Η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας» ιδρύθηκε το 1980 και αποτελεί ένα από τα κύρια και μεγαλύτερα μουσικά – πολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας, έχοντας σκοπό τη διατήρηση, τη βελτίωση και τη διάδοση των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου, τόσο εντός, όσο και εκτός των γεωγραφικών ορίων της Κέρκυρας. Η δημιουργία της συγκεκριμένης φιλαρμονικής, οφείλεται ουσιαστικά σε μερική ρήξη στις τάξεις μιας άλλης φιλαρμονικής της πόλης της Κέρκυρας, της «Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας». Αυτή η ρήξη, είχε σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση μιας ομάδας μουσικών και την αναζήτηση για δημιουργία ενός νέου μουσικού ιδρύματος, το οποίο έτυχε της συμπαράστασης αξιόλογων Κερκυραίων πολιτών.

Στην πρώτη γενική συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε την 20η Οκτωβρίου 1979 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ποντικονήσι» στην περιοχή του Περάματος, όλα τα µέλη που ήταν παρόντα (σαράντα οκτώ στον αριθμό), με ομόφωνη απόφαση ψήφισαν και υπέγραψαν τον κανονισμό του σωματείου που τον αποτελούσαν τριάντα τρία άρθρα. Η επίσημη αναγνώριση των διατάξεων του καταστατικού και η τελική του έγκριση έγινε µε την υπ’ αρ. 50/18-4-1980 απόφαση του Πρωτοδικείου Κέρκυρας, η οποία θεωρείται η επίσημη χρονολογία ίδρυσης της φιλαρμονικής. Σύμφωνα με αυτό το καταστατικό η Φιλαρμονική Καποδίστριας λειτουργεί αυτόνομα, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Η λειτουργία της σε όλα τα επίπεδα, παρότι μοιάζει, δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα υπάρχον σωματεία που υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, καθώς δεν αποτελεί ούτε Φιλαρμονική Εταιρεία, ούτε Δημοτική Φιλαρμονική.

Τα έσοδα για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων της φιλαρμονικής προέρχονται κυρίως από την ετήσια συνδρομή των μελών της, πρέπει βέβαια να αναφερθεί, η εξαιρετικής σημασίας οικονομική συμβολή των « Μεγάλων Ευεργετών» αυτής. Πρόκειται για ιδρύματα τα οποία συμπράττουν, με τις οικονομικές χορηγίες τους, οι οποίες περιλαμβάνουν κεφάλαια για την ενίσχυση των λειτουργικών εξόδων, των προγραμμάτων, την αγορά οργάνων και τη δημιουργία στολών, καθώς και την αγορά και αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της φιλαρμονικής.

Πρώτος αρχιμουσικός της φιλαρμονικής υπήρξε ο κ. Χαρίλαος Μανιατόπουλος ο οποίος ανήκε στους πρωτεργάτες της προσπάθειας για τη δημιουργία του νέου ιδρύματος και κυριολεκτικά επιστρατεύτηκε για να συμβάλει µε την πείρα του και τις ικανότητές του στις ανάγκες λειτουργίας της φιλαρμονικής. Μετά από την πάροδο δυο μηνών λειτουργίας, η Φιλαρμονική Καποδίστριας είχε την ευτυχία να δεχτεί στις τάξεις της και ένα άλλο έμπειρο και καταξιωμένο αρχιμουσικό, τον κ. Γεώργιο Περούλη. Η παρουσία του, σε συνδυασμό με αυτής του κ. Μανιατόπουλου, όχι µόνο ενδυνάμωσε το μουσικό σώµα από ποιοτικής απόψεως, αλλά συνέτεινε στην προσέλευση νέων παιδιών, τα οποία υπό τη καθοδήγησή τους, αλλά και με αυτή των δασκάλων τους, πλαισίωναν τους παλιούς μουσικούς και σε σύντομο χρονικό διάστημα η Φιλαρμονική Καποδίστριας αποτέλεσε ένα πολύ αξιόμαχο και επιβλητικό μουσικό σώµα.

Η πρώτη εμφάνιση του μουσικού σώματος έγινε την πρωτοχρονιά του 1981 και αποτέλεσε ένα μεγάλο γεγονός για την πόλη της Κέρκυρας.

Από τότε, συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις εκδηλώσεις των εθνικών και τοπικών εορτών, παρελάσεις, λιτανείες, δοξολογίες, κ.ά.

Σήμερα, Αρχιμουσικός και Διευθυντής Σχολών της Φιλαρμονικής είναι ο νεώτερος εκ των ιδρυτών, κ. Σπυρίδων Ατσοπάρδης, ο οποίος πλαισιώνεται από ικανούς καθηγητές μουσικής και μαζί φέρουν σε πέρας τόσο τις εκπαιδευτικές, όσο και τις καλλιτεχνικές υποχρεώσεις του σωματείου.

Στη Φιλαρμονική “Καποδίστριας” λειτουργούν οι εξής σχολές:

προσχολικής μουσικής αγωγής, για παιδιά από 3 έως 6 ετών, σχολή θεωρητικών της μουσικής, ξύλινων πνευστών οργάνων, χάλκινων πνευστών οργάνων και κρουστών οργάνων.

Ένας μεγάλος αριθμός πτυχιούχων επαγγελματιών καθηγητών μουσικής αποτελούν την ομάδα των διδασκόντων. Σε αυτές τις σχολές φοιτούν ετησίως περίπου εκατό μαθητές και το σημαντικότερο είναι ότι η φοίτηση για όλους ανεξαιρέτως είναι δωρεάν.

Μέσα στο έτος πραγματοποιούνται σεμινάρια τελειοποίησης, με προσκεκλημένους καθηγητές και επαγγελματίες μουσικούς με πανελλαδική και διεθνή καριέρα στο όργανό τους, οι οποίοι παίζουν ως κορυφαίοι σε συμφωνικές ορχήστρες εγνωσμένου κύρους στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Το κύριο σώμα της φιλαρμονικής σε πλήρη σύνθεση, αποτελείται περίπου από διακόσιους είκοσι (220) μουσικούς. Παράλληλα λειτουργούν μαθητική μπάντα (piccolo μπαντίνα) η οποία αποτελείται από 100 παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και νεανική μπάντα (μπαντίνα) η οποία αποτελείται από 120 παιδιά ηλικίας 13-18 ετών.

Η Φιλαρμονική Καποδίστριας, εκτός από την συνεχή επί σχεδόν σαράντα χρόνια, αδιάκοπη παρουσία της στα μουσικά δρώμενα της Κέρκυρας.

Η Φιλαρμονική Καποδίστριας έχει παρουσιασθεί και εκτός των ορίων του νησιού, τόσο σε πόλεις της Ελλάδος με συναυλίες και παρελάσεις, όσο και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού (Ιταλία (2015), Γαλλία (2013), Τουρκία(2011), Σλοβενία (2016), Σερβία (2017).

Ενδεικτικά αναφέρουμε την παρουσία της Φιλαρμονικής στην τελετή λήξης του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου, τον Αύγουστο του 1997,  τη συναυλία κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών τον Ιούλιο του 2009, και τη συναυλία πάλι το 2009 με τους διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες Deborah Myers και Andrew Halliday. Τέλος με μεγάλη επιτυχία στέφτηκε η πανηγυρική συναυλία στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2018.

Φιλαρμονική “Καποδίστριας”:

https://www.facebook.com/CorfuPhilharmonic

Πηγή

Σπύρος Ατσοπάρδης, Μαέστρος

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe