Το μοναστήρι Αγίου Λουκά ήταν Κτητορική Μονή της οικογένειας Καποδίστρια και λειτουργούσε ως γυναικείο ησυχαστήριο. Βρίσκεται στον πάνω δρόμο των Γουβιών Κέρκυρας μέσα σε ένα ειδυλλιακό κατάφυτο δασάκι και μοιάζει σα να έχει βγει από παραμύθι.

Η εντυπωσιακή είσοδος με τα καταπράσινα πλατύσκαλα και το επιβλητικό καμπαναριό που λειτουργεί σαν πύλη σας προσκαλεί σε ένα από τα πιο όμορφα μυστικά του νησιού.

Η κατασκευή του πανέμορφου μοναστηριού χρονολογείται στα τέλη του 16ου με αρχές 17ου αιώνα. Παρόλη την ομορφιά των περίτεχνων κτιρίων, της αυλής, των μονοπατιών και του καταπράσινου περίγυρου, το μοναστήρι χρήζει άμεσης επισκευής καθώς η φθορά του χρόνου είναι εμφανής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ διατηρείται χάρη στην αγάπη του κόσμου και της τοπικής εκκλησιαστικής ενορίας, αλλά και των πρωτοβουλιών της οικογένειας της κ. Πέτα.

Το μοναστήρι Αγίου Λουκά «ζωντανεύει» παραμονή και ανήμερα της γιορτής του Αγίου, 18 Οκτωβρίου, ενώ τελείται Θεία Λειτουργία μία Κυριακή του μήνα. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκδηλώσεων (παρουσίασης βιβλίου) και έχουν τελεστεί μυστήρια (γάμοι, βαφτίσεις). Πέραν αυτών των περιστάσεων δεν είναι ανοιχτό στο κοινό, μόνο κατόπιν συνεννόησης.

Μοναστήρι Αγίου Λουκά, το έθιμο της «κρεατόσουπας»

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Λουκά, οι γυναίκες της περιοχής μαγειρεύουν κρεατόσουπα με μοσχάρι την οποία μοιράζουν στους παρευρισκόμενους στο προαύλιο της Μονής μετά το πέρας του εσπερινού ή ανήμερα της γιορτής του. Το έθιμο συνοδεύουν χοροί και τραγούδια, όπως γίνεται συνήθως σε πανηγύρια εορτών του νησιού.

Η προέλευση του χάνεται στα βάθη των αιώνων και αναβίωσε το 2017 και έπειτα. Φαίνεται να ξεκίνησε όταν οι εργάτες της οικογένειας Καποδίστρια – οι οποίοι δούλευαν στα γύρω κτήματα της Δεσύλλας, του γένους Καποδίστρια – «κουκουναρούσαν», δηλαδή μεγάλωναν ένα μοσχάρι. Αυτό το έσφαζαν πριν την γιορτή και ανήμερα, έδιναν την μοσχαροκεφαλή και κομμάτια του μοσχαριού στις μοναχές για να κάνουν μοσχαρόσουπα και να την μοιράσουν στους πιστούς μετά τη Θεία Λειτουργία.

Κτητορική Μονή Καποδίστρια, οι αδερφές Καποδίστρια

Στο μοναστήρι είναι θαμμένες οι δίδυμες αδερφές του Ιωάννη Καποδίστρια, οι οποίες είχαν το ίδιο όνομα «Κατερίνα». Στο μοναστήρι μόνασε η μία. Έγιναν καλόγριες καθώς εκείνη την εποχή όσες κόρες δεν παντρεύονταν δεν είχαν άλλη επιλογή. Η μία ονομάστηκε Ευφροσύνη και αποσύρθηκε στο μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου Λαμποβίτισσας, στο χωριό Καλαβούρι και η άλλη ονομάστηκε Ευφημία και έμεινε στον Άγιο Λουκά. Σε ανασκαφή στην τοποθεσία διαπιστώθηκε πως και οι δυο είναι θαμμένες κάτω από τις πλάκες, καθιστές σε μολυβένια κουβούκλια.

Πηγή

ypaithros.gr, ΠΕΤΑ, Αγγελική (2019). “Αναβίωσε το έθιμο της “κρεατόσουπας” στη μονή του Αγίου Λουκά στην Κέρκυρα”, https://www.ypaithros.gr/anabiose-ethimo-kreatosoupas-moni-agiou-louka-kerkyra/

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Άντα Κυριαζή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe