Οι Πάγοι είναι ένα παραδοσιακό, πανέμορφο χωριό το οποίο βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του όρους Ιστώνη σε υψόμετρο 170 μέτρων. Γραφικά καλντερίμια, παραδοσιακά πορτόνια με χρονολογίες μέχρι και τον 18ο αιώνα, εκκλησίες, παλιά λουτρουβιά, πηγάδια, παλιά καφενεία, απλοϊκά αγροτικά σπίτια με ανθισμένες αυλές αλλά και παλιά αρχοντικά συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από άλλη εποχή.

Ένα ακόμη γραφικό χωριό του νησιού με ιστορικές αναφορές από το 1469. Επί Ενετοκρατίας αποτελούσε διοικητικό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο. Παρήγαγε από τότε πολύ καλό κρασί για το οποίο φημίζεται ακόμα και σήμερα, όπως και πολλά φρούτα.

Η ονομασία του παραπλανεί και φυσικά δεν έχει σχέση με την θερμοκρασία. Εξηγείται ετυμολογικά με τη βοήθεια της αρχαίας ελληνικής γλώσσα καθώς το ουσιαστικό «πάγος, παξ», αναφέρεται σε κάθε βραχώδες ύψωμα ή απόκρημνο βράχο κάτι που αποδίδεται από την μορφολογία του εδάφους της περιοχής, η οποία απαρτίζεται από επιβλητικούς βράχους μεγάλων διαστάσεων.

Κάπου εκεί στο ύψωμα Κακοπλάγι φωλιάζει ένας αφανής αλλά εντυπωσιακός καταρράκτης, πάνω στο δρόμο πριν από την είσοδο του χωριού. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως είναι ο θεόρατος βράχος, ο λεγόμενος Ορθόλιθος που ορθώνεται μπροστά του με μια τρύπα στη μέση του, σαν φυσικό κιάλι μέσα από τον οποίο φαίνονται τα νερά του καταρράκτη τα οποία χάνονται μέσα σε ένα βαθύ και άγριο φαράγγι.

Για τους σινεφίλ, αξίζει να αναφερθεί ότι σε μια διασταύρωση στο κέντρο του χωριού, όπου οι δρόμοι έχουν διαφορά ύψους τριών μέτρων, γυρίστηκε μια σκηνή από την ταινία Τζέιμς Μποντ “Για τα μάτια σου μόνο” με τον Ρότζερ Μουρ.

Φιδίσιοι δρόμοι που οδηγούν σε μονοπάτια και αξιοθέατα που δεν αξίζει να χάσει ο περιηγητής της υπαίθρου. Από σημείο της περιοχής ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει επίσης ένα από τα ομορφότερα πανοραμικά τοπία του νησιού,  τον κόλπο του Αγίου Γεωργίου των Πάγων που είναι και από τις πιο γνωστές παραλίες της βορειοδυτικής Κέρκυρας, το ακρωτήριο του Αφιώνα και στο βάθος τα Διαπόντια νησιά.

Πηγή

Περί τση Κέρκυρας το ανάγνωσμα (2013). “Πάγοι”, http://corfiatikoanagnosma.blogspot.com/2013/11/blog-post.html

 

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Σταμάτης Γκίνης
Φωτογραφικό Υλικό: Φωτογραφία χωριού (http://corfiatikoanagnosma.blogspot.com/)
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe