Το βουνό το οποίο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ιστώνη, οφείλει το σημερινό της όνομα η Μονή Παντοκράτορα που πρωτοκτίστηκε στην κορυφή του βουνού τον 14ο αιώνα, το 1347, με τη συναίνεση 23 χωριών του όρους Παντοκράτορα.  Καταστράφηκε το 1537, ενώ το σημερινό κτίριο χρονολογείται από τα τέλη του 17ου αιώνα, έτσι έχει μια πιο σύγχρονη διαρρύθμιση.

Διαρρύθμιση

Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από τον ναό του Παντοκράτορος Σωτήρος Χριστού, πρόστωα (porticoes), εσωτερικές αυλές και διάφορα ισόγεια κτίσματα με καμάρες, κελιά και ξενώνες. Πρόκειται για μια μονόχωρη και καμαρόσκεπαστη Μονή, με εφαπτόμενα τα κελιά των μοναχών. Ο πετρόκτιστος ανακαινισμένος ναός είναι τύπου τρίκλινης βασιλικής με επικλινή στέγη, τοξωτά παράθυρα και ευρύχωρο νάρθηκα. Στο εσωτερικό του διακρίνονται ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο που κατασκευάστηκε το 1711, δάπεδο, μωσαϊκό με ρομβοειδή διακόσμηση και σπαράγματα τοιχογραφιών του 14ου και 17ου αιώνα. Υπάρχουν, επίσης, εικόνες της επτανησιακής σχολής καθώς και ενδιαφέροντα αργυρά εκκλησιαστικά σκεύη. Το τέμπλο έχει κατασκευαστεί το 1711, και οι επισκέπτες του ναού μπορούν να δουν πλήθος αγιογραφιών και αργυρών πουκαμίσων. Η πρόσοψη του χρονολογείται τον 19ο αιώνα.

Στη Μονή Παντοκράτορα που άλλοτε είχε ζωή, σήμερα δεν κατοικεί μόνιμα κανένας μοναχός.

Διαδρομή

Η διαδρομή για την Μονή Παντοκράτορα από την πόλη της Κέρκυρας είναι δύσκολη λόγω των πολλών στροφών του βουνού, αλλά συνάμα είναι μαγευτική καθώς προσφέρει εξαιρετική θέα.

Ανεβαίνοντας προς την κορυφή του βουνού, ακολουθεί η περιοχή του Στρινύλα, η οποία σηματοδοτεί και την δραματική αλλαγή του τοπίου καθώς δεν θυμίζει σε τίποτα τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Κέρκυρας. Εκεί ξεπροβάλει η άγρια φύση, μία αγροτική περιοχή, με μάντρες και κηπευτικά.

Παλαιότερα, η μεγαλύτερη διαδρομή ήταν ένας δύσβατος χωματόδρομος. Αυτό δεν εμπόδιζε, όμως, τους Κερκυραίους, αλλά και άλλους πιστούς να ανέβουν στην κορυφή του Παντοκράτορα και συγκεκριμένα στη Μονή Παντοκράτορα για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα του Σωτήρος Παντοκράτορος.

Χρυσά και ασημένια τάματα κρέμονται στη θαυματουργή εικόνα και θυμίζουν σε όλους τα θαύματα που έχουν κατά καιρούς συμβεί σε πιστούς.

Εορτασμός

Υπάρχει επισκεψιμότητα από τουρίστες αλλά και προσκυνητές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά στις 6 Αυγούστου με αφορμή τον εορτασμό του Παντοκράτορα συρρέει εκεί πλήθος κόσμου μέρα και νύχτα και ανεβαίνει το βουνό  έχοντας αναμμένα κεριά, κάτι που είναι ορατό από μακρυά.

 

Πηγή

COOK, Adelia (2019). “Monasteries of Corfu“, www.mykerkyra.com

Archaiologia.gr (2015). “Χιλιάδες προσκυνητές στην Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορα: πόλος έλξης η θαυματουργή εικόνα του Σωτήρος”https://www.archaiologia.gr/blog/2015/08/07/%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1-%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CE%B5/

Συνεργάτες
Μετάφραση & Επιμέλεια: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Έντυ Κασταμονίτης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe