Στην κερκυραϊκή ύπαιθρο λόγω του ανάγλυφου και των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν, υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα, τα οποία ονομάζονται “λάχανα”. Τα χόρτα αυτά φυτρώνουν στους αγρούς και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και σε ω-3 λιπαρά οξέα, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Ένα από αυτά τα χόρτα είναι ο  Aγριοζοχός (Urospermum picroides). Ανήκει στην οικογένεια των Αστεροειδών – Asteraceae.

Το φυτό αυτό είναι ένα ετήσιο χόρτο, πολύ κοινό στην πατρίδα μας που φτάνει τo ύψος των 20-50 εκατοστών. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους.  Θεωρείται γενικά ζιζάνιο, γιατί παρεμποδίζει τις καλλιέργειες, ενώ ο ετήσιος κύκλος ζωής του βοηθά στη γρήγορη εξάπλωσή του.

Το σχήμα τους και οι διαστάσεις των φύλων του δεν είναι σχεδόν ποτέ το ίδιο. Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα οδοντωτά και μακριά με παχύ κόκκινο μίσχο και κεντρικό νεύρο.

Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο ενώ από βιταμίνες περιέχει βιταμίνη C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη.

Μαζεύεται από το φθινόπωρο μέχρι το τέλος της άνοιξης και αποτελεί θαυμάσιο ορεκτικό.

Η γεύση των φύλλων είναι λίγο πικρή, τρώγονται ωμά σε σαλάτες, μαγειρεύονται μόνα τους βραστά με μπόλικο λεμόνι ή σε συνδυασμό με αρνί ή κατσίκι. Τέλος χρησιμοποιούνται και σε χορτόπιτες.

Πηγή

Αρχείο My Kerkyra Magazine

ΓΚΙΝΗΣ, Σταμάτης (2018). “Αγριοζοχός: οικογένεια Αστεροειδών – Asteraceae“, My Kerkyra Magazine: The Real Corfu, τευχ.20, σελ. 36-37

 

.

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Σπύρος Γκίνης, Εκπαιδευτικός
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Σταμάτης Γκίνης, Βιολόγος
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe