Το γραφικό αγροτικό χωριό Κανακάδες βρίσκεται κοντά στο Λιβάδι του Ρόπα, μια πεδιάδα έκτασης 10.000 στρεμμάτων.

Τα παραδοσιακά καλντερίμια του οδηγούν στα σπίτια με τις περιποιημένες αυλές, ενώ το τοπίο εμπλουτίζει η πλούσια βλάστηση και οι ενδιαφέρουσες ιστορίες του τότε.

Η ονομασία του χωριού

Το χωριό Κανακάδες πήρε το όνομα του από τον πρώτο άρχοντα που κατοίκησε σε αυτό, ο οποίος έφερε το επώνυμο “Κανάκης”.

Οι Κανακάδες ως έδρα των Φεουδαρχών

Κομμάτι του χθες και σημείο αναφοράς για το χωριό Κανακάδες αποτελεί το ερειπωμένο παλαιό αρχοντικό που αποτέλεσε έδρα της Βαρωνίας Μαρτσέλο επι Ενετοκρατίας.

Η στρατηγική του θέση στη κορυφή ενός βράχου χαρίζει την εντυπωσιακή θέα προς το σημερινό Λιβάδι Ρόπα ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία του καθώς στο παρελθόν το σημείο αυτό των Κανακάδων συγκεντρώνονταν οι ελιές, τα σιτηρά και τα σταφύλια που θα αποτελούσαν «δοσίματα» για τον άρχοντα της περιοχής.

Οι Κανακάδες από την Ενετοκρατία ήταν ένα πολύ φημισμένο για το εύφορο έδαφος του χωριό και αυτός ήταν ο λόγος που είχε επιλεχθεί για έδρα των φεουδαρχών ώστε να συγκεντρώνονται εκεί οι παραγωγές των αγροτών της περιοχής.

Ναοί και εκκλησίες στους Κανακάδες

Σαν βρεθείτε στο χωριό, τα πέτρινα παλιά και νέα σπίτια, αλλά και τα ερείπια του παμπάλαιου ναού των Αγίων Θεοδώρων θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας. Ο ναός αυτός σύμφωνα με την επιγραφή στα ερείπια της πόρτας χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα και γκρεμίστηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Στο σήμερα σε διπλανό σημείο έχει ανεγερθεί ένας νέος ναός αφιερωμένος στους Άγιους Θεόδωρους ενώ στο κέντρο του χωριού συναντά κανείς και την περίτεχνη εκκλησία αφιερωμένη στην Θεοτόκο που την ονομάζουν και “Λαμποβίτισσα”.

Στην επίσκεψή σας θα παρατηρήσετε πολλά στοιχεία που το καθιστούν αγροτικό χωριό και στις μέρες μας, με τους ντόπιους να δείχνουν την εκτίμηση τους στην εύφορη γη και να δείχνουν την αφοσίωση τους στην καλλιέργεια της αλλά και στην κτηνοτροφία που απαντάται και στο λιβάδι του Ρόπα.

Τα τοπία της Κέρκυρας εναλλάσσονται με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε κανείς να πει πως περικλείει πολλές από της εικόνες που θα συναντούσατε σε διάσπαρτα μέρη της Ελλάδας.

Τοπία με παραλίες, βράχια, αμμουδιές, πεδιάδα, λίμνες και ορεινά σημεία που αξίζει να ανακαλύψετε κάθε πτυχή τους και να τα εξερευνήσετε ένα προς ένα.

Σαν βρεθείτε στην περιοχή των Κανακάδων μπορείτε να διασχίσετε μια απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων για να επισκεφθείτε τη περιοχή Παλαιοκαστρίτσας περνώντας από το χωριό Λιαπάδες, ενώ γειτονικά θα βρείτε και το χωριό Μάρμαρο, τους Γιαννάδες και λίγο πιο μακριά τους Ερμονες.

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Gelena Nikulina
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe