Το χωριό βρίσκεται μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή και παρά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής διατηρεί το παραδοσιακό του στοιχείο, τόσο στην αρχιτεκτονική του με τα διατηρητέα σπίτια από τον 18ο αιώνα, όσο και στην καθημερινότητα των κατοίκων του.

Διαχωρίζεται σε δύο μέρη, το παλιό στο οποίο μένουν και οι μόνιμοι κάτοικοι και στο νέο το οποίο βρίσκεται προς την πλευρά της παραλίας και είναι πιο ανεπτυγμένο τουριστικά. Στο παλιό και ουσιαστικά το κέντρο του χωριού που καταλήγει στην κεντρική πλατεία του, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά εάν είστε με αυτοκίνητο διότι ο δρόμος είναι ιδιαίτερα στενός.

Η ευρύτερη περιοχή αποτελείται από τοπία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και ψηλούς βράχους που καταλήγουν απότομα στην ακτή αποκόπτοντας τις παραλίες από την ενδοχώρα.

Έτσι η πρόσβαση καθίσταται δύσκολη και γίνεται κυρίως από τη θάλασσα, αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν εκεί οι ομορφότερες κρυφές, απομονωμένες και πεντακάθαρες παραλίες του νησιού και οι περισσότεροι τις αγνοούν και δεν τις έχουν επισκεφτεί ποτέ.

Οι Λιαπάδες διαθέτουν όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές για τον επισκέπτη. Ως προς τη διαμονή, υπάρχουν στο νέο τμήμα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο. Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία, όπως και η εκκλησία της Αγίας Αναστασίας του 16ου αιώνα.

Παλαιότερα η κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν η αλιεία και η γεωργία. Σήμερα παράγεται στην περιοχή ένα κρασί από μια ποικιλία σταφυλιού που ονομάζεται “κακοτρύγης” και ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων ασχολείται με τον τομέα του τουρισμού τα τελευταία 25 χρόνια.

Ονομασία

Λιαπάδες, πίσω στο χρόνο

Το όνομα Λιαπάδες, προέρχεται από την αρχαία Δωρική διάλεκτο, που ήταν διαδομένη στην Κερκυραϊκή ύπαιθρο, κατά την βυζαντινή-μεταβυζαντινή περίοδο. Στην παραπάνω διάλεκτο υπάρχει το όνομα Αλίπλακτος, που σημαίνει θαλασσοδαρμένος-θαλασσινός γενικότερα. Έτσι μέσα από τις μαρτυρίες, παρατηρείται ότι οι νέοι άποκοι που ονομάζονται Αλίπλακτοι, εμφανίζονται στα παράλια της Παλαιοκαστρίτσας και εγκαθίστανται στο σημερινό όρμο που λέγεται Αλίπα. Η Αλίπα, χρωστάει το όνομά της στους παραπάνω θαλασσινούς, διότι από το όνομα Αλίπλακτος, προήρθε και η αρχική της ονομασία, που λεγόταν Αλίπλα, δηλαδή χωριό θαλασσινών. Με την πάροδο του χρόνου και χάρις στην Κερκυραϊκή προφορά, το όνομα Αλίπλα έγινε Αλίπα και οι κάτοικοι τώρα πια ονομάζονταν Αλιπάδες .

Είναι η περίοδος που σε όλα τα χωριά του νησιού δημιουργούνται τοπωνύμια και σχηματίζονται τα ονόματά τους με την Κερκυραϊκή χαρακτηριστική κατάληξη σε – άδες . Τελικά με το πέρασμα του χρόνου, οι Αλιπάδες μετονομάζονται σε Λιαπάδες . Το όνομα Αλιπάδες, φαίνεται επίσημα σε έγγραφο του 1561, άλλα την ίδια εποχή χρησιμοποιούνταν και το τελικό Λιαπάδες.

Παραλίες

Η περιοχή των Λιαπάδων διαθέτει ουσιαστικά την ίδια γραφική ακτογραμμή με την γειτονική Παλαιοκαστρίτσα με μικρές μπλε παραλίες και καταπράσινο περίγυρο.

Η κεντρική παραλία των Λιαπάδων είναι η Γέφυρα η οποία διαθέτει beach bars και θαλάσσια σπορ. Από εκεί μπορείτε επίσης με βάρκα να επισκεφτείτε μερικές από της παραλίες της περιοχής οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση από τη στεριά. Κάποιες ανήκουν στους Λιαπάδες, κάποιες στην Παλαιοκαστρίτσα και κάποιες στα ενδιάμεσα τους.

Ροβινιά

Απέχει ελάχιστα από την παραλία Λιαπάδες και βρίσκεται απέναντι από την Παλαιοκαστρίτσα, προσβάσιμη τόσο από τη θάλασσα όσο και από την ξηρά μέσω ενός μικρού μονοπατιού που έχει και σκαλοπάτια σε ορισμένα σημεία. Πρόκειται ίσως από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Πράσινο, ψιλό βότσαλο και γαλανά κρυστάλλινα νερά συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Λιμνί

Ακόμη άλλη μία όμορφη και απομονωμένη παραλία κάτω από το χωριό Λιαπάδες, προσβάσιμη κυρίως από τη θάλασσα και από την ξηρά αλλά με δύσκολη πρόσβαση μέσω ενός μονοπατιού.

Μοιάζει στη μορφολογία με την διπλή παραλία Πόρτο τιμόνι στη βορειοδυτική Κέρκυρα αφού ενώνεται με το υπόλοιπο νησί με μια μικρή λωρίδα, στην οποία πάνω βρίσκεται και η παραλία.

Ηλιόδωρος

Δώρο του ήλιου ίσως η κρυφή παραλία η οποία είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα και βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού Λιαπάδες.

Στελάρι

Το όνομα Στελάρι οφείλει την ονομασία του στο ιταλικό “stella” δηλαδή αστέρι. Ακόμη μία μεγαλοπρεπής παραλία με ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά η οποία είναι προσιτή μόνο από τη θάλασσα.

Χωμοί

Είναι το νοτιότερο κομμάτι της παραλίας Στελάρι, υπάρχουν μερικές πέτρες ανάμεσα που ξεχωρίζουν τους Χωμούς από το Στελάρι. Η παραλία είναι γνωστή και ως Paradise – Παράδεισος.

Φαντάζεστε ότι από το όνομα και μόνο καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται. Ποιος δεν θα’ θελε να επισκεφτεί τον παράδεισο επi γής; Και επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε τον παράδεισο δεν τον βρίσκουμε εύκολα η παραλία είναι προσιτή μόνο από τη θάλασσα.

Πηγή

ΝΙΝΟΣ, Γεράσιμος (2018). “Ιστορική αναδρομή Λιαπάδων Κέρκυρας“, https://www.corfu-museum.gr/index.php/el/58-historic-notes/273-2012-05-20-23-54-51

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Shutterstock
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe