοικούνταν και προ Χριστού. .

Στο πλαϊνό μέρος του βουνού υπάρχουν σε αρκετά σημεία διάσπαρτα ερείπια ενώ σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες, στον εμβληματικό Ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών που αξίζει κανείς να επισκεφθεί και για την εκπληκτική του θέα, υπήρχε ένας βωμός αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα.

Ο συγκεκριμένος ναός είναι πόλος έλξης για πολλούς από τους επισκέπτες στο νησί της Κέρκυρας, καθώς φιλοξενεί εικόνες από την εποχή της αναγέννησης αλλά και τοιχογραφίες του 13ου αιώνα.

Ο επισκέπτης του ναού θα απολαύσει και την πανοραμική θέα τριών σημείων, του νότιου τμήματος του νησιού, της ηπείρου και της μέσης Κέρκυρας μέχρι και του βουνού του Παντοκράτορα.

Δραστηριότητες

Πέραν του θρησκευτικού τουρισμού και των επισκεπτών που εστιάζουν στο ιστορικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το χωρίο, πολλοί είναι και οι επισκέπτες που το επιλέγουν ως πέρασμα κατά την επίσκεψη τους στις κοντινές παραλίες.

Οι επισκέπτες θα βρουν εκεί ένα υπέροχο παραδοσιακό παντοπωλείο-καφενείο στην κεντρική πλατεία του χωριού καθώς και διάσπαρτα μαρκετ και νεότερα καφέ εντός του χωριού.

Οι περιπατητικές διαδρομές προσελκύουν εξίσου κόσμο που επιλέγει να διαβεί από και προς το χωριό  είτε αυτόνομα είτε στα πλαίσια περιπατητικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται

Ακόμα, για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ένα κατεξοχήν παραδοσιακό γλέντι, είναι καλό να επισκεφθούν την περιοχή στις 23 Αυγούστου που πραγματοποιείται το παραδοσιακό πανηγύρι του εορτασμού του Ι.Ν. Οδηγήτριας Κορισσίων στη Λίνια.

Το χωριό διαθέτει τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Θωμάς Παλαιολόγος» με το χορευτικό του αλλά και χορωδία, ενώ διοργανώνονται συχνά και ενημερωτικές ημερίδες.

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: shutterstock
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe