Στο πανέμορφο παραδοσιακό χωριό Γιαννάδες που βρίσκεται 13 χλμ δυτικά της πόλης της Κέρκυρας υπάρχει ένα μικρό ξωκλήσι o Άγιος Κήρυκος.

Το ξωκλήσι αυτό είναι αφιερωμένο στον Άγιο Κήρυκο. Ο Άγιος Κήρυκος με τη μητέρα του και Αγία Ιουλίτα, κατάγονταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας και έζησαν τον 3ο αι.

Ο τριών ετών, Κήρυκος είναι από τους νεαρότερους μάρτυρες της εκκλησίας, η ιστορία πίσω από τη μαρτυρία του υπόκειται στην άρνηση του να υπακούσει τον απεσταλμένο του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, Αλέξανδρο, να αρνηθεί τον Χριστό. Η μητέρα του τιμωρήθηκε με αποκεφαλισμό, ενώ ο ίδιος τραυματίστηκε θανάσιμα στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί τη μητέρα του.

Η μνήμη των δύο αγίων τιμάται στις 15 Ιουλίου από την εκκλησία, με μοναδική εκκλησία στην Κέρκυρα να είναι αφιερωμένη στον τριετή Άγιο Κήρυκο να είναι εκείνη που ξεπροβάλει μέσα από τον Κερκυραικό Ελαιώνα που την περιβάλλει.
Το μικρό αυτό ξωκλήσι ξεχωρίζει στη περιοχή και οι κάτοικοι της περιοχής το έχουν διατηρήσει σε εξαιρετική κατάσταση.

Υπάρχουν και άλλοι ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Κήρυκο, όπως ο Ιερός Ναός Άγιος Κήρυκος στο δυτικό άκρο της πόλης του Αγίου Κηρύκου στην Ικαρία χάρης στον οποίο πήρε την ονομασία του η πρωτεύουσα του νησιού.

Πηγή

ikaria2.webnode.gr  Νήσος Ικαρία Ιερός Ναός Άγιος Κήρυκος

sansimera.gr  Άγιοι Ιουλίττα και Κήρυκος

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: Αλέξανδρος Μελίδης
Συγγραφή Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe