Πράγματα που θα δεις στο Μουσείο Ελαιόλαδου ENOTIS Olive Groves

Την ιστορία της ελιάς και της ελαιουργίας στην Κέρκυρα

Την φροντίδα του ελαιώνα (δέντρο, καλλιέργεια, όργωμα)

Τα στάδια της ελαιουργικής παραγωγής από τον 19ο αιώνα και την εξέλιξη της στα μετέπειτα χρόνια

Την αποθήκευση του ελαιολάδου

Η ιστορία του ελαιοτριβείου Κωνστάντη

Η οικογένεια Κωνστάντη απέκτησε το πρώτο αδειοδοτημένο ελαιοτριβείο πριν από 80 χρόνια. Ωστόσο, η οικογένεια λειτουργούσε ελαιοτριβεία από το 1897. Κατά τις πρώτες δεκαετίες (1897 – 1910) ακολουθούσε τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής λαδιού, με τη χρήση ζωοκίνητων μηχανημάτων που κινούνταν από άλογα ή γαϊδούρια αλλά και από την χειρωνακτική εργασία των ίδιων των ελαιουργών. Με την διάδοση της χρήσης των πετρελαιοκίνητων μηχανημάτων, ο κόπος της χειρωνακτικής εργασίας περιορίστηκε και συγχρόνως η παραγωγή του ελαιοτριβείου της οικογένειας εκτοξεύθηκε καθώς τα νέα μηχανήματα επέτρεπαν μεγαλύτερη παραγωγή λαδιού σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Αναφορές για την ύπαρξη ελαιόδεντρων στο νησί της Κέρκυρας υπάρχουν στην Οδύσσεια του Ομήρου

Η ελαιοκαλλιέργεια

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι μια διαδικασία που διαρκεί όλο το έτος και ουσιαστικά δεν σταματά ποτέ. Ο κάθε νέος «κύκλος» φροντίδας του ελαιώνα ξεκινά αμέσως μετά την συγκομιδή του καρπού, που είναι ουσιαστικά το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας φροντίδας του.

Μουσείο Ελαιόλαδου ENOTIS Olive Groves Shop

Μην αμελήσετε να βιώσετε τη γευστική δοκιμή των ελαιολάδων και των προϊόντων παραγωγής της εταιρείας ENOTIS με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο. Όλη η προϊοντική σειρά μας καθώς και τα ποικίλα αναμνηστικά είναι διαθέσιμα να τα προμηθευτείτε για τους αγαπημένους σας στο Πωλητήριο (Museum Shop).

Τα υλικά τεκμήρια του Μουσείου ανήκουν στην οικογένεια Κωνστάντη. Η «συλλεκτική ανησυχία» τους να μεταφέρουν από γενιά σε γενιά την οικογενειακή ιστορία δημιούργησε το Μουσείο. Η μουσειολογική μελέτη και η συνδιαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου πραγματοποιήθηκε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Μια ξεχωριστή εμπειρία στον χρόνο και τον πολιτισμό της Κερκύρας

Μουσείο Ελαιόλαδου ENOTIS Olive Groves

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 26630 49357, 6973 610 889

E-mail: info@enotis.gr

Πηγή

Μουσείο Ελαιόλαδου ENOTIS Olive Groves https://enotis.gr/museum/?lang=el

Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe