Περπατώντας στην όμορφη παράκτια γειτονιά των Μουράγιων συναντούμε την περιοχή του Καμπιέλλο και μια χαρακτηριστική σκαλινάδα της Κέρκυρας που καταλήγει στο δρόμο πάνω από τη θάλασσα. Εκεί βρίσκεται ο ναός Αντιβουνιώτισσα, αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο «Κυρά Αντιβουνιώτισσα» που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα εκκλησιαστικά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας και βρισκόταν ήδη σε λειτουργία από τον 15ο αιώνα.

Αντιβουνιώτισσα, Ναός – Μνημείο

Η ονομασία Αντιβουνιώτισσα προέρχεται από τοπωνύμιο και συγκεκριμένα από τη θέση του ναού στο λόφο Αντιβούνι. Αυτός ο λόφος βρίσκεται απέναντι από το λόφο Οβριοβούνι, όπου ήταν εγκατεστημένοι οι Εβραίοι, πριν οικοδομήσουν την εβραϊκή συνοικία στις παρυφές του Νέου Φρουρίου στο τέλος του 16ου αιώνα. Δεν γνωρίζουμε, όμως, αν ο ναός αφιερώθηκε εξαρχής στη Θεοτόκο, υπόθεση που ίσως στηρίζεται στη σωζόμενη επιζωγραφισμένη τοιχογραφία με την παράσταση του Παντοκράτορα στα δεξιά του τέμπλου. Στη θέση αυτή, τοποθετείται συνήθως στην Κέρκυρα, η εικόνα του αγίου, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός. Ωστόσο, η εκκλησία πολύ γρήγορα αφιερώθηκε στην Παναγία και συγκεκριμένα στη Θεοτόκο των «Επιλοχίων», που τιμάται από την ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Δεκεμβρίου, εορτή που είναι γνωστή ως Σύναξη της Θεοτόκου. Στην υπόθεση αυτή συνηγορεί και η κατά παράδοση λειτουργία του ναού τη συγκεκριμένη ημέρα και το Αντιμήνσιο του Σκευοφυλακίου.

Είναι το αρχαιότερο, πληρέστερο και καλύτερα διατηρημένο παράδειγμα «Επτανησιακής Βασιλικής». Η εκκλησία είναι μονόχωρη, ξυλόστεγη, ενώ περιβάλλεται από τρεις πλευρές με εξωνάρθηκα.

Το λίθινο τέμπλο, οι αγιογραφίες αλλά και η οροφή του ναού είναι μερικά από τα στοιχεία που την κατατάσσουν μεταξύ των σπουδαιότερων μνημείων της Κέρκυρας. Στα ανατολικά του ναού υπάρχει αίθριο, όπου βρίσκεται και το επιβλητικό κωδωνοστάσιο.

Αντιβουνιώτισσα, Μουσείο

Μετά τις αναστηλωτικές επεμβάσεις στο μνημείο τα έτη 1984, 1994 και 1999-2000 καθώς και την ολοκλήρωση του μουσειολογικού προγράμματος, στην Αντιβουνιώτισσα εκτίθεται μόνιμα πλούσια και σημαντική συλλογή φορητών εικόνων και κειμηλίων. Η συλλογή περιλαμβάνει σημαντικά έργα Μεταβυζαντινής και Εκκλησιαστικής Τέχνης, επωνύμων και ανωνύμων καλλιτεχνών, από τον 15ο αιώνα έως και τον 20ο αιώνα και αντιπροσωπεύει πλήρως έξι αιώνες θρησκευτικής καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας στην Κέρκυρα αλλά και τα Επτάνησα.

Ξεχωρίζουν οι εικόνες των Αγίων Σεργίου, Βάκχου και Ιουστίνης του Μιχαήλ Δαμασκηνού, των τριών Αρχαγγέλων του Γεωργίου Κορτεζά, εικόνες διαφόρων Αγίων φιλοτεχνημένες από τον Εμμανουήλ Λαμπάρδο και Ιερεμία Παλλαδά, ο επιτάφιος του Εμμ. Τζανφουρνάρη και οι εικόνες Δωδεκαόρτου του Εμμ. Τζάνε.

Οι περισσότερες από τις εικόνες αυτές ανήκουν στον ίδιο το ναό, ενώ οι υπόλοιπες προέρχονται από την παλιά Βυζαντινή συλλογή του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.antivouniotissamuseum.gr/

Πηγή

Ένωση Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων & Δυτικής Ελλάδας. «Μουσείο Αντιβουνιώτισσας», https://corfu-guides.com/museum/moyseio-antivoyniotissas/

ΣΟΥΡΤΖΙΝΟΣ, Γιώργος Χ. (2006). “Κέρκυρα: ταξίδι στο χρόνο“, Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Κέρκυρας, γ’ έκδ., σελ. 45

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Julian Worker, Shutterstock
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe