Οι ρίζες του κερκυραϊκού καρναβαλιού βρίσκονται στους πρώτους αιώνες της Βενετοκρατίας. Τότε οι Βενετοί ευγενείς με λίγους Κερκυραίους της ανώτερης τάξης ξεκίνησαν να διοργανώνουν μικρές γιορτές μεταμφιεσμένων σε σάλες κατοικιών κατά τη διάρκεια της Αποκριάς. Το καρναβάλι σταδιακά καθιερώθηκε ως μια υπέροχη γιορτή με μεγάλη συμμετοχή,  γέλιο και ερωτισμό. Περισσότερα καρναβαλικά βενετικά έθιμα προστέθηκαν σταδιακά, όπως οι ιππομαχίες (γκιόστρες), συγκεντρώσεις χαρτοπαιξίας, παραστάσεις κωμωδίας στο θέατρο San Giacomo και παρέλαση μασκαράδων με φανταχτερές στολές στους δρόμους της πόλης. Σε ένα από τα καρναβάλια εκείνης της περιόδου, συμμετέχει και ο Καζανόβα όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του, όχι ως μασκαράς αλλά ως δεινός χαρτοπαίκτης.

Το καρναβάλι στην Κέρκυρα είναι ίσως μια από τις πιο διαχρονικές αναφορές στους 4 αιώνες Βενετικής Προστασίας.

Στα νεότερα χρόνια ο χαρακτήρας του άλλαξε και έγινε πιο λαϊκός, ενώ σπάνια έβλεπε πια κανείς στους δρόμους ή σε κάποια χοροεσπερίδα στολές με έμπνευση από τη Βενετία.
Τις φαντασμαγορικές κόμισσες, τους Αρλεκίνους και τους Ντόμινος αντικατέστησαν παρελάσεις με άρματα που σατρυρίζουν την επικαιρότητα, γκρουπ με στολές ηρώων της Disney ή εμπνευσμένες από τη σύγχρονη πραγματικότητα, ομάδες χορού με θαυμαστές χορευτικές επιδόσεις και μαζορέτες που το ταλέντο τους ξεδιπλώνεται τους δρόμους της πόλης με χρώμα, φαντασία και χαρά!
Οι παρελάσεις αυτές διασχίζουν την πόλη τις τρεις Κυριακές της Αποκριάς, το μεσημέρι που ο ήλιος έχει ζεστάνει το υγρό κλίμα του νησιού.

Πρωταγωνιστής όλων ο Σιορ- Καρνάβαλος

Το τεράστιο του κεφάλι δεσπόζει στο τελευταίο άρμα της παρέλασης ενόσω η παρέλαση διασχίζει την πόλη. Ο Σιορ Καρνάβαλος μιλά ακατάπαυστα κοροϊδεύοντας, σατιρίζοντας και προκαλώντας το γέλιο.

Ωστόσο προκαλεί και τη λύπη γιατί όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται να καεί στη μέση της κεντρικής πλατείας την τελευταία Κυριακή.

Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων της Αποκριάς, εκτός από τις κεντρικές παρελάσεις με πρωταγωνιστή τον σιορ Καρνάβαλο,  διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις μέσα στην πόλη και την ύπαιθρο.

Στην πόλη τα διάσημα Πετεγολέτσα πρωταγωνιστούν. Πρόκειται για αιχμηρά, κωμικά και τολμηρά κουτσομπολιά που συμβαίνουν ανάμεσα σε κατοίκους από τα παράθυρα της πιο κεντρικής γειτονιάς της πόλης.

Η ντοπιολαλιά και το περιεχόμενό τους προκαλούν γέλιο στους θεατές που τις παρακολουθούν στο φυσικό σκηνικό της Παλιάς Πόλης φανατικά κάθε χρόνο!

Παράλληλα, το Κρασοδικείο, το Κυνήγι Θησαυρού, οι περατζάδες του Λυκείου των Ελληνίδων, η Τσικνοπέμπτη και πολλά χορωδιακά και μουσικά δρώμενα συνθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που ψυχαγωγεί μικρούς και μεγάλους! Ανάμεσα σε αυτά, φέτος τις καρδιές κλέβει η ομάδα Δια της Αφής με τις αυθεντικές χειροποίητες στολές που φτιάχνει μετά  από τα ταξίδια της και τις γνώσεις που απέκτησε στη Βενετία η δημιουργός τους.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στην Παλιά Πόλη η οποία αποτελεί ένα ιδανικό σκηνικό για το υπέροχο καρναβάλι της Κέρκυρας.

Στην ύπαιθρο, μια άλλη σειρά δρώμενων διασκεδάζει τους καρναβαλιστές. Εκδηλώσεις με ρίζες στην παγανιστική παράδοση των αρχαίων Ελλήνων, διονυσιακές αναφορές και μια μίξη χριστιανικής και παγανιστικής λατρείας πλάθουν μια άλλη ατμόσφαιρα.

Αξίζει κανείς να δει τον Χορό των Παπάδων στα χωριά Επίσκεψη, Νυμφές και Κληματιά για να πάρει μια δυνατή γεύση της αποκριάς στην κερκυραϊκή ύπαιθρο αλλά και άλλα δρώμενα με φαλλικά σύμβολα, χορούς γύρω από τη φωτιά και άλλα.

Από την Αποκριά, δε θα απομονώσουμε την Καθαρά Δευτέρα, μια μέρα που η εξοχή γεμίζει κόσμο, ο ουρανός χαρταετούς, και το τραπέζι σαρακοστιανά. Αυτή την ημέρα ξεκινά επίσημα η νηστεία πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί παραθαλάσσιες και εξοχικές ταβέρνες αφού πρώτα τρέξει σε μια αμμουδιά ή έναν αγρό πετώντας χαρταετό και φωνάζοντας “Αμόλα Καλούμπα”.

Η Κέρκυρα, ως πρώτη πόλη της Ελλάδας που τόλμησε το έθιμο της Αποκριάς, είναι μια πόλη για να επισκεφθεί κανείς την περίοδο του Καρναβαλιού. Ωστόσο το Καρναβάλι αποτελεί μόνον την αφορμή καθώς η περιήγηση στην πόλη και την ύπαιθρο είναι από μόνες τους εμπειρίες που προσφέρουν αυτή τη μοναδική off season ευχαρίστηση και χαλάρωση στον επισκέπτη.

Αναζητήστε διαμονή στην Κέρκυρα τον Φεβρουάριο και Μάρτιο εδώ.

Εστιατόρια και μπαράκια εδώ.

Μουσεία και χώρους Τέχνης εδώ.

Και αν βρεθείτε αντιμέτωποι στους δρόμους της Κέρκυρας με τον βασιλιά του Καρναβαλιού, φωνάξτε του Σιορ Καρνάβαλε ουουου!!!
Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Αλίκη Κατσαρού
Φωτογραφικό Υλικό: Φωτογραφίες για την ομάδα Δια της Αφής, Σταμάτης Καταπόδης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe